Tujina

Dve leti talibanov v Kabulu: Zatiranje, prazne obljube in revščina

Kabul, 15. 08. 2023 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Že dve leti sta minili, odkar so talibani nasilno vkorakali v Kabul in prevzeli oblast v Afganistanu. Ob prevzemu pa smo lahko slišali nešteto obljub in zagotovil, da bo vse drugače, da bodo ženske imele pravice, da bodo uvedli miroljubno politiko ... A to so bile očitno le prazne besede. Zatiranje, vse večja revščina, pa tudi lakota, so vsakodnevne stvari, s katerimi se soočajo Afganistanci.

"Ženskam bomo omogočili študij in delo. Ženske bodo zelo dejavne v naši družbi," so talibani napovedali na svoji prvi tiskovni konferenci kmalu po prevzemu oblasti 15. avgusta 2021.

Dve leti pozneje so bila ta zagotovila z dejanji talibanske vlade odločno porušena. Zatiranje pravic žensk pod njihovo vladavino je najostrejše na svetu, uvedeno z neusmiljeno serijo verskih odlokov talibanskega vodstva in regionalnih odločb, ki so vztrajno uveljavljene po vsem Afganistanu.

Talibani
Talibani FOTO: AP

Že septembra 2021, komaj mesec dni po prevzemu oblasti, se je razkril prvi pokazatelj talibanskega odnosa do žensk. V srednje šole je dovoljeno iti samo fantom, dekletom pa ne več. "Rekli so nam, naj ne obiskujemo pouka," je takrat v Kabulu povedala 17-letna dijakinja za CNN. "11 let sem kljub nevarnosti nasilja trdo delala, da bi lahko postala zdravnica. Uničena sem," je jokala, ko je v slovo pomahala bratom, ki so se odpravljali v šolo.

V istem tednu je župan uslužbenkam mestne uprave Kabula ukazal, naj ostanejo doma, delo pa so lahko nadaljevale le tiste, ki so opravljale dela, ki jih niso mogli opravljati moški. Prejšnji mesec so jim talibani zadali še en udarec, ko so zaprli vse kozmetične salone po vsej državi. V tej panogi je bilo zaposlenih približno 60.000 žensk, mnoge med njimi so bile edine oskrbnice družine, kar je pomenilo še večje težave za družine, ki se že tako težko preživljajo.

Kljub temu so nekatere ženske čutile upanje. "Univerze so ostale odprte, zato mislim, da bodo kmalu spremenili svojo politiko," je povedala ena od univerzitetnih študentk. Talibani so sicer obljubili, da bodo ustanovili šole, ki jih bodo dekleta lahko obiskovala, vendar se to za zdaj še ni zgodilo. Ženske so se na omejitve večkrat odzvale s pohodi po ulicah afganistanskih mest, na katerih so zahtevale pravico do dela in študija, vendar jih je talibanska vlada nasilno ustavila.

"Udarili so me z električnimi kabli," je povedala ena od protestnic za CNN. Januarja 2022 so bile pridržane vsaj štiri aktivistke – v priporu so jih zadrževali več tednov in pretepali.

Afganistanke pred kabulsko univerzo.
Afganistanke pred kabulsko univerzo. FOTO: AP

Omejitve so se uvajale postopoma. Decembra 2021 je ministrstvo za spodbujanje kreposti in preprečevanje pregreh odredilo, da mora ženske, ki potujejo na razdalje, daljše od 72 kilometrov, spremljati bližnji moški sorodnik.

Nato pa se je nenadoma pojavil žarek upanja. Talibanski oddelek za izobraževanje je 21. marca 2023 napovedal, da se bodo "vsi učenci" lahko vrnili v šolo ob začetku novega šolskega leta.

Talibanska vlada je bila pri pojasnjevanju svojih dejanj zadržana in jih je označila za vrnitev k tradicionalnim islamskim in afganistanskim vrednotam. Medtem so številni ultrakonservativni kleriki, plemenski starešine in njihovi privrženci del podporne baze vlade, ki jim je pomagala prevzeti oblast v Afganistanu, in povedali so, da se vlada boji, da bi lahko izgubila podporo, če bi naredila kakršen koli korak, ki bi bil v nasprotju s prepričanji starešin.

Uvedba novih pravil oblačenja

7. maja 2022 je vlada objavila odlok, ki ga je potrdil njen vrhovni voditelj mula Haibatullah Akhundzada in s katerim so ženske morale biti oblečene od glave do pet. "Ženske, ki niso prestare ali premlade, si morajo zakriti obraz, razen oči," je bilo zapisano v odloku. Prav tako so odredili, da morajo moški družinski člani zagotoviti, da ženske in dekleta to spoštujejo, sicer jih čakajo ukrepi.

Ženska v Afganistanu mora imeti pokrit obraz, ko je zunaj.
Ženska v Afganistanu mora imeti pokrit obraz, ko je zunaj. FOTO: AP

Ženske, ki so prej nosile dolge pisane tunike, hidžab, kavbojke in visoke pete, so povedale za CNN, da so začele nositi ohlapne črne abaje (halje), hidžab, kirurško masko, ki jim pokriva obraz, in športne copate ali škornje. Več žensk je začelo nositi tudi črne burke. "Ne zanima nas, kaj moramo nositi, če to pomeni, da nam omogočijo študij in delo," je pojasnila ena od njih.

In medtem ko so ženske začele izginjati iz javnega življenja, je bilo na ulicah vedno več revnih žensk, ki jim je bila odvzeta pravica do dela in možnost, da bi nahranile svoje družine, in so prosile za pomoč. Vedno več je bilo deklet, ki so jih družine silile v zgodnje poroke, ker niso mogle dobiti izobrazbe ali službe, družina pa jih ni mogla več preživljati.

Prepoved dostopa do univerz, javnih prostorov in dela v nevladnih organizacijah

Do oktobra 2022 je minilo nekaj mesecev brez večjih novih omejitev. Ko so dekletom, tudi tistim, ki niso končala zadnjega letnika šole, dovolili opravljanje sprejemnih izpitov za univerzo, so se upi začeli obujati.

"Nekateri verski učenjaki imajo težave z obiskovanjem šol za dekleta. Vlada poskuša doseči soglasje in rešiti to vprašanje,"  je v intervjuju za CNN povedal talibanski tiskovni predstavnik Zabiullah Mujahid. Toda vrhovno vodstvo s sedežem v Kandaharju je še naprej zaostrovalo svoje stališče in do konca leta znatno zmanjšalo svobodo žensk. Kmalu so ženskam prepovedali še vstop v kabulske parke. 

Ženske v Kabulu stojijo pred zabaviščnim parkom.
Ženske v Kabulu stojijo pred zabaviščnim parkom. FOTO: AP

Ženske so dobile še prepoved vstopa v telovadnice, bazene in na javna kopališča. "Vsak dan se kot dekleta v Afganistanu zbudimo z novimi omejitvami," je takrat povedala ena od študentk. "Imela sem srečo, da sem srednjo šolo končala, preden so prišli talibani. Zdaj pa me je strah, da bodo tudi univerze zaprte za ženske."  In prav je predvidevala. Decembra 2022 je talibanski minister za šolstvo ukazal, da vse javne in zasebne univerze do nadaljnjega nemudoma prekinejo vsa izobraževanja za ženske.

Kmalu je sledil še en hud udarec. Talibansko ministrstvo za gospodarstvo je vsem lokalnim in mednarodnim nevladnim organizacijam, ki delujejo v Afganistanu, ukazalo, naj od svojih zaposlenih žensk zahtevajo, da prenehajo prihajati na delo, sicer jim bodo preklicali dovoljenja.

Občasno se kljub zelo resnemu tveganju pridržanja in nasilja skupine afganistanskih žensk še vedno odpravijo na ulice in povzdignejo svoj glas. "Nismo iste ženske, ki so jih talibani zatirali pred 20 leti. Spremenile smo se in to bodo morali sprejeti, tudi če se bomo za to morale odreči svojemu življenju," je dejala ena od žensk v Afganistanu.

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc59
31. 08. 2023 14.27
Zgleda da bodo s kalašnikovimi prehranili narod ! Bolj verjetno pa je, da čakajo mednarodno pomoč....!
flojdi
16. 08. 2023 18.05
+1
..vidim tudi 30let švicanja..švico pa..ja no..eni bi radi $e več
CenterDesno
16. 08. 2023 14.47
+0
Že ko vidim naše kako hodijo klečat vsako nedeljo mi dela slabo, ko pa vidim te opice...ajej tu pa res ni več pomoči...oprani do konca....
Miran1960
16. 08. 2023 09.45
+1
Imajo tisto kar so hoteli in si zaslužijo.
Apostol1
16. 08. 2023 09.31
+1
Pekel in nebesa obstajata na planetu zemlja in če imaš smolo se rodiš kot ženska v Afganistanu , če pa imaš srečo se pa rodiš v Sloveniji in to ne glede na spol .
Honeybear
16. 08. 2023 09.02
-3
Boljš koker roza Eu.
toukr
15. 08. 2023 21.36
+4
Ministrstvo za spodbujanje kreposti in preprečevanje pregreh. No točno to nam še manjka.
avgust.
15. 08. 2023 20.57
+1
Razlika je samo ta, da so pred časom ta zatiranja strašno motila ametiko in nato, tako zelo, da so vojaško posredovali, sedaj pa čisto nič.
Vani Murko
15. 08. 2023 20.47
+5
Bolano, ne vem kaj naj rečem drugega!
Jimi1
15. 08. 2023 20.23
+6
To z kozmetični saloni je bila kaplja čez rob... Sedaj se vračajo v kameno dobo...
Našvasan_zob
15. 08. 2023 19.58
-3
Poljaki teptajo pravice žensk do splava..... Malo ogledala ne škodi.
Našvasan_zob
15. 08. 2023 19.46
+0
Pravilen naslov bi bil :"Mineva 2 leti odkar so Talibani na mopedih in v papučah iz države sterali velesilo ameriko"...
LuxVeritas
16. 08. 2023 09.21
+1
ha kje si pa to prebral, talibani so z koalicijo isaf sklenili premirje. premirje je sklenil trump, od takrat se slehr i taliban ni ulal izstreliti ni metka na americana. so pa porazili koruptivno afganistansko vojsko ki se je kar sama razbezala in putila drzavo islamkim teroristom.
jutri_pa_res
15. 08. 2023 19.39
+8
Kako pa to, da se nič ne oglasijo naši levaki na čelu z Levico in njihovimi aktivisti I8m z Niko na čelu? Sicer pa naj imajo svojo kulturo, kakšno si bodo naredili. Več, kot jim je ponudil svet (beri ZDA) - šole do univerz za vse, koliko-toliko demokracijo, vojsko, ki bi lahko vzdrževala ustavni red, jim ne more dati. Ko so se ZDA umaknile, se je vojska masovno predala oz. prestopila na talibansko stran, torej je narod takega režima očitno željan...
LuxVeritas
16. 08. 2023 09.21
+1
Kollerik
15. 08. 2023 19.32
+9
Primitivci do dna
niktalop
15. 08. 2023 21.06
+2
Niso talibani primitivci, ampak je religija ki jo prakticirajo primitivna, saj delajo dobesedno vse tako kot piše v koranu.
niktalop
15. 08. 2023 17.55
+10
Dve leti talibanov v Kabulu: Zatiranje, prazne obljube in revščina oz. kako izgleda ortodoksni islam v praksi.
borjac
15. 08. 2023 15.59
+8
"Dve leti talibanov v Kabulu: Zatiranje, prazne obljube in revščina", ampak to velja samo za narod, za muslimanske ženske, lačne otroke, za moške, ki si ne upajo nič reči, kajti talibani jih enostavno pobijejo, njih in njihove družine, ukinili so šolanje za dekleta, glasbo, šport ...... AMPAK TALIBANOM pa gre zelo dobro, oni uživajo v življenju, hrane imajo kar hočeš, vzamejo si tisto žensko ali dekle ali fantka, ki si ga v svoji umazani bolni seksualni perverziji zaželijo, če se upirajo jim pobijejo družine, živijo v razkošnih hišah, vozijo velike avte, skratka uživajo v svojem umazanem življenju, kako daleč je sedaj ta demokracija, ki so jo ZDA obljubljale mladini ?? katero so pustili na milost in nemilost tem Talibanskim morilcem.
Našvasan_zob
15. 08. 2023 19.47
-2
Še dobro, da ni zahod podobne reči počel s pomočjo Đefri Epstina..
Špinača
15. 08. 2023 14.33
+7
vera nastane takrat, ko se talibanom... prikazejo vanzemaljci!? 🤣🤣
OvcjiPastir
15. 08. 2023 14.21
+12
Ameri so jim hoteli uvoziti demokracijