Tujina

Ekipa RTL Detektor dobitnik prestižne nagrade SoMo borac

Zagreb, 25. 10. 2024 22.02 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Naša sestrska televizija RTL, je s projektom po imenu RTL Detektor osvojila prestižno digitalno nagrado SoMo Borac v kategoriji "best storytelling" oziroma "najboljše pripovedovanje". Platforma RTL Detektor namreč odpira vrata globljemu vpogledu v politične debate in je prva takšna platforma na Hrvaškem.

RTL Detektor je nastal v času napete volilne kampanje in postavlja nova, visoka merila v svetu medijev, piše Net.hr. 

Gre za razburljivo preiskovalno poročanje z ekipo strokovnjakov, ki med televizijskimi debatami v istem času preverjajo verodostojnost političnih izjav. Gledalci so med tem časom torej spremljali analize in dobili malce širši kontekst o tem, ali politiki sploh govorijo resnico ali pa je treba njihove trditve jemati s kančkom previdnosti. In gledalci so lahko do teh informacij postopali povsem preprosto, na televizijskih ekranih se je namreč izpisala QR koda, ki so jo skenirali in odprla se jim je vsebina.

Nagrada SoMo borac je letos šla v roke ekipi RTL Detektor
Nagrada SoMo borac je letos šla v roke ekipi RTL Detektor FOTO: Danas.hr

Predsednica uprave RTL Hrvaška, Stella Litou, je ob tem dejala, da je izjemno ponosna in hvaležna, da dela z ekipo, ki dela spremembe na področju novinarstva. "Njihova strast in predanost resnici sta nedvoumni. Neodvisno, dejansko novinarstvo je hrbtenica našega podjetja in hvaležna sem za priznanje, ki smo ga nocoj prejeli," je poudarila.

"RTL Detektor je pionirski projekt, ki združuje digitalne tehnologije s tradicionalnim televizijskim formatom. Postavili smo nove standarde in dokazali neverjetno moč dopolnjevanja digitalnega in televizije. Vsak član pa je prispeval z izjemnim znanjem, kreativnostjo in profesionalnostjo," je poudarila glavna urednica portala Ines Čović-Pavišić.

Projekt in izvedbo je pohvalil tudi Matej Lončarić, direktor digitalnega poslovanja pri CME Adria in predsednik Hrvaškega združenja digitalnih založnikov. "Samo ekipa predanih in motiviranih ljudi, kot je ta, lahko ustvari produkt, ki usmerja politike, da govorijo manj neresnic in več resnice. To je resnično novinarstvo in naša strategija dejstev brez kompromisov."

Da si je ekipa RTL Detektor to prestižno nagrado zaslužila s predanim delom in s tem postavila še višji standard odgovornosti politikov, je prepričan tudi vodja digitalnih vsebin pri CME Adria in urednik 24ur.com, Jure Tepina. "Naši uporabniki so lahko prepričani, da bo ekipa RTL Detektorja še naprej preverjala resničnost trditev tistih, ki odločajo o naši prihodnosti."

Ekipa RTL Detektor dobitnica nagrade SoMo borac
Ekipa RTL Detektor dobitnica nagrade SoMo borac FOTO: Danas.hr

Nagrado SoMo borac sicer podeljujejo od leta 2013, združuje pa vrhunske strokovnjake digitalne industrije, ki razpravljajo o prihodnosti medijev. Projekti v kategoriji "najboljše pripovedovanje" se ocenjujejo tako po družbeni odmevnosti kot po kreativnosti, med konkurenco pa je letos še posebej izstopal RTL Detektor. 

Tudi na naši televiziji in na spletni strani imamo rubriko Dejstva, kjer ekipa kredibilnih novinarjev raziskuje ozadja, razkriva koruptivne zgodbe in zahteva odgovore, saj natančno preverjanje informacij, kot pravijo sami, postaja vse bolj pomembno v času, ko so ljudje preobremenjeni z lažnimi novicami.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8