Tujina

Finska premierka bo septembra stopila s čela stranke

Helsinki, 05. 04. 2023 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Finska premierka Sanna Marin je napovedala, da bo septembra odstopila s položaja predsednice socialdemokratske stranke (SDP), potem ko je ta na nedavnih parlamentarnih volitvah doživela poraz. Stranka se je namreč uvrstila na tretje mesto in s tem izgubila položaj najmočnejše parlamentarne stranke na Finskem.

"Prišla sem do zaključka, da si na prihodnjem kongresu stranke septembra ne bom prizadevala za nadaljevanje vodenja SDP," je Sanna Marin po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala na novinarski konferenci v Helsinkih.

Socialdemokrati so 2. aprila na parlamentarnih volitvah izgubili položaj najmočnejše parlamentarne stranke, novo vlado pa bo sedaj sestavljal nekdanji finančni minister Orpo, sicer vodja desnosredinske Stranke nacionalne koalicije (NCP). Premierka Marin je kmalu po volitvah priznala poraz. Stranki NCP in desničarski stranki Finci je čestitala za rezultat, NCP pa tudi za zmago. "Demokracija je povedala svoje," je takrat še dodala.

Na Finskem največja stranka v parlamentu tradicionalno dobi prvo priložnost za sestavo vlade in od 90. let prejšnjega stoletja je ta stranka vedno zahtevala položaj predsednika vlade.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Na pol ovca
05. 04. 2023 17.39
Še eno Wef orodje
Ugovor vesti 133.člen
05. 04. 2023 17.04
+0
Levičarji povsod tonejo, le pri nas letijo na krilih goloba in ponosnih naslednikov bivše partije. Res smo nedemokratični unikum v EU.
RecMiG
05. 04. 2023 16.52
+1
Če je že bila naporna za ušesa, je vsaj za oči bila prijetna. Lepo pot, zelenemu nazaj v objem 👋🏻. Če se bo pol metra sklonila ji bo gotovo ponudil ramo, da se zjoče.
borjac
05. 04. 2023 11.53
+3
Marinova je dobra privlačna plesalka, v politiki pa je plesala neki ples, ki ga ne obvlada, pravzaprav je plesala pa se niti tega ni zavedala, da z objemi z Zelenskim, vstopom v Nato, oboroževanjem, gradnjo ograje na meji z Rusijo, in to ograje kot da bi jo gradila ex Sovjetska zveza, .... z vsemi temi dejanji je Social demokratka Marinova, praktično delala za konkurenčno konservativno stranko, ki ji niti migniti ni bilo treba, vso propagando ji je podarila Social Demokratka Sanna Marin, sedaj ji je komaj kliknilo v glavi, da je zavozila stvar, vsaj kar se tiče njene stranke, zato pa tudi ni druge rešitve kot je ta, ki jo je napovedala ODSTOP kot Predsednice Social demokratov.
Zmaga Ukrajini.......
05. 04. 2023 13.34
-2
V razvitih demokracijah ni to nič tako tragičnega. Vsak resen predsednik stranke bo po slabem volilnem rezultatu odstopil. Človek v politiki pride in gre,... nihče ni nenadomestljiv. Samo pri nas imamo take, ki zagovarjate več desetletno svaljkanje nekaterih "večnih" političnih modelov, ki jim na kraj pameti ne pade, da bi po volilnem porazu svoje stranke odstopili. Problem je tudi v velikem deležu nerazgledane raje, ki ima spomin zlate ribice in zlahka pade na populizme. Videno pravzaprav povsod. Zato vsakič znova po levosredinski koaliciji pridejo na vrsto konzervativne desničarske stranke, ... in obratno. Ko imajo teh ljudje dovolj, spet pride na vrsto leva sredina. Če misliš, da je Marinova delala uslugo desnuharjem, velja tudi obratno,... tudi Marinova je prišla na oblast prav zaradi konzervativnih desničarskih strank. Tudi tvoje navedbe, da je izgubila zaradi "objemov z Zelenskim, vstopom v NATO, oboroževanjem, gradnjo ograje na meji z moskovijo...", itd., so popolna brca v temo. 🤣🤣🤣 RAVNO TA DEJANJA ji namreč močno dvigajo rating. Ali res misliš, da se Finci ozirajo na to, kaj si v Sloveniji mislijo in kaj pričakujejo rusofili, večinoma z izvorom iz jugovine? Finci imajo namreč svojo zgodovino odnosov z moskviči, zato si ne delaj neumnih utvar. Vstop v NATO je finski parlament podprl z veliko večino (184 glasov v 200 - članskem parlamentu). Si slučajno domišljaš, da bo finski odnos do moskovije poslej kaj bistveno drugačen? Morda misliš, da so konzervativne stranke glasovale drugače? Še enkrat - 185 glasov ZA vstop v NATO, v parlamentu z 200 poslanci.... 🤣🤣🤣
borjac
05. 04. 2023 17.18
+1
Jaz nisem napisal, da bi to bilo kaj tragičnega, ker tudi ni tragično, vendar pravim da je stvar zavozila, vsaj kar se tiče njene stranke, pa naj se ima Finska še za tako visoko demokracijo, se stranke med seboj ravno tako tepejo za oblast, kot v kakršni koli drugi državi, ti pa nekaj modruješ da so Marinovi ta dejanja.................. dvignila rating, kam so dvignila njen rating ?? do tretjega mesta, na zadnjih volitvah so Social demokrati vendar zmagali, ??? zaradi njenih dejanj, ki so bila usmerjena bolj "desno" pa čeprav jih je delala za to ker pač misli, da je to za Finsko dobro, torej zaradi teh dejanj so pač volivci niso naredili ločnice med Social demokrati in Konservativci, in so na koncu pač volili "original" to pa so desne stranke.
trgft
05. 04. 2023 11.33
+7
Nedolgo nazaj je bila pri Zelenskemu, zanimivo?!
tornadotex
05. 04. 2023 11.26
+1
Finka ,Novozelendka,Merkelca....vse se poslavljajo ali odstopajo, torej ženske res niso primerne za vodenje države...
Zmaga Ukrajini.......
05. 04. 2023 12.25
+1
... samo tvoj jajo je večen. 🤣🤣🤣
rdeča petokraka
05. 04. 2023 11.18
+7
Finci ne bodo jokali za njo, ampak bo pa lahko žurirala kolikor se ji bo zahotelo.