Tujina

Izrael in Iran drug drugega svarita pred novimi napadi

Tel Aviv, 02. 10. 2024 06.07 | Posodobljeno pred eno minuto

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.L., STA
Komentarji
0

Razmere na Bližnjem vzhodu so se v torek še dodatno zaostrile, potem ko je Iran kot odgovor na umor vodje Hezbolaha Hasana Nasrale in voditelja Hamasa Ismaila Hanije zvečer proti Izraelu sprožil raketni napad. Izrael je, tudi s pomočjo ZDA, večino 200 raket uspel prestreči. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je Iranu sporočil, da je storil "veliko napako", za katero ne bo ostal nekaznovan. Iran jim odgovarja, da se bodo v primeru napada na njihovo ozemlje odzvali z novimi napadi na Izrael.

Več videovsebin
  • Posnetki raketnega napada na Izrael
    02:10
    Posnetki raketnega napada na Izrael
  • Iranski napad na Izrael
    02:06
    Iranski napad na Izrael

"Iran je nocoj naredil veliko napako, ki jo bo plačal," je v torek pozno zvečer povedal predsednik izraelske vlade ob srečanju sveta za nacionalno varnost.

Izraelska vojska je pred tem sicer sporočila, da so njihovi sistemi zračne obrambe s pomočjo ameriške mornarice v Sredozemlju učinkovito delovali pri ustavitvi napada. Pri obrambi je Izraelu pomagala tudi Velika Britanija. 

Vrhovni poveljnik Islamske revolucionarne garde je danes zjutraj po poročanju CNN dejal, da so izstrelili 200 raket, od katerih jih je 90 odstotkov uspešno zadelo svoje cilje, trdi garda. Izrael je napad medtem označil za neuspešen, ZDA pa kot porazen in neučinkovit. 

Ameriški predsednik Joe Biden je kmalu po iranskem napadu ponovil, da ZDA v celoti podpirajo Izrael. Kot je dodal, se bo o odzivu na napad pogovoril z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem.

Obrambni minister ZDA Lloyd Austin je obsodil agresijo Irana in povedal, da je ameriška vojska prestregla več iranskih raket. Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan pa je poudaril, da bo napad imel hude posledice.

Iran svari pred ponovnim napadom

Načelnik štaba iranskih oboroženih sil Mohamad Bagheri je medtem danes zagrozil, da se bo Teheran v primeru napada na njegovo ozemlje odzval z novimi napadi na Izrael.

"Če bo Izrael želel nadaljevati te zločine ali storiti karkoli proti naši suverenosti in ozemeljski celovitosti, se bo nocojšnja operacija ponovila, tarča pa bo vsa njihova infrastruktura," je dejal in dodal, da je iranska revolucionarna garda pripravljena na ponovitev raketnega napada, poroča britanski BBC.

Slednja je sicer pred tem že zagrozila, da bo Teheran znova napadel Izrael, če se bo ta odzval na njihov napad.

Spopadi v Libanonu in napadi na Gazo

Že ponoči je Izrael nadaljeval z napadi na Libanon, saj so izraelske obrambne sile potrdile, da so v južnem predelu Bejruta zadeli "teroristične cilje" Hezbolaha. Ukaze prebivalcem, naj se iz območja umaknejo, je Izrael izdal v torek zvečer in sredi noči. Na območju je bilo slišati več eksplozij. 

Obseg izraelske kopenske invazije na jugu Libanona, kjer je močno prisoten Hezbolah, še ni znan. Izrael trdi, da gre za omejeno in ciljno usmerjeno operacijo. 

Danes zgodaj zjutraj so se spopadi na jugu Libanona nadaljevali. Izraelske sile naj bi poskušale prodreti v mesto Adaisseh. Hezbolah, ki ga podpira Iran, je v izjavi sporočil, da so njihove sile naletele na izraelsko patruljo in se z njo spopadle ter jih prisilili k umiku. Skupina trdi, da so Izraelu povzročili dodatne izgube. Izrael navedb še ni komentiral. 

Medtem so izraelske zračne sile napadle Hamasov kompleks za poveljevanje in nadzor v Gazi, je sporočila izraelska vojska. Po njihovih trditvah je Hamas kompleks preuredil, saj naj bi bila pred tem v njem srednja šola. Nekdanjo šolo naj bi pripadniki Hamas uporabljali za načrtovanje napadov na njihovo državo, trdi izraelska stran. 

Eksplozije na nebu in nad kopnim

V torkovih posnetkih iz Izraela, ki jih prenašajo svetovni mediji, je mogoče videti več eksplozij tako na nebu kot na kopnem, kar pomeni, da bo škoda napadov verjetno večja od prvotnih poročil.

Po doslej znanih podatkih je v napadu namreč umrl Palestinec na zasedenem Zahodnem bregu, ki so ga zadeli ostanki sestreljene rakete. Izraelski zdravniki so ob tem poročali, da sta bili zaradi šrapnelov lažje ranjene še dve osebi. Del enega od izstrelkov je padel tudi v Jordanijo, ki leži vzhodno od Izraela, in poškodoval tri osebe. 

"Dogodki bodo imeli posledice," je po napadu napovedal tiskovni predstavnik izraelskih sil Daniel Hagari. "Imamo načrte in ukrepali bomo na kraju in ob času, ki ju bomo določili," je dejal.

Po torkovem napadu na Izrael je ulice Teherana zavzela množica ljudi, ki so držali zastave Hezbolaha in kazali obraz nekdanjega vodje Hezbolaha, ki je bil v petek ubit v izraelskem letalskem napadu v Libanonu. 

Varnostni svet ZN o iranskem napadu na Izrael

Varnostni svet ZN se bo zaradi iranskega napada na Izrael sešel na izrednem zasedanju, je potrdila Švica, ki je oktobra od Slovenije prevzela predsedovanje najpomembnejšemu organu svetovne organizacije. Na zasedanju bo tudi izraelski veleposlanik Danny Danon, ki je v torek napovedal za Iran zelo boleč odgovor na napad.

Varnostni svet ZN je imel podobno zasedanje že aprila, ko je Iran v odgovor na napad na konzulat v Damasku proti Izraelu poslal okrog 170 brezpilotnikov, 30 manevrirnih in 120 balističnih raket.

Člani Varnostnega sveta ZN - med njimi veleposlanik Samuel Žbogar - so aprila obsojali iranski napad in pozivali k umiritvi razmer, vendar Varnostni svet ni izdal formalne obsodbe. Diplomati na ZN pričakujejo, da bo tokrat podobno.

"Odločili se bomo, kdaj in kako se bomo odzvali, vendar vam lahko povem eno: to bo opazno, boleče in mislim, da Iranci, ki nas opazujejo, razumejo, da to ni usmerjeno proti iranskemu ljudstvu, ampak proti radikalnemu režimu, ki je iransko ljudstvo potegnil v ta položaj," je v torek novinarjem na sedežu ZN povedal Danon.

"Pripravljeni smo tako na obrambo kot na napad. Izrael bo sprejel vse potrebne ukrepe za zaščito svojih državljanov. Kot smo mednarodni skupnosti že prej jasno povedali - vsak sovražnik, ki bo napadel Izrael, mora pričakovati boleč odgovor," je dodal Danon.