Tujina

Gasilci na požarišču posneli zračni vrtinec, zatočišče poiskali v avtomobilih

Drniš, 19. 08. 2021 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
3

Na požarišču se je pred gasilci med gašenjem požara pojavila zračna tromba, ki se je namenila naravnost proti njim. Gasilci DVD Drniš so pred največjim vrtincem, kar so ga kdaj videli, pobegnili v avtomobile. V le nekaj minutah je ta požgal še dodatnih 3,4 hektarja površine.

Pogumni drniški gasilci se na terenu niso spopadli le z ognjenimi zublji, temveč tudi zračnim vrtincem. Ta se je po besedah gasilcev pojavil iznenada in se namenil naravnost proti njim. "Vse se je zgodilo v trenutku. Kakor se je tromba pojavila, je tudi izginila," so za 24 sata dejali gasilci.

Povedali so, da so se že večkrat srečali s podobnimi vrtinci, vendar pa še nikoli niso naleteli na tako velikega. Videoposnetek te zračne pijavke so objavili tudi na družbenem omrežju.

Takšne trombe so lahko tudi nevarne. "V minuti ali dveh je tromba zažgala dodatnih 3,4 hektarja površine. Pred njo smo se skrili v vozila," so dejali.

Gre za požar na območju Bogatića, ki je izbruhnil včeraj okoli poldneva, gasilci pa so ga lokalizirali danes okoli 6. ure zjutraj. 30 gasilcem so ga pomagale pogasiti tudi letalske sile.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ElectroVoice
19. 08. 2021 21.42
Take trombe so znana stvar. Ako nekaj gori na večji površini se tudi večja količina zraka v okolici in dima segreje dovolj, da se ga polasti močan vzgon, ki to vročo maso dvigne navzgor. Spodaj nastane podtlak, ki povabi okoliški, s kisikom bogat in hladnejši zrak pri tleh, v center gorenja. Večji požar tako lahko hitro pogoltne celo mesto, kot se je to zgodilo v začetku prejšnjega stoletja v Dresdenu, ko so se zaradi posrečene mešanice prašnega goriva (moke) in zraka vneli dresdenski mlini. Tromba je imela strahoten vlek in zgorelo je celo mesto.
Potouceni kramoh
19. 08. 2021 16.52
+0
Bog je velik.
Hasi
19. 08. 2021 14.30
+4
Ojoj, saj je gromozanska... Kisle kumarice