Tujina

Ukrajina naj bi nadzorovala 1000 kvadratnih kilometrov ruskega ozemlja

Kursk, 12. 08. 2024 16.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

Ukrajinski viri navajajo, da je bilo za vdor v rusko pokrajino Kursk angažiranih več tisoč vojakov, cilj pa naj bil destabilizirati Rusijo in s hitrimi napadi izločiti ruske sile. Ruski predsednik Vladimir Putin se je medtem zaobljubil, da bo "pregnal sovražnika" z ruskega ozemlja. Še vedno se sicer pojavljajo dvomi, kako vzdržna bo ta ukrajinska operacija, saj Kremelj grozi, da jo bodo ugasnili z uporabo ruskih rezerv. A kot je dejal poveljnik Oleksandr Sirski naj bi zdaj nadzorovali kar 1000 kvadratnih kilometrov ruskega ozemlja.

Kijev je Rusijo močno presenetil z napadom na slabo branjen sektor fronte, na katerem od pomladi leta 2022 ni bilo večjih spopadov. "Smo v ofenzivi. Cilj je raztegniti položaje nasprotnika, povzročiti čim večje izgube in destabilizirati razmere v Rusiji, saj ne morejo zaščiti svoje meje," je pod pogojem anonimnosti spregovoril ukrajinski varnostni uradnik za Guardian.

Kot poroča BBC, je najvišji ukrajinski poveljnik izjavil, da sile Kijeva zdaj nadzorujejo 1000 kvadratnih kilometrov ruskega ozemlja. Ukrajinci naj bi zajeli tudi nekaj deset ruskih vojakov, vključno z borci iz Čečenije, poroča CNN. Ukrajinske sile po navedbah oblasti v regiji Kursk nadzirajo 28 vasi. Od začetka vdora naj bi bilo ubitih 12 ljudi, še 121 pa ranjenih.

Aleksej Smirnov, vršilec dolžnosti vodje Kurske regije, je Putinu sporočil, da je 28 naselij že pod ukrajinskim nadzorom. 180.000 ljudi naj bi bilo pozvanih k evakuaciji, 121.000 pa naj bi jih že odšlo. Tudi prebivalci okrožja Krasnojaružszki so se preselili na varnejša območja. "Za nami je zaskrbljujoče jutro. Sovražnikove aktivnosti na meji okraja so velike. Prepričan sem, da bo naša vojska storila vse, da se spopade s to grožnjo, da pa bi zaščitili življenje in zdravje naših ljudi, smo jih preselili v varnejše kraje," je dejal Vjačeslav Gladkov, guverner sosednje regije Belgorod. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da je Rusija letos poleti iz regije Kursk izvedla skoraj 2000 čezmejnih napadov na ukrajinsko regijo Sumy in da si ti napadi vsekakor zaslužijo močan odgovor. "Artilerija, minometi, brezpilotna letala ... Beležimo tudi raketne napade in vsak tak napad si zasluži odgovor," je dejal v svojem nagovoru.

Rusija je napačno domnevala, da je nepričakovan napad v Kursku izvedlo nekaj sto ukrajinskih vojakov, ki jih bo povsem lahko pregnati z ozemlja, ukrajinski uradnik je namreč potrdil, da je bilo število vojakov veliko veliko večje. Po navedbah različnih virov naj bi v operaciji sodelovalo več ukrajinskih brigad.

Putin izključil pogovore o končanju vojne

"Glavna naloga obrambnega ministrstva je nedvomno izgnati sovražnika z naših ozemelj," je Putin dejal na srečanju z ruskimi uradniki in guvernerji, ki ga je prenašala državna televizija. Pri tem je ocenil, da si Kijev s čezmejnim vdorom prizadeva izboljšati svoj pogajalski položaj. "Zdaj je jasno, zakaj je režim v Kijevu zavrnil naše predloge za vrnitev k načrtu za mirno rešitev," je dodal.

Ruski predsednik Vladimir Putin z najvišjimi varnostnimi in obrambnimi uradniki
Ruski predsednik Vladimir Putin z najvišjimi varnostnimi in obrambnimi uradniki FOTO: AP

Hkrati je izključil kakršne koli pogovore o končanju vojne, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "O kakšnih pogajanjih se lahko sploh pogovarjamo z ljudmi, ki napadajo civiliste in civilno infrastrukturo oziroma poskušajo ogroziti jedrske elektrarne," je dejal.

Ukrajino je obtožil, da z vdorom želi sejati razdor v ruski družbi, in poudaril, da se je Moskva odzvala s "soglasno podporo vsem, ki so se znašli v stiski". Napovedal je odločen odziv na vdor ukrajinskih sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšen je namen vdora?

Pojavljajo se različna ugibanja, tudi glede tega, da bi lahko Ukrajina poskušala zavzeti rusko jedrsko elektrarno Kurčatov pri Kursku, ki pa je od trenutnih spopadov oddaljena več kot 30 kilometrov. 

Ukrajinski voditelji in vojska niso povedali veliko o namenu vdora, na splošno sicer velja, da je njihov namen zmanjšati pritisk na vzhodno fronto v Donbasu, kjer ruske sile vedno bolj napredujejo. Prav tako naj bi s tem napadom Ukrajinci zahodnim podpornikom pokazali, da so še vedno sposobni uspešno napadati. Rusko obrambno ministrstvo je sicer sporočilo, da je preprečilo napade ukrajinskih "mobilnih enot" v treh vaseh severno in vzhodno od Koreneva - Tolpino, Žuravli in Obščij Kolodez. 

Proukrajinski kanal na Telegramu je sicer objavil videoposnetek vojakov, ki dvigujejo ukrajinsko zastavo nad stavbo v ruski vasi Guevo, nekaj kilometrov od meje in sedem kilometrov južno od Sudže, enega prvih mest, ki so jih dosegli med vdorom. 

Inštitut za preučevanje vojne (ISW) ugotavlja, da bodo v Kursk verjetno premeščeni tisti z manj pomembnih frontnih območij v Ukrajini. Vodenje prizadevanja za končanje ukrajinskega vdora pa je po njihovi oceni prešlo na rusko agencijo za notranjo varnost FSB, potem ko je Kremelj sporočil, da je odziv Rusije "protiteroristična operacija". 

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je obtožila Kijev, da se ukvarja s "teroristično dejavnostjo", katere cilj je vzbujanje strahu pri Rusih. "Zelenski zelo dobro razume, da so ta barbarska dejanja z vojaškega vidika nesmiselna, vendar še naprej deluje na podlagi posojil, ki jih izdajajo njegovi gospodarji," je opozorila.