Tujina

Elon Musk naj bi se le odločil za nakup Twitterja

Washington, 04. 10. 2022 21.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Milijarder Elon Musk naj bi se navsezadnje le odločil, da bo kupil družbeno omrežje Twitter. Zanj bo odštel dogovorjenih 44 milijard dolarjev, pravijo neuradni viri. Po napovedi, da bo z nakupom nadaljeval, so delnice omrežja poskočile za več kot 12 odstotkov, nato so njihovo prodajo ustavili. Kakšna bo politika platforme po tem, ko jo bo prevzel novi lastnik?

Elon Musk in Twitter
Elon Musk in Twitter FOTO: Shutterstock

V ponedeljek zvečer se je ameriški milijarder Elon Musk le odločil, da od nakupa Twitterja ne bo odstopil. Namero je spremenil le slaba dva tedna pred začetkom sojenja, kjer je želel zagovarjati svoje interese proti nakupu. Od njega je želel odstopiti rekoč, da mu omrežje pred podpisom ni posredovalo točnih informacij o številu lažnih in nepreverjenih profilov oziroma t. i. botov, ki bi znatno znižali prodajno ceno omrežja.

Podjetje je želji po odstopu od aprila podpisane pogodbe nato odgovorilo s tožbo, s katero so milijarderja poskušali prepričati v nakup po še višji ceni. Musk je nato v poletnih mesecih navajal vse bolj izvirne izgovore, s katerimi se je poskušal izogniti nakupu. Tudi Twitter je v svoji tožbi navedel, da je bila Muskova domnevna zaskrbljenost le pretveza za odstop od posla, saj da je bil z informacijami seznanjen že prej. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A kot poroča Bloomberg, bo omrežje navsezadnje le padlo v njegove roke. "Končno je prisluhnil svojim odvetnikom. Bil bi neumen, če se ne bi poskušal izogniti sodnemu odloku," je ob tem povedala docentka prava na pravni fakulteti na Univerzi Case Wester Reserve Anat Alon-Beck

Manj stroga moderacija, vrnitev Donalda Trumpa?

Vprašanje, kakšna bo politika omrežja pod Muskovo taktirko, ostaja odprto. V preteklosti je poslovnež izrazil željo, da bi bila moderacija uporabniških objav nekoliko manj stroga in da bo po vsej verjetnosti obnovil tudi račune blokiranih ali izbrisanih uporabnikov, med katerimi je tudi nekdanji ameriški predsednik Donald Trump. Omenjal je tudi odmik od trenutnega oglaševalskega sistema in boj proti lažnim profilom. 

A vse napovedane spremembe bi lahko imele resne posledice za omrežje, so prepričani strokovnjaki. Če bo novi lastnik vsebino res prenehal moderirati oz. moderacijo znatno zmanjšal, bo platforma izgubila zaupanje pri uporabnikih, njihova aktivnost bi se lahko zmanjšala. Oglaševalci bi se zaradi porasta nepreverjenih, zavajajočih in lažnih informacij odločili, da s podjetjem ne želijo biti več povezani. 

Podjetje je sicer upad v vrednosti delnic utrpelo tudi zaradi Muskovega premišljevanja glede nakupa.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

burekkafana78
01. 11. 2022 21.08
Twitter je rak!
sLOVEnec56
05. 10. 2022 08.08
-1
Še en Bavčar!
zurbrigen
04. 10. 2022 21.49
-1
Ne bo, je pa spet na pumpo pritisnil
Jelenka2
04. 10. 2022 21.41
+3
44 miljard!!! V naslovu vam piše 44 miljonov
schrodingerScat
04. 10. 2022 21.39
-1
Prva poteza po prevzemu: popravek rezultatov zadnje ankete na svoji objavi.
slohren
04. 10. 2022 21.38
-2
Mask naj bo naslednji predsednik Amerike, bo eden redkih, ki bo lahko komuniciral z Putinom.
Jelenka2
04. 10. 2022 21.42
+1
Točno to sm pomislil. Musk bo naslednji predsednik. In prav bi blo tako
cekinar
04. 10. 2022 21.34
+4
a bo Musk kumrovškemu kaplarju še pustil "čivkat"?