Tujina

Fiasko tajne službe: 'Ne bi želeli nekoga postaviti na poševno streho'

Washington, 17. 07. 2024 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Direktorica ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je v prvem intervjuju po poskusu atentata na nekdanjega predsednika Donalda Trumpa dejala, da je streljanje na shodu v Pensilvaniji "nesprejemljivo". Njeni kritiki so medtem jasni – morala bi biti odpuščena, ker pod njenim vodstvom ameriška tajna služba ni več, kar je bila nekoč.

Kimberly Cheatle
Kimberly Cheatle FOTO: AP

Kar se je zgodilo, je bilo nesprejemljivo in se ne bi smelo ponoviti, je dejala v intervjuju z dopisnikom ABC News Pierrom Thomasom. Sobotni incident, v katerem je umrl en udeleženec Trumpovega shoda, je bil prvi po Ronaldu Reaganu leta 1981 – da je v poskusu atentata ranjen aktualni ali nekdanji predsednik.

Ko je prvič izvedela za streljanje, je bila šokirana in zaskrbljena – tako za Trumpa kot za agente tajne službe, je dejala. "Očitno je šlo za situacijo, ki si je noben agent tajne službe ne želi doživeti." 

Dejala je, da ima kot vodja tajne službe odgovornost, da razišče, kaj je šlo narobe, in zagotovi, da se kaj podobnega ne bo ponovilo.

Čeprav so bili med prvimi, ki se jim je Trump zahvalil, je tajna služba tarča ogromno kritik. Tako zaradi dejstva, da je do streljanja sploh prišlo kot zaradi reakcij njihovih agentov tekom dogodka - od začetka do konca. 

Na izjave prič, da so pristojne neuspešno skušale opozoriti na moškega s puško, je dejala, da sicer še nima vseh podrobnosti, a da je od tega, ko so strelca iskali, ga našli in ga nevtralizirali, minilo le malo časa. 

Cheatle je še povedala, da so bile lokalne oblasti zadolžene za zavarovanje stavbe, s katere je strelec streljal, preden ga je ustrelil ostrostrelec tajne službe. Potrdila je, da je bila lokalna policija prisotna v stavbi, medtem ko je bil strelec na strehi.

Dejala je tudi, da na strehi, ki jo je uporabil strelec, ni bilo ostrostrelcev, ker je strma. "Torej obstaja več dejavnikov, ki pridejo v poštev pri tem, kako zavarujemo stavbe." "Ta zgradba ima še posebej nagnjeno streho na najvišji točki. In tako obstaja varnostni faktor, ne bi želeli nekoga postaviti na poševno streho. In tako je bila sprejeta odločitev, da se stavbo zavaruje od znotraj."

Vprašanje "poševne strehe" je sicer razplamtelo burno debato na družbenih omrežjih. Direktorica tajne službe je postala tarča posmeha, ker je streho, na kateri je bil strelec, označila za strmo, saj je bila tista, na kateri so dejansko bili ostrostrelci, vsaj na pogled bolj strma. Ni pa manjkalo niti šaljivcev, ki agentom tajne službe predlagajo nekaj dni "urjenja" pri krovcih. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 Ne glede na vse kritike, odstopiti ne namerava, čeprav jo mnogi krivijo za situacijo. Prav tako naj bi pod njenim vodstvom ameriška tajna služba izgubljana na kakovosti. Prepričana je, da bi morali Američani zaupati v sposobnost tajne službe, da zaščiti predsednika in nekdanjega predsednika.

"Tajna služba ni politična," je dejala. "Varnost ni politična. Varnost ljudi ni politična. In to je tisto, na kar smo kot agencija osredotočeni."

Kongresnik, nekdaj sam ostrostrelec, Cory Mills, je medtem poskus atentata na Trumpa označil za največjo kršitev nacionalne varnosti v zadnjih desetletjih. Dejal je, da vse skupaj kaže na tako veliko zanemarjanje obveznosti odgovorih, da se mora vprašati, kaj je bilo načrtovano in kaj naključje. Meni, da je mogoče, da so strelca, ko je plezal na streho, zamenjali za lokalnega policista, a tudi to je hud spodrsljaj. Dejal je, da bi morali streljanje preprečiti, ne nanj reagirati. Ocenil je, da je vse skupaj posledica tega, da se v ključne agencije ne zaposluje več zgolj na podlagi sposobnosti. 

Ali - povedano drugače, kriv naj bi bil DEI pristop k zaposlovanju, na katerega je aktualna direktorica tajne službe zelo ponosna. DEI pomeni raznolikost, pravičnost in vključenost. Na delovnem mestu lahko to pomeni razlike v spolu, rasi, etnični pripadnosti, starosti, spolni usmerjenosti, družbenoekonomskem razredu itd. Raznolikost delijo v dve kategoriji. Inherentna raznolikost, ki je povezana s starostjo, raso, spolom in drugimi značilnostmi; ter pridobljena raznolikost. Nanaša se na stvari, kot so veščine, izkušnje, izobrazba in spretnosti, ki se lahko sčasoma razvijajo in razvijajo. Pravičnost je proces zagotavljanja, da so prakse in programi nepristranski, pošteni in zagotavljajo enake možnosti za vsakega posameznika. Inkluzija pa praksa zagotavljanja, da se vsak zaposleni počuti udobno in da ga organizacija podpira. 

No, kritiki menijo, da v tajni službi pač ni pomembno, da je med zaposlenimi čim bolj pester spekter ras, spolov, spolnih usmerjenosti ... Ampak preprosto - kdo je sposoben. 

Čeprav skušajo nekateri bolj ekstremno desno usmerjeni Američani zdaj ženske kar izgnati iz tajne službe, se bistvo težave najbrž ne skriva v nesposobnosti agentk. Prve ženske so prisegle kot agentke tajne službe že leta 1971. Težava pa je, če se v zasledovanju ciljev upošteva kriterije izven sposobnosti. CBS News je lani poročal, da namerava agencija do leta 2030 zaposliti 30 odstotkov žensk. "Zelo se zavedam ... zagotavljanja, da moramo pritegniti raznolike kandidate in zagotoviti, da se razvijamo in dajemo priložnosti vsem v naši delovni sili, še posebej ženskam," je takrat dejala Cheatle. Kritiki pa - no, morda si vsi ne zaslužijo priložnosti ali pa potrebujejo boljši trening in nadrejene, ki znajo bolje razporejati kadre. 

Ženske so prenizke, prešibke - in v nekaterih primerih pretežke -, da bi zaščitile nekoga, kot je Trump, so ocenili kritiki ob ogledu posnetkov. Eni od agentk celo očitajo, da se je skrivala za Trumpom, prav tako naj bi bile težave pri ravnanju z orožjem in z zmedenostjo, kako ravnati v ključnih trenutkih. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zagovorniki DEI menijo, da gre za neupravičen napad konservativne Amerike na zaposlitvene prakse, ki dajejo priložnosti tistim, ki jih sicer najbrž ne bi dobili. 

Številne pa predvsem zanima, kaj bodo razkrile različne preiskave in koga vse bo poskus atentata odnesel z delovnega mesta. 

