Tujina

Kaj čaka novoizvoljene poslance in zakaj se je von der Leynova prismejala na oder?

Bruselj, 10. 06. 2024 08.47 | Posodobljeno pred 24 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
89

Največ sedežev v Evropskem parlamentu so tudi na tokratnih volitvah dobile stranke EPP, S&P in Renew ter tako ohranile večino. In naslednji koraki? 720 evropskih poslancev bo moralo na prvem plenarnem zasedanju izbrati predsednika Evropskega parlamenta pa tudi predsednika Evropske komisije. Glede na zmago njene EPP se še en petletni mandat nasmiha trenutni predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Povolilna podoba Evrope
    04:17
    Iz 24UR: Povolilna podoba Evrope
  • Iz 24UR: Kaj premik v desno pomeni za delovanje evropske komisije?
    01:34
    Iz 24UR: Kaj premik v desno pomeni za delovanje evropske komisije?
  • Iz SVETA: Evropa po zasuku v desno
    03:02
    Iz SVETA: Evropa po zasuku v desno
Zaradi štetja glasov se število izbranih poslancev še spreminja. 

Poslanska skupina Evropske ljudske stranke – Krščanskih demokratov (ELS/EPP) je glede na delne izide volitev dobila 185 sedežev, Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu (S&D) 137 sedežev, Skupina Renew Europe (Renew) pa 80. Skupaj naj bi imele tako v 720-članskem parlamentu 402 sedeža. 

Letos je sicer v parlamentu 15 sedežev več kot v prejšnjem mandatu. Doslej so imele omenjene stranke skupaj 417 od 705 sedežev – EPP 176, S&D 139, Renew pa 102 poslanca. 

Ob letošnjih volitvah se pogosto omenja vzpon skrajne desnice – na lestvici poslanskih skupin z največ glasovi sledita prav skrajno desni skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) z 73 evroposlanci ter Identiteta in demokracija (ID) s 58. Prva ima v trenutnem sklicu 69 poslancev, druga pa 49. 

Upad glasov je zabeležila Skupina zelenih oz. Evropske svobodne zveze (Zeleni/ESZ), ki ima po novem 52 poslancev (prej 71) in Skupina Levice v Evropskem parlamentu (Levica/GUE/NGL), ki ima po novem 36 poslancev (prej 37). Samostojni poslanci so dobili 45 sedežev, novoizvoljenih poslancev, ki ne pripadajo nobeni politični skupini v parlamentu z iztekajočim se mandatom pa je 53. 

Prvo dejanje po volitvah: imenovanje predsednika Evropskega parlamenta

Prvo plenarno zasedanje novega mandata bo od 16. do 19. julija v Strasbourgu. Še pred tem zasedanjem bodo morali novoizvojeni poslanci oblikovati politične skupine na podlagi skupnih političnih idej.  

Nato pa bo ena prvih odločitev nove skupščine izvolitev predsednika Evropskega parlamenta. Trenutna predsednica je malteška političarka Roberta Metsola (EPP).

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola
Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola FOTO: AP

Evropski poslanci predsednika volijo za mandat dveh let in pol (tj. polovico parlamentarnega mandata), ki pa se lahko podaljša. Nominacije lahko poda politična skupina ali skupina poslancev Evropskega parlamenta, ki predstavlja vsaj eno dvajsetino vseh poslancev Evropskega parlamenta (36 poslancev).

Glasovanje je tajno, predsednik pa postane kandidat, ki dobi absolutno večino oddanih glasov. V primeru, da po treh krogih glasovanja noben od kandidatov ne dobi absolutne večine, evropski poslanci v četrtem krogu izbirajo med dvema kandidatoma, ki sta v tretjem krogu dobila največ podpore.

Izvolili bodo tudi podpredsednike, kvestorje in člane odborov

Na prvem plenarnem zasedanju bodo poleg novega predsednika izvolili tudi podpredsednike in kvestorje ter odločali o številu evropskih poslancev, ki bodo sedeli v posameznem parlamentarnem odboru. Vsak izmed podpredsednikov in kvestorjev je pristojen za svoj resor. Resorje dodeli predsednik po pogovorih s člani predsedstva. 

Podpredsedniki lahko nadomeščajo predsednika, tudi s predsedovanjem plenarnim razpravam in zastopanjem parlamenta na posebnih slovesnostih, kadar je to potrebno. Kvestorji se ukvarjajo z upravnimi zadevami, ki neposredno vplivajo na poslance Evropskega parlamenta, in so člani predsedstva v posvetovalni vlogi.

Imenovanje predsednika Evropske komisije – se Von der Leynovi nasmiha še en mandat? 

Ena prvih nalog novega parlamenta je tudi izvolitev predsednika Evropske komisije. Predsednika Evropske komisije predlagajo voditelji držav EU, ki se sestajajo v Evropskem svetu. Evropske politične stranke so morale sicer že pred volitvami razglasiti svoje kandidate za predsednika Evropske komisije.

Kandidat se nato predstavi evropskim poslancem in sodeluje v plenarni razpravi, poslanci pa nato nadaljujejo s tajnim glasovanjem. Kandidat mora dobiti vsaj en glas več od polovice vseh glasov evropskih poslancev. Vodja EPP Manfred Weber je medtem poudaril, da ima zmagovalec volitev pravico imenovati predsednika oziroma predsednico Evropske komisije. 

Trenutna predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (EPP) si prizadeva, da bi na čelu te institucije ostala še naslednjih pet let. Glede na to, da je prav njena Evropska ljudska stranka (EPP) dobila 185 sedežev in je torej zmagovalka volitev, je von der Leynova na dobri poti, da svoj položaj tudi obdrži. 

 Ursula von der Leyen (EPP)
Ursula von der Leyen (EPP) FOTO: Profimedia

Že po prvih objavljenih projekcijah je von der Leynova potrdila zmago svoje desnosredinske EPP in obljubila, da se bo v novi sestavi Evropskega parlamenta borila proti ekstremizmu. "Ta rezultat sredinskim strankam prinaša veliko odgovornost. Morda so med nami razlike pri posameznih vprašanjih, vendar pa si vsi prizadevamo za stabilnost ter močno in učinkovito Evropo," je povedala.

Ursula von de Leyen je napovedala, da bo takoj po volitvah začela pogovore z S&D in Renew, s katerimi je EPP že doslej tvorila koalicijo, ki je Evropski komisiji pod vodstvom von der Leynove nudila podporo v parlamentu.

Glavni izziv za von der Leynovo bo, ali bo sklenila dogovor s tradicionalnimi sredinskimi strankami – socialisti in liberalci – da bi v parlamentu sestavila večino. Če to ne bi uspelo, pa bi morala iskati druge zaveznike, od Zelenih do desničarskih Bratov Italije italijanske premierke Giorgie Meloni.

Prav tako se bo morala odločneje opredeliti do ključnih izzivov. Že res, piše Politico, da desna sredina Von der Leynove zavrača ksenofobijo in evroskepticizem skrajne desnice, vendar pa njene volivce delijo enaki pomisleki glede življenjskih stroškov, migracij in občutka, da so tradicionalna ključna evropska podjetja – proizvodnja in kmetijstvo – zadavljena z zeleno regulacijo. In vse to bo igralo vlogo, ko se bodo sklepala prihodnja zavezništva. 

Bodo pa morali evropski poslanci izbrati tudi evropske komisarje. Z njimi bodo opravili razgovore in se odločili, ali jih bodo podprli ali ne.  

Poleg predsednika parlamenta in komisije je pomemben še predsednik Evropskega sveta

Tretja najpomembnejša institucija EU, poleg Evropskega parlamenta in Evropske komisije, je sicer še Evropski svet. Vendar pa predsednika Evropskega sveta imenujejo nacionalni voditelji (voditelji držav in vlad članic EU). Mandat od leta 2022 do 2024 trenutno vodi Charles Michel

Njegove naloge zajemajo vodenje dela Evropskega sveta, ki v sodelovanju s Komisijo določa splošne politične usmeritve in prednostne naloge EU, si prizadeva za krepitev povezanosti in soglasja v Evropskem svetu in predstavlja Evropsko unijo v zadevah, ki se nanašajo na zunanjo in varnostno politiko.

Kaj so naloge evropskih poslancev?

Nato bodo novi evropski poslanci sodelovali pri pripravi zakonodaje EU. Sodelovali bodo v razpravah, predlagali spremembne, na koncu pa se pogajali o predlogih, ki jih Evropska komisija pripravi z Evropskim svetom.  

Čeprav niti Evropski parlament niti Evropski svet nimata pravice sprožiti zakonodajnega postopka, vseeno lahko od Komisije zahtevata, da to stori in poda predlog.  

Sicer pa ima parlament še dve pomembni nalogi – to sta sprejemanje proračuna EU in nadzor zunanje politike. Hkrati mora dati Evropski parlament zeleno luč vsakršni širitvi EU in vsem pridružitvenim pogodbam.  

Parlament ima tudi moč, da s sprejetjem nezaupnice komisijo prisili k odstopu. To se je zgodilo denimo leta 1999, ko je Evropski parlament zaradi korupcijskega škandala zahteval odstop celotne Evropske komisije. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

za bojši jutri
11. 06. 2024 10.46
+2
Smeh jo bo kaj kmalu minil.
cool1
11. 06. 2024 10.09
+3
Desničarji v Bruslju so se okrepili za nekaj mest, vendar ne morejo spremeniti ničesar. Demokracija in sedanja politika Bruslja se bo nadaljevala, kljub desničarski politiki !
zoran pušenjak
11. 06. 2024 09.58
+1
Lajna je edina za zapor
Stane Adami?
11. 06. 2024 08.41
+3
Ona mora nujno odleteti.
Anion6anion
10. 06. 2024 17.33
+4
Uničevalka Evrope
Anion6anion
10. 06. 2024 17.33
+1
Ivar The Boneless
10. 06. 2024 16.30
+7
Ursula en velik 👎👎👎
Harpuna
10. 06. 2024 16.28
+17
Če bi bile Evropske volitve poštene in demokratične,bi morali biti na listi tudi kandidati za predsednika EU komisije,da ga izberejo državljani EU.
cool1
11. 06. 2024 10.11
+0
Ne drži, ker potem bi lahko zmagal nekdo, ki je iz zelo male stranke , ki nima nobene podpore v parlamentu v Bruslju in kako bi se potem odločevalo ? Predsednik ne odloča. !
za bojši jutri
11. 06. 2024 10.49
Vse kar je dobro in v korist Europe, bi podprli vsi poslanci tako, da je brezpredmetna velikost stranke.
Lion90
10. 06. 2024 16.14
+13
Najvecja tezava je islamizacija evrope! Kdor tega ne vidi mu ni pomoci! Se bo pa kmalu zbudil ko bo imel bliznje srecanje z njimi
Ivar The Boneless
10. 06. 2024 16.30
+12
Tudi dosti drugih težav. Naprimer prevzem moči WHOja.
spaceair
10. 06. 2024 16.06
+24
ta babura nam je nakopala inflacijo in velike stroške ter naš denar je za 50% manj vreden pa jo podpirajo.. zakaj?
Delavec_Slo
10. 06. 2024 16.04
+12
Tota trola se že veseli, pa ne ve zakaj!
ds-65
10. 06. 2024 15.56
+14
Zelo dobro plačana služba za nedelo.
Forum 21
10. 06. 2024 15.31
+18
Von der lažnjiva
primorec2
10. 06. 2024 15.25
+23
Bo yurska von der Laydra ostala na čelu komisije? Bo afera Pfaizer poniknila v pozabo, komedijant in mafijski boter bo dobrodošel na vseh večjih prireditvah in pasjih procesijah? Bo italijanski odločni NE Ukrajini prevladal in ustavil morijo v na evropskih treh? Bo zblojena zelena politika umirila žogico? Več neznank kot odgovorov.
detect
10. 06. 2024 15.03
+17
Največja težava Evrope in EU je seveda vojna v Ukrajini, ki grozi, da se bo spremenila v še širši spopad in je tudi največja cokla za razvoj EU. A večina volivcev, zanimivo, tega očitnega dejstva - ni opazila.
MojsterSplinter
10. 06. 2024 14.48
+18
"Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?"
Nick.Mason
10. 06. 2024 15.27
+13
Ni več možnosti,je razprodana in še je na razprodaji ,na volitvah pa večini dol visi saj tudi volit ne pridejo
cirenij
10. 06. 2024 14.46
+28
Katastrofa! Če bo ponovno izvoljena, se nam ne obeta nič dobrega. Iz slabega na slabše.
periot22
10. 06. 2024 14.41
+16
Fuj nacisti še pa kar na čelu Evrope!
misterbin
10. 06. 2024 14.37
-1
Kdo ve mogoče kje je Klakočarka ?
Magic-G-spot
10. 06. 2024 15.17
+8
Še vedno stoji pred Palestinsko zastavo pri vladni stavbi. In prosi za Hijab, mogoče burko!!!??? 🤣🤣🤣
spermi?
10. 06. 2024 14.07
+27
Kramberger je reku narod si bo ubog , ker bodo džavo vodili politiki ,ki so pokvarjeni kradljiv podkupljivi skolompirani ja takšni so sloveski pollitiki in še kako je imel prav .