Tujina

Evropski poslanci odločno proti ruskemu vmešavanju v evropske procese

Bruselj, 25. 04. 2024 17.28 | Posodobljeno pred 9 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski poslanci so se v sprejeti resoluciji zavzeli za odločno ukrepanje proti ruskemu vmešavanju v evropske demokratične procese. Nemško skrajno desno stranko Alternativa za Nemčijo (AfD), ki se spopada z obtožbami o sodelovanju z Rusijo in Kitajsko, pa so pozvali k objavi finančnih povezav.

Poslanci so v resoluciji, ki so jo potrdili s 429 glasovi za, 27 proti in 48 vzdržanimi, obsodili s Kremljem povezane poskuse vmešavanja in spodkopavanja evropskih demokratičnih procesov.

Izrazili so ogorčenje nad verodostojnimi obtožbami, da so nekateri evropski poslanci prejemali plačilo za širjenje ruske propagande in sodelovali v dejavnostih portala Voice of Europe s sedežem v Pragi. Po navedbah Češke je namreč ta portal del ruske operacije vplivanja, katere cilj je povzročiti dvome o ozemeljski celovitosti, suverenosti in svobodi Ukrajine.

Evropski parlament
Evropski parlament FOTO: AP

Od EU in voditeljev držav članic zahtevajo hitro in odločno ukrepanje v zvezi z ruskimi poskusi vmešavanja, saj se evropske volitve, ki bodo med 6. in 9. junijem, približujejo. Odzivanje na tovrstne grožnje, ki prihajajo tudi iz drugih tretjih držav, je lahko po mnenju Evropskega parlamenta učinkovito zgolj, če je pristop celovit in dolgoročen.

Obenem predlagajo okrepitev notranje varnosti v Evropskem parlamentu, vključno z izobraževanji na tem področju za poslance in uslužbence.

Svet EU so pozvali k vključitvi prokremeljskih medijev, vključno z Voice of Europe, ter ukrajinskega proruskega oligarha Viktorja Medvedčuka in njegovega tesnega sodelavca Artjoma Marčevskega v 14. sveženj sankcij proti Rusiji.

Evropski parlament je obenem izrazil zaskrbljenost, ker je ameriški preiskovalni urad FBI zaradi suma, da naj bi prejel denar od kremeljskih agentov, zaslišal evropskega poslanca iz vrst nemške AfD Maximiliana Kraha in aretiral njegovega asistenta zaradi suma vohunjenja za Kitajsko.

Parlament nemško skrajno desno stranko poziva, naj javno objavi svoje finančne povezave, predvsem s Kremljem.

Slovenska evroposlanka Irena Joveva (Renew/Svoboda) je ob sprejetju resolucije o ruskem vmešavanju poudarila, da je vsako podkupovanje poslancev oziroma politikov EU za zastopanje stališč tretjih držav namesto zastopanja svojih državljanov "skrajno sprevrženo dejanje". "Sprejeti bi morali najstrožje ukrepe, da to v prihodnje ne bi niti bilo mogoče, vsi vpleteni pa morajo odgovarjati za svoja dejanja," je poudarila v izjavi za javnost.

Evropski poslanci so v ločeni resoluciji obsodili ruske predsedniške volitve, na katerih je zmagal dolgoletni voditelj Vladimir Putin. Volitve, ki so potekale sredi marca, so označili za farso. Za resolucijo je glasovalo 493 poslancev, 11 jih je bilo proti, 18 pa se jih je glasovanja vzdržalo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Opazujemvas
27. 04. 2024 09.11
No vidite, kako se vse hitro spremeni, tudi v USA. Samo zagroziti moraš, da boš preiskoval finančne tokove senatorjev in morebitno povezanost z financiranjem iz Rusije in paket pomoči je bil sprejet. Enako bi morali narediti v EU in pri nas, tudi tukaj na tem portalu je kar veliko plačancev financiranih iz Rusije preko raznih nevladnih organizacijah, nekatere se že spremlja, nekatere so že ugasnili, nekatere pa še čaka taka usoda.
nestabilen
26. 04. 2024 19.23
-1
EU zmankuje argumentov zato skusajo prepricat javnost z takimi pravljicami.Problemi so zato ker ste zavozili EU,sedaj bi pa se vojno z Rusijo.
zdravkob
26. 04. 2024 11.43
-2
Farsa je EU parlament. Konec te farse bo po volitvah. Sodeč po tej resoluciji vlada prava panika.
videmc1
26. 04. 2024 10.06
+2
Vse stranke ki podpirajo Putin bi morali onemogočiti
4556
25. 04. 2024 20.03
+1
Pri nas naj raziščejo financiranje stranke RESNICA.
Harpuna
25. 04. 2024 18.33
+8
Torej tole Jovevo in ostale Bruseljske,ter naše politike ,ki zagovarjajo stališča tretjih držav in uvažajo nezakonito državljane tretjih držav,takoj obsoditi in odstraniti iz politike EU.Prav tako jih obsoditi za vmešavanje v notranjo politiko druge države in s tem delajo škodo naši državi.
Jon Bacek
25. 04. 2024 18.21
+7
A ste že poročali, da bo morda odstopil španski socialist Sanchez? Razlog, ker so ujeli njegovo ženo, kot tatico. Leva politika v Španiji tudi krade.
BomberIzNordstrima
25. 04. 2024 18.26
-1
V Rusiji je kraja način funkcioniranja države.
Anion6anion
25. 04. 2024 17.54
+6
Zakaj se je pa Evropa vmešavala v volitve v Rusiji?
BomberIzNordstrima
25. 04. 2024 18.27
+0
težko se vmešaš v nekaj, kar je naročeno in potem volilne papirje prešteje KGB xD
Sixten Malmerfelt
25. 04. 2024 17.47
+3
kje je moj komentar o Makedoniji'
Sixten Malmerfelt
25. 04. 2024 17.46
+10
jovevA ti se poberi v Makedonijo!