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
22. 07. 2024 08.05
So določeni pokliči ki so idealni za ženske in določeni ki niso.Določeni pokliči niso primerni za moške,izjema geji
Jejzus
17. 07. 2024 21.51
+2
"Ta zgradba ima še posebej nagnjeno streho na najvišji točki. In tako obstaja varnostni faktor, ne bi želeli nekoga postaviti na poševno streho." Bejž no, varnostni faktor?!. Zakaj pa so potem agenti skočili okoli Trumpa? Kje je pa to tako opevana varnost?
Petur
17. 07. 2024 21.36
+0
plehko je bil ni pogruntavščina da ne bo v nobenem slučaju mogel povedati kdo mu je to naročil..
rob3rt
17. 07. 2024 21.22
+3
Napaka ja, vse je potekalo točno po planu Bidenovega SecretService, nekdo je samo zamočil in za strelca izbral tipa, ki še slona ne bi zadel (po besedah vodje lokalnega strelskega društva).
asdfghjklč
17. 07. 2024 21.21
-3
Rusofili tako navijajo za trumpa, da bodo na koncu obžalovali, da ga ni ta model fental ... Prava borba med američani in rusi bo še prišla, če bo on na oblasti spet. Rusi in kitajci so veliki zavezniki, oz. največji zavezniki, trump pa sovraži kitajsko kot ne vem kaj ... torej ... slej ko prej bo moral izbrati trumpeta na kateri strani bodo američani.
a res je
17. 07. 2024 20.46
+2
Še bolj hecna je bila tista, ki je zraven Trumpa mahala s pištolo.
NeXadileC
17. 07. 2024 20.37
+3
Saj pravim, da so Ameriške sanje, samo sanje...
Un71
17. 07. 2024 20.20
+6
Življenje z obveznimi kvotami....
nacionale
17. 07. 2024 20.16
+10
Odkar vodijo zahodni svet razni kolesarji in instituti ni pomembno kar kdo zna sam da je cim bol mavricno....
SEJBOBOL
17. 07. 2024 20.12
+2
100% zadev ni in jih ne bo nikol ....
Brometheus
17. 07. 2024 20.08
+4
Prvo in bistveno vprašanje je zakaj tajna služba ni Trumpa takoj ko so opazili osebo na strehi, ne glede na to ali se še ni vedelo ali gre za pripadnika policije tip., spravilo na varno in stran od odra. To je glavno vprašanje. Če bi se kasneje izkazalo da gre za pripadnika policije ali podobno, bi ga pač pospremili nazaj na oder. Nič od tega se ni zgodilo.
Dr. VodaLj
17. 07. 2024 20.01
+0
pri nas bi bilo se slabs....
Sventevith
17. 07. 2024 19.59
+4
Ah...smo vse videli za prvi, drugi dan. Sposobnost in strokovnost teh služb, je bila jasno vidna. Agentka ni znala pištole pospravit, pa kako so ljudje opozarjali, ko je lezel na streho. Tovrstni mediji popolnoma izgubljajo smisel. Vsi, razen najstarejših, ne čakamo dnevnika, pa to :))))
oježeš
17. 07. 2024 19.53
+6
Kako so ga zamenjali za policaja ko je plezal na streho, če so običajni ljudje videli, da ni policaj in so jih opozarjali, da nekdo z puško leze na streho. Tudi ta je bila bosa, da je bila streha preveč navpična, da bi lezli gor. Bolj vse skupaj zgleda, kot bi bilo vse dogovorjeno le izšlo se jim ni.
Thor78
17. 07. 2024 19.53
+5
Tejle direktorici tajne službe nebi dal varovati niti stojnice s sadjem, imamo pa kvote izpolnjene, to je važno, zda v vsem svojem sijaju.
HumanNOTsheep
17. 07. 2024 19.53
Neglede na to kdo je zmagovalec na volitvah je še zmeraj glavni deepstate .... tako da vaše čaščenje trampa ni nič več kot ovčja nevednost.... pa da smo si na jasnem amerika ni demokracija je ustavna zvezna republika vsem v vednost ko vam bodo prodali meglo kako se gre za demokracijo
Roso
17. 07. 2024 19.35
-4
Niso ga "pospravili" ZDA Oligarhi sami, torej ga bo likvidiral Iran , J.Koreja , Rusija itd..... Tako bosta 2 Muhi na mah za Oligarhe ZDA ki vodijo kvazi sprijeno demokracijo.
patogen
17. 07. 2024 19.31
-1
Vse kar se dogaja v ZDA, je stvar takojšnjih kritik, ter polemik in zarot. Ko v Rusiji predsedniški kandidati letijo skozi okno, ni stvar nobenih zarot, da bi kdo pomislil, da je inscinirano, ter da tiči v ozadju Ruska tajna služba. Pogrešam to polemiko...
OvcjiPastir
17. 07. 2024 19.46
-2
@Pato Všeč mi je, da se vsaj v nečem strinjama.
Šumsko voče
17. 07. 2024 19.23
+0
Usa ni in nebo nikol bog ve kaj.
patogen
17. 07. 2024 19.26
+0
jezen si, ker vas je zaščitila in preprečila leta 1995 staro željo vsi Srbi v eni državi...
OvcjiPastir
17. 07. 2024 19.19
-13
Bajdn bo zmagal, vi pa kak želite.
ZDA teror
17. 07. 2024 20.01
+3
Uporabnik1544939
17. 07. 2024 20.05
+3
Biden nima niti minimalnih možnosti za zmago, to je vsem jasno!