Tujina

Izrael znova napadel begunsko taborišče v Gazi, ubite celotne družine

Gaza, 01. 11. 2023 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, K.K., N.V.
Komentarji
0

Izraelska vojska je danes ponovno napadla begunsko taborišče Džabalija na severu Gaze, pri tem je bilo ubitih več deset ljudi, so danes sporočile oblasti v oblegani palestinski enklavi. ZN so napade na največje begunsko taborišče v Gazi ostro obsodili. Že včeraj je sicer Izrael napadal begunsko taborišče, ubitih je bilo tudi sedem talcev, ki jih je med vdorom v Izrael 7. oktobra zajel Hamas. Med ubitimi talci so tudi trije imetniki tujih potnih listov. Medtem je na desetine tujcev in oseb z dvojnim državljanstvom začelo zapuščati območje Gaze prek mejnega prehoda Rafa.

"Glede na veliko število civilnih žrtev in obseg uničenja po izraelskih zračnih napadih na begunsko taborišče Džabalija imamo resne pomisleke, da gre za nesorazmerne napade, ki bi lahko pomenili vojne zločine," je urad Združenih narodov zapisal na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Civilna zaščita v palestinski enklavi, kjer je na oblasti gibanje Hamas, je sporočila, da so bile v novem napadu ubite celotne družine.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"To je le zadnje grozodejstvo, ki je doletelo ljudi v Gazi, kjer so boji prešli v še bolj grozljivo fazo, z vedno bolj grozljivimi humanitarnimi posledicami," je danes opozoril vodja službe za humanitarne zadeve in nujno pomoč ZN Martin Griffiths. Kot je dejal, "se zdi, da svet ne more ali noče ukrepati".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Obsežen napad na taborišče tudi v torek

"V torkovem pokolu v Džabaliji je bilo ubitih sedem talcev, vključno s tremi imetniki tujih potnih listov," so sporočile Brigade Ezedina al Kasama, oboroženega krila Hamasa, poroča AFP, ki dodaja, da teh trditev ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Vojaško krilo Hamasa je pred tem objavilo, da je bilo v izraelskih napadih na območje Gaze doslej ubitih približno 50 zajetih talcev. Hamas je med napadom na Izrael v začetku oktobra, v katerem je bilo ubitih 1400 ljudi, večinoma civilistov, po izraelskih navedbah zajel 240 talcev.

Izraelska operacija
Izraelska operacija FOTO: Profimedia

V izraelskem napadu na begunsko taborišče Džabalija na severu Gaze je bilo v torek ubitih najmanj 50 ljudi, še okoli 150 je ranjenih, so sporočile tamkajšnje palestinske oblasti. Napad, v katerem naj bi ubili enega od poveljnikov Hamasa, je potrdil tudi Izrael.

V izraelskih napadih na območje Gaze je po navedbah palestinskih oblasti umrlo že več kot 8500 ljudi, od tega dve tretjini žensk in otrok.

Prva reševalna vozila z ranjenimi iz Gaze prispela v Egipt

Približno 500 tujcev in Palestincev z dvojnim državljanstvom ter približno 90 bolnikov in ranjenih naj bi danes zapustilo Gazo. Po poročanju britanskega BBC je bilo davi videti na stotine ljudi, med njimi družine z otroki, ki so čakali na palestinski strani mejnega prehoda Rafa, potem ko so odprli vrata prehoda v Egipt.

Na mejni prehod so medtem prispela tudi reševalna vozila, ki naj bi zapustila Gazo proti Egiptu. Vozila so pred tem prispela z egiptovske strani, da bi pobrala ranjence in jih prepeljala na zdravljenje v Egipt. Po navedbah dopisnika BBC Egipt kakih deset kilometrov od meje gradi poljsko bolnišnico. Ranjene so prepeljali v bolnišnico v bližnjem egiptovskem mestu al Ariš, je razvidno iz posnetkov, ki jih je objavila egiptovska televizija Al Qahera News. Egiptovski Rdeči polmesec pa je potrdil, da so v Al Ariš prepeljali tri Palestince.

Do odprtja Rafe, prek katerega bodo nekaterim tujcem omogočili zapustiti Gazo in evakuirati kritično ranjene, je po poročanju agencije Reuters prišlo v dogovoru z Egiptom ter Izraelom in Hamasom ob posredovanju Katarja in ZDA.

Konvoji s humanitarno pomočjo so v preteklih dneh prečkali Rafo med Egiptom in Gazo, vendar pa ljudem, z izjemo osvobojenih talcev, ni bilo dovoljeno zapustiti od spopadov razdejanega palestinskega območja, ki ga od napadov Hamasa na Izrael oblegajo izraelske sile.

Rafa je edini prehod na območju Gaze, ki ni pod nadzorom Izraela. Velja za najpomembnejšo točko prehoda za prebivalce Gaze, prek katere lahko zapustijo enklavo. Odprtje Rafe in kdo lahko prehaja prehod, je sicer strogo urejeno. V preteklosti je bila Rafa večkrat dlje časa popolnoma zaprta.

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je danes pozval muslimanske države, naj zaradi izraelske ofenzive na območje Gaze prekinejo trgovinske odnose z Izraelom. "Muslimanske države ne bi smele gospodarsko sodelovati s sionističnim režimom," je dejal in pozval k "blokadi izvoza nafte in hrane".

Izraelska vojska od začetka spopadov zadela 11.000 ciljev v Gazi

Izraelska vojska je danes sporočila, da so njene sile od začetka vojne s Hamasom izvedle napade na več kot 11.000 ciljev, ki so pripadali terorističnim organizacijam na območju Gaze. Izrael ob obleganju Gaze nadaljuje tudi obstreljevanje ciljev proiranskega gibanja Hezbolah na jugu Libanona, poročajo tuje tiskovne agencije.

V izraelskem napadu na begunsko taborišče Džabalija na severu Gaze je bilo v torek ubitih najmanj 50 ljudi, še okoli 150 je ranjenih, so sporočile tamkajšnje palestinske oblasti. Napad, v katerem naj bi ubili enega od poveljnikov skrajnega palestinskega gibanja Hamas, je v torek potrdil tudi Izrael.

Kot je danes sporočila izraelska vojska, so kopenske enote ob podpori letalskih sil in mornarice napadle več "terorističnih ciljev" na celotnem območju Gaze, vključno s poveljniškimi centri Hamasa in terorističnimi celicami.

Med spopadi na območju Džabalije na severu Gaze so izraelske enote identificirale Hamasove teroriste, ki so se skrivali v večnadstropni stavbi v bližini šole, zdravstvenega centra in vladnih uradov. Izraelska vojska je še navedla, da so njene zračne sile bombardirale tudi vozilo, oboroženo s protitankovskimi raketami, ki je peljalo proti izraelskim enotam.

Napad izraelske vojske na palestinsko begunsko taborišče na območju Gaze je danes ostro obsodil Iran. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva je obsodil "brutalni napad" in glavnega sovražnika Islamske republike obtožil vojnih zločinov. Izraelsko bombardiranje največjega begunskega taborišča v Gazi je obsodila tudi Savdska Arabija, poroča AFP.