Tujina

Francoski premier prestal glasovanje o nezaupnici

Pariz, 08. 10. 2024 21.54 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Novi francoski premier Michel Barnier je v spodnjem domu parlamenta prestal glasovanje o nezaupnici, ki so jo vložile opozicijske stranke z leve strani francoskega političnega spektra. Nezaupnico je podprlo 197 poslancev v 577-članskem parlamentu v Parizu. Za uspeh so vlagatelji potrebovali 289 glasov.

Michel Barnier
Michel Barnier FOTO: AP

Nova francoska vlada pod vodstvom Michla Barnierja je sicer šele konec septembra začela delo, potem ko jo je 11 tednov po junijskih predčasnih volitvah imenoval predsednik Emmanuel Macron. Vlada se močno nagiba v desno in je plod partnerstva med sredinsko stranko predsednika države in desnico.

Kljub temu se bo morala vlada za sprejetje zakonodaje zanašati na podporo drugih strank.

V prvem nagovoru poslancem pred tednom dni je Barnier dejal, da mora Francija urediti javne finance. Napovedal je višje davke in zmanjšanje porabe, obljubil pa je tudi strožjo politiko priseljevanja.

Na julijskih predčasnih volitvah v Franciji je sicer zmagalo levičarsko zavezništvo Nova ljudska fronta (NFP), vendar je Macron zavrnil njihovo kandidatko za sestavo vlade. Opozicija je zato napovedala glasovanje o nezaupnici.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.