Tujina

Poplave v Romuniji terjale več življenj, v Avstriji se pripravljajo na 'najhujše'

Praga, Varšava, 14. 09. 2024 10.49 | Posodobljeno pred 3 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.H., STA, N.V.
Komentarji
228

Strahovi pred vremenskim ciklonom Boris nad Evropo se uresničujejo. V Romuniji so umrli najmanj štirje ljudje, gasilci skušajo rešiti tudi živali. Na Češkem je zaradi neurij brez elektrike ostalo 60.000 gospodinjstev. O poplavah poročajo tudi s Poljske, kjer ponekod na jugu države evakuirajo prebivalce. Vremenoslovci pričakujejo, da se bo deževje nadaljevalo. Obilne padavine so zajele tudi večji del Avstrije, na jugu države piha močan veter s sunki do 146 kilometrov na uro, na severu pa je zapadlo do 170 litrov padavin na kvadratni meter.

V Romuniji so zaradi poplav, ki jih je povzročilo močno deževje v srednji Evropi, umrli najmanj štirje ljudje. Pripadniki reševalnih služb so jih našli na območju jugovzhodne regije Galati, ki so jo poplave tudi najbolj prizadele, poročajo tuje tiskovne agencije. Oblasti so za pomoč pri iskanju in reševanju uporabile tudi helikopter Black Hawk, poroča Reuters.

Reševalci so na 19 območjih v vzhodnem delu države iz njihovih domov rešili več deset ljudi. Reševalne službe so objavile tudi videoposnetek evakuacij iz poplavljenih hiša v eni od vasi ob reki Donavi. V vasi Slobozia Conachi v regiji Galati je poplavljenih 700 hiš, po besedah tamkajšnjega župana Emila Dragomirja pa gre za "katastrofo izrednih razsežnosti". "Pred 11 leti smo že imeli poplave, a ni bilo tako hudo," je dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Žrtve so večinoma starejši ljudje, med njimi tudi dve ženski, stari 96 in 86 let, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Gladina vode je v prizadetih vaseh dosegla do 1,7 metra, ljudje pa so plezali na strehe, da bi se izognili poplavam.

Prizadeto območje je danes obiskal romunski premier Marcel Ciolacu, ki je odpovedal načrtovane obveznosti, da bi si ogledal posledice poplav. Predsednik države Klaus Iohannis pa je izrazil svoje sožalje družinam žrtev poplav, poroča AFP. "Znova se soočamo z učinki podnebnih sprememb, ki so vse bolj prisotne na evropski celini," je dejal.

Ciklon Boris grozi

Ciklon Boris je od četrtka prinesel močan veter in obilno deževje v več srednjeevropskih držav. O poplavah danes že poročajo iz Poljske in Češke, nanje pa se pripravljajo tudi v drugih državah.

Zaradi podrtih dreves, razmočenih tal in močnega vetra je na Češkem brez elektrike ostalo več kot 60.000 gospodinjstev. Najbolj prizadeto je območje okoli mesta Usti nad Labo na severozahodu države, na meji s Saško, kjer je brez elektrike ostalo več kot 20.000 gospodinjstev.

Oblasti so najvišjo stopnjo poplavne ogroženosti razglasile v okoli 35 krajih po državi, poročanje češke tiskovne agencije CTK povzema dpa. Močno deževje je povzročilo naraščanje vodostaja ene od največjih čeških rek Laba, zaradi narasle reke Vltave pa se na poplave pripravljajo tudi v Pragi.

V češki prestolnici so tako začasno ustavili ladijski promet in dvignili protipoplavne ograde. Za javnost so zaprli nasipe in živalski vrt, so po poročanju britanske mreže BBC sporočile oblasti.

Vremenoslovci so po poročanju dpa opozorili, da bodo vodostaji rek na Češkem še naraščali, v Pragi pa da bodo vrhunec predvidoma dosegli v nedeljo zjutraj.

Po napovedih meteorologov naj bi se vodostaji rek na Češkem še dvignili. Na nekaterih območjih je od petka padlo od 50 do 110 litrov padavin na kvadratni meter.

Evakuacija celotne vasi

Evakuacije so se začele tudi na Poljskem, saj so reke narasle do nevarnih vrednosti. V regiji Opole na jugozahodu Poljske so začele tudi prestopati bregove. Reka Odra, ki ima običajen vodostaj okoli štiri metre, bi do ponedeljka lahko narasla na največ šest metrov, je sporočila mestna uprava.

Oblasti so sporočile, da je količina padavin v tem delu države že presegla rekordno količino padavin iz t. i. tisočletnih poplav leta 1997, ki so povzročile veliko škodo. V poljski vasi Jarnoltowek blizu čeških Mikulovic so meteorologi izmerili 161,5 milimetra padavin, zaradi česar je župan odredil evakuacijo vasi in še dveh občin ob eni od tamkajšnjih rek.

V bližnji vasi Glucholazy so že pred tem evakuirali približno 400 prebivalcev. Območje je obiskal tudi poljski notranji minister Tomasz Siemoniak. Na družbenem omrežju X je davi objavil fotografije reševanja in sporočil, da so v vas poslali približno 100 gasilcev in 60 policistov.

Razmere so najtežje v okrožju okoli Prudnika na meji s Češko in v sosednjem okrožju Nysa, je popoldne opozoril Siemoniak. "Prihodnje ure bodo težke. Pričakovati je treba veliko novih incidentov in nevarnosti. Ponovno pozivam prebivalce in občane, da poslušajo navodila pristojnih, predvsem pri evakuaciji," je dejal.

Premier Donald Tusk pa je sporočil, da se bo udeležil sestanka s pristojnimi službami v Nysi. "Pred nami je kritična noč, potrebna je popolna mobilizacija," je zapisal na družbenih omrežjih, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Poljska televizija TVP je objavila posnetke vasi Laka Prudnica, kjer je reka Zloty Potok prestopila bregove in poplavila ulice, vrtove in hiše. Lokalna policija je odsvetovala potovanje v regijo. Zaradi visokega vodostaja reke Opave na meji s Češko so začasno zaprli tri tamkajšnje mejne prehode, poroča dpa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lokalne meteorološke postaje so v petek ocenile, da bi lahko v 72 urah v gorovju na poljsko-češki meji padlo do 400 litrov dežja na kvadratni meter. V nedeljo bi lahko postale kritične tudi razmere na vzhodu sosednje Nemčije.

Avstrija se pripravlja na stoletne poplave

Avstrijski kancler Karl Nehammer je danes sporočil, da je obilno deževje, ponekod pa tudi sneženje, prizadelo skoraj vse zvezne dežele, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. "Razmere se poslabšujejo, zlasti v Spodnji Avstriji. Najhuje še prihaja, prihodnji dnevi pa bodo za prizadeto prebivalstvo in reševalne službe še težji," je opozoril Nehammer po sestanku državnega urada za upravljanja kriz in katastrof (SKKM).

Dodal je, da so gasilci, pripadniki civilne zaščite, policije in vojske "v visoki pripravljenosti, da pomagajo povsod, kjer je njihova pomoč nujno potrebna". V Spodnji Avstriji so reševalci že ponoči prejeli 160 klicev na pomoč, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočile pristojne službe.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oblasti pričakujejo, da bo reka Donava dosegla vodostaj, kakršen se pojavi enkrat na 30 let, medtem ko bi njen pritok, reka Kamp, lahko povzročil stoletne poplave.

Avstrijski center za opozarjanje pred nevihtami (UWZ) je po poročanju britanskem mreže BBC medtem opozoril, da bi bili dosedanji rekordi padavin za mesec september na nekaterih območjih lahko preseženi že v nekaj dneh.

Napovedujejo, da bo v številnih regijah v nekaj dneh padla velika količina padavin, zlasti v goratih predelih v Zgornji in Spodnji Avstriji ter na severu avstrijske Štajerske. Na Tirolskem je do danes zapadlo do meter snega, reševalci pa po poročanju dpa iščejo pohodnika, ki ga je zasul snežni plaz.

Avstrijske državne železnice ÖBB so vsem potnikom svetovale, naj preložijo nenujna potovanja, del železniške proge v deželi Salzburg pa so zaradi močnega sneženja zaprli.

V avstrijski prestolnici so gasilci v zadnjih 24 urah zaradi obilnih padavin posredovali približno 150-krat, da bi očistili jaške ali izčrpali vodo, ki je vdrla v kleti. Pričakujejo tudi orkanski veter, poročanje lokalnih medijev povzemajo agencije.
 

KOMENTARJI (228)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
15. 09. 2024 09.39
-1
Ma celo noč je butal neki veter! Smo dežural da ni okna polomu!
punkracij
15. 09. 2024 08.38
+4
Divja narava,ki je velikokrat posledica neumnega ravnanja ljudi.
kakorkoliže
15. 09. 2024 08.22
+2
Poglejte po gozdovih. Kaj se dogaja letos s hrastovim drevjem. Listi rumenijo že od konca avgusta?
katalizatorček
14. 09. 2024 21.56
+5
zanimivo,na arso pogledaš pa v romuniji ni kapljice dežja ,torej je nekje padalo ,ampak bolj manjša vas in pri sami reki,tudi kolpa gre vsako leto čez pa še ni katastrofa zato
Anion6anion
14. 09. 2024 21.33
+2
A je gasilec Sandi že rešil kakega otroka iz vrtca? Že? No potem pa hitro zbirat denar za njegovo novo hiško.
XVXC
14. 09. 2024 21.24
+4
Vseskozi sem imel prav. Še kako prav !!! Vse se vrača. In plača. Podnebne spremembe. Vsaka križarka - ladja ima 6 dizelskih motorjev težkih 75.600 KW (približno 100.000 HP), 1,8 milijona cc x 6 cilindrov (equiv. 5400 VW Golf TDI), Poraba: 13,8 ton/uro ali 390.000 litrov na dan.120.000 ton/leto, kar ustreza celotni proizvodnji težke nafte v rafineriji Falconara. Potem Vam povedo, da je za rešitev problema podnebnih sprememb potrebno kupiti električni avtomobil. Bolano !!!
Defragment
15. 09. 2024 08.15
+0
Ja! In ti nabit omrežnino za tvoj priključek.
Betuul
14. 09. 2024 20.55
-1
Mi smo lepo not in čakamo najhujš! Strop nam je celi teden zalival ‘Boris’
ZIPPO
14. 09. 2024 20.08
+3
Ljubljana, Vilharjeva cesta, Situla. Zgradba ne bi nikoli smela dobiti gradbenega dovoljenja zaradi terena na katerem stoji, vplivov na okolje in zaradi podtalnice. To so vedeli vsi-geologi, načrtovalci in investitor. A je investitor gradbeno dovoljenje dobil. VSI PODKUPLJENI. NIKOMUR MAR.
Betuul
14. 09. 2024 21.11
+1
Takih stavb sploh nebi smeli graditi! Tudi kle po šiški so imeli blokirane selitve v blok! Pol pa gmajna, za gradnjo ! Za kar so krajani že javno opozarjali in še g. Hojs je organiziral soočenje v zvezi z gradnjo 3x po 18 nadstropnih stolpnic! Niz gradnje je trgovina špar pečnik , nizka gradnja, vrtec Tinkara nizka gradnja , in v tem nizu bi stali stolpiči 3x18 nadstropij! •Noro! Poleg tega je zemlja voda v podtalju ! In na tem predelu je bil navožen hribček, od gradenj naselja in obvoznice sever! Najprej je zoki ukazal odvoz hribčka ter dal teren ograditi z kovinsko ograjo vse za približno slabih 100x100m2•Na spomladi so sondiral v zemljo ter naleteli na vodo• Kot smo krajani opozarjali! To kar tiši ta Zoki ! Gre pa za zafurano zemljo še od županovanja Potočnikove! Vglavnem tist gor omenjen sploh nebi smel biti tam ob Vilharjevi! Za kle je pa jasno da gre za gradijo kar tak brez dovoljena na podplač!
nelika123
14. 09. 2024 19.48
-2
Na naravo ne mores vplivati,lahko se ji le prilagodiš.Sodobne generacije so pozabile....ker smo vajeni na to,da ljudje vplivamo na stvari
jedupančpil
14. 09. 2024 20.00
+3
sodobne:) sej lajajo tastari da lej takega se niso vidli... vcas ste za kiklam gledal zdej pa pac gledas 24kur!
jedupančpil
14. 09. 2024 19.42
me zanima ce bodo odklonili naso pomoc
Albert Konečnik
14. 09. 2024 19.39
+4
XVXC, lepo in popolnoma resnično si povedal. Zadeve, ki jih zganjamo okrog izpustov in zelene energije gredo na roko izkoriščevalcem, ki tako ali tako povsod najdejo dodaten ogromen zaslužek. Predlagam, da na naslednjih volitvah kandidiraš za EU poslanca, gotovo te bomo podprli, da boš lahko v Bruslju malo razsvetlil pamet vsem, ki ne znajo misliti s svojo glavo-
vrtnar _
14. 09. 2024 19.30
-4
dež pada,država propada,komunisti so krivi,komunisti
avgust.
14. 09. 2024 19.26
+5
Baje da je Uršula po izletu na Koroško Robija spraševala, kam je šel denar.
XVXC
14. 09. 2024 19.23
+5
Borisss vrača udarec...Narava vrača udarec. Podnebne spremembe. Zemljino podnebje je dinamična in ne statična stvar. Pozitivni ali negativni vpliv na okolje ukrepov, katere sprejemamo danes, v roku 30 let sploh ne bo dalo več izmeriti, saj bodo odstopanja meritev tako velika, da bodo praktično ničvredna. V 70ih in 80ih letih so zagnali podnebno paniko, da se bo zemlja do leta 2000 vrnila v ledeno dobo, ker se letno ohlaja medtem, ko danes torej 40 let kasneje naganjajo paniko, da bomo živi zgoreli od vročine, ker se zemlja segreva. Imamo totalno izmišljen propagandi izraz brez-ogljična družba in sicer ne vem koliko od Vas pozna podatek v kakšnih % ogljikovega dioksida v naši atmosferi govorimo....odgovor je 0,04%, ja prav ste prebrali samo 4 stotinke procenta CO2 sestavlja našo atmosfero, sledeči podatek pa je, če nivo CO2 v atmosferi pade pod 0.02%, potem rastline na zemlji začnejo odmirat sam jim le ta predstvalja glaven vir goriva/hrane. Trenutno nimamo niti približnega realnega podatka koliko % izpušnih plinov letno prispeva človeška civilizacija, če bi šteli vse aktivne vulkane, živa bitja, naravni izpusti metana, požari ipd. se mi zdi, da je količina zanemarljiva. Torej kar se iz vseh teh podatkov/informacij da sklepati o norosti imenovani "brez-ogljična zelena" družba je to, da ni drugega kot popolna fikcija ki bo pomagala določenim osebam napolniti žepe in državam pobrati dodatne davke (obremenitve na okolje za trda goriva, za kmete, za prevozna sredstva, CO2 odpustki ipd.). Kot sem omenil že prej, zemljina atmosfera in podnebje je dinamična stvar in nam ne preostane drugega, da se ljudje temu prilagodimo. Narava gre svojo pot. Ne ozirajoč se na nas. LP
kr en 123
14. 09. 2024 19.13
+9
Po prejšnjih volitvah je pri nas izgubilo dostojenstvo preko milijona prebivalcev...
kr en 123
14. 09. 2024 19.13
+6
Zivo
14. 09. 2024 19.11
+6
Ubogi ljudje. Upam, da bo Ursula pomagala. Ko se je nekaj podbnega zgodilo v Rusiji, so nekateri pro NATO oglasili in rekli Karma. kaj porečejo zdaj?
XVXC
14. 09. 2024 19.01
+6
Ciklon Borisss. Groza.
generaly
14. 09. 2024 18.59
-12
Tu na floridi kjer imam po novem vikend je 33 stopinj sonce....uzivancija...zdj grem na kosilo...pac...aja pa brez fovsije
Rainbow warrior
14. 09. 2024 20.37
+4
flojdi
14. 09. 2024 18.54
+7
Voda Ogenj Zemlja ..zmagajo./..pa ce se eni VseMogočni še tako Zelo Šopirijo"
Pikaponca
14. 09. 2024 18.42
-1
Sam da tam nimajo GOLOBA bi bila življenja ogrožena, predvsem otrok.-
enapi
14. 09. 2024 18.55
+3
Pikaponca
14. 09. 2024 19.00
+1
45.let ste se drli Joža ti si naš, mi ti se kunemo, da iz tvoje riti ne gremo..Kučan in celotna SD Štala ovce 45..
4890
14. 09. 2024 19.09
+0
Koliko let pa ti vsak dan svojemu idolu👅👅?🙉
masej
14. 09. 2024 19.25
+2
Pikaponca,kaj sedaj ti mešaš našo politiko,če so prizadeti Avstrijci Romuni Poljaki in Čehi,če ne veš bolj pametnega pisati tudi tega ni treba,kajti ljudje trpijo in ti jim z takim nakladanjem ne moreš prav nič pomagati.