Tujina

Eksplozije na Češkem, zastrupitve in Vila Elena: Kdo sta zloglasna ruska vohuna?

Praga/Moskva, 30. 04. 2024 09.04 | Posodobljeno pred 16 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ko je skladišče streliva v kraju Vrbetice na vzhodu Češke eksplodiralo, pri tem pa sta umrla dva človeka, so mnogi s prstom kazali na Rusijo, a konkretnih dokazov za to ni bilo. Zdaj, ob zaključku preiskave, pa je stvar bolj jasna. Za eksplozijo je stala Rusija, natančneje enota GRU 29155, ruska enota za atentate in sabotaže. Pri tem pa sta odločilno vlogo igrala Elena in Nikolaj Šapošnikov, zakonca, ki sta delovala kot vohuna, trgovca z orožjem in pripadnika enote GRU.

Kot razkriva Insider, je češki obveščevalni center za boj proti terorizmu in organiziranemu kriminalu objavil ugotovitve večletne preiskave o vlogi enote 29155 pri uničenju skladišč orožja in streliva leta 2014 v Vrbeticah, majhnem mestu na Češkem. Napadi, zaradi katerih je Praga izgnala 18 ruskih obveščevalcev, ki so v državi delovali pod diplomatsko krinko, so bili izvedeni z eksplozivnimi napravami, ki so jih namestili najbolj prepoznavni operativci enote 29155, 44-letni Aleksander Miškin in 45-letni Anatolij Čepiga. Oba sta že pred tem postala poznana zaradi poskusa umora Sergeja Skripala, častnika GRU, ki je postal britanski dvojni agent, in njegove hčerke Julie v Salisburyju v Angliji leta 2018. Za poskus umora sta uporabila najbolj prepoznavno kremeljsko metodo: strup novičok.

Rusko veleposlaništvo v Pragi
Rusko veleposlaništvo v Pragi FOTO: AP

Tukaj pa v enačbo prideta še zakonca Šapošnikov, ki sta poskrbela, da sta Miškin in Čepiga dobila dostop do dveh različnih skladišč na Češkem, poleg tega pa sta tudi neposredno komunicirala z generalom Andrejem Averjanom, ustanovnim poveljnikom enote 29155, ki ju je zadolžil, da omogočita eksplozije. GRU tako kot SVR, ruska zunanja obveščevalna služba, že dolgo izvaja lasten program za nezakonite priseljence. Vendar sta Šapošnikova prvi znani primer, da sta bila kdaj koli povezana z enoto 29155. Že meseca marca je Insider skupaj s 60 Minutes in Der Spiegel razkril dokaze, da je enota 29155 vpletena v usmerjene energetske napade, ki naj bi bili vzrok havanskega sindroma, niza izčrpavajočih zdravstvenih obolenj ameriških obveščevalnih uradnikov in diplomatov po vsem svetu.

In kljub temu, da sta se oba zakonca ukvarjala z vohunjenjem za Rusijo in pomagala pri sabotažah, ki so nastajale pod taktirko GRU, se zdi, da je bila 62-letna Elena neposredno vključena v enoto 29155, o čemer pričajo tako ugotovitve čeških preiskovalcev kot tudi neodvisni dokumenti, ki jih je odkril the Insider. Češki preiskovalci po tem sklepajo, da je verjetno vodila in nadzorovala dejavnosti svojega moža (in morda njunega sina) v podporo ruskim državnim interesom. Tajne naloge pa so segale od zbiranja obveščevalnih podatkov do logističnega pospeševanja, zagotavljanja varnih zatočišč, novačenja in celo pomoči pri zagotavljanju fizičnega dostopa za agente GRU.

The Insider je razkril tudi, da je imela Šapošnikova tajni potni list ruske službe iz specifične serije potnih listov, rezervirane za vohune iz enote 29155. Prejela je tudi odlikovanje Ruske federacije, najvišje državno odlikovanje, ki se podeljuje le tistim, ki opravljajo "službo ruski državi in narodu". Naziv je prejela od samega ruskega predsednika na tajni slovesnosti v Moskvi po sabotažnih operacijah na Češkem in v Bolgariji. 

In ko so se stvari leta 2023 začele odvijati proti koristi zakoncev, sta zbežala v Grčijo. Češki organi so namreč po izvedbi neodvisne kazenske preiskave o vlogi zakoncev par razglasili za osumljenca in od grških organov zahtevali njuno zaslišanje. 

Šapošnikova sta sicer grškim organom predložila izjavo, v kateri sta zatrdila, da ju Češka preganja in da sta "grešna kozla v imenu neznanih interesov". Nikolaj je februarja 2024 v starosti 62 let v Grčiji umrl zaradi srčnega napada.

Trenutek, ko je skladišče eksplodiralo

Skladišče je eksplodiralo 16. oktobra ob 9.30 in celotno stavbo spremenilo v pekel, sledile so sekundarne eksplozije, ki so nastale zaradi vžiga strelnega prahu in zažigalnih sredstev. Nastala eksplozija je bila tako močna, da je uro pozneje inštitut za geofiziko zabeležil močan potres. Dva zaposlena sta bila med pregledovanjem letalskih motorjev in 152-milimetrskih artilerijskih izstrelkov na kraju samem ubita. Na njunih ostankih so kasneje našli črepinje sovjetske/ruske protitankovske granate PG-15.

Mesec in pol kasneje, 3. decembra, so v istem skladišču eksplodirali še artilerija, minometi in puške.

Slikovita Vila Elena, raj za pripadnike enote GRU

Zakonca sta se skrivala v Vili Elena v kraju Frama na Halkidikiju v severni Grčiji. Vila Elena sicer vsekakor ni običajen hotel, zadnjih 15 let je služil kot grško varno zatočišče za pripadnike enote GRU, najbolj mračne enote Vladimirja Putina. 

Vilo sta zakonca kupila leta 2009, cena pa je ob nakupu znašala 275.292 evrov. Kot je Elena kasneje preiskovalcem pojasnila, je vilo kupila z denarjem njenih staršev. Šapošnikova sta se v vilo vselila leta 2010 in jo začela upravljati kot hotel. In v njem je bivalo nekaj turistov, sodeč po spletnih mestih Booking in Tripadvisor, vendar od leta 2021 ni bilo rezerviranega nobenega termina več.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A niso bili vsi le "navadni" turisti, veliko je bilo pripadnikov enote 29155, ki so potovali v bližnje mesto Solun. Tudi Averjanov je v Solun potoval pod krinko Andrej Overjanov in v bližini vile bival teden dni, kažejo podatki iz njegovega telefona, ki jih je pridobil the Insider. Vsaj štirje drugi člani enote so v obdobju od leta 2012 do 2018 prispeli v Solun in verjetno v vili tudi bivali. Nekateri od teh obiskov pa sovpadajo z misijami, ki so jih imeli operativci po regiji. 

Na primer, član enote 29155 Aleksej Kapinos, ki ga je Šapošnikov češkim preiskovalcem opisal kot družinskega prijatelja, je 25. aprila 2014 z diplomatskim potnim listom priletel v Solun. Le dan prej pa so Kapinosovi sodelavci iz GRU, ki so vsi potovali pod lažno identiteto, prispeli v Bolgarijo. Glede na skupno preiskavo the Insider in Bellingcat, ki sta jo medtem potrdila tudi bolgarska tožilca, je enota 29155 v času tega potovanja zastrupila bolgarskega trgovca z orožjem Emiliana Gebreva z neidentificirano snovjo. 

Sabotaža za sabotažo

Začnimo s Sirijo. Vsaka prodaja orožja, ki bi bila v nasprotju z ruskimi interesi, bi bila idealna tarča za enoto 29155, ki bi lahko napadla te zaloge, morda celo poskušala ubiti posrednike, odgovorne za prodajo orožja državam ali posameznim akterjem, kot je bila denimo Svobodna sirska vojska (FSA), skupek zahodno podprtih uporniških skupin, ki so nasprotovale sirskemu diktatorju Bašarju al Asadu. CIA in turška obveščevalna služba sta podpirali na desetine formacij FSA, ki so se borile proti Asadovi vojski in milicam, ki jih je podpiral Iran.

Prvi zabeležen primer sabotaže vojaške pošiljke enote 29155 pa je morda povezan z izginotjem ladij in ukrajinskih tovornjakov KrAZ, namenjenih v Vietnam. Ukrajina ladja "INA" je izginila leta 2013, medtem ko je plula skozi Sueški prekop. Po navedbah čeških preiskovalcev sta Elena in Averjanov komunicirala o tem naročilu, ki je 17. decembra 2017 z ladjo odplulo iz bolgarskega pristanišča Varna, kamor sta Šapošnikova osebno prispela. Osebe, ki so bile seznanjene s to transakcijo, so za the Insider pojasnile, da bi ta pošiljka, v kolikor bi bila dostavljena, ovirala prodajo ruskega podjetja za izvoz orožja Vietnamu.

Soočenje zakoncev Šapošnikov

Češki preiskovalci so zakonca leta 2021 najprej soočili z vrsto obremenilnih prekrivanj med njihovimi dejanji, sestanki in komunikacijami z enoto 29155 ter eksplozijami ne le na Češkem, temveč tudi v Bolgariji. Kot je prvi poročal The Insider, je bila prva operacija enote 29155 na tleh EU in Nata izvedena v bolgarski vasi Lovnidol leta 2011. Bolgarija je bila nato tarča še šestih bombnih napadov, vsi so bili izvedeni s strani iste enote GRU.

Zakonca sta bila podvržena številnim zaslišanjem, ki so jih izvajali pooblaščeni grški in bolgarski organi. Večkrat sta spremenila svoje pričanje, da bi pojasnila nove, neodvisne dokaze, s katerimi so ju soočili. Njun glavni argument v prid njuni nedolžnosti je bil, da so bile vse njune povezave z enoto 29155 osebne ali da so ju vodili zakoniti poslovni interesi skupine Imex. Poleg tega sta trdila, da nista vedela, da sta Andrej Averjanov in Aleksej Kapinos člana mednarodne iskane državne teroristične organizacije, vztrajala pa sta tudi, da nista pomagala pri nobeni od njunih sabotažnih operacij. Par je češke oblasti celo obtožil političnega preganjanja zaradi njune ruske dediščine. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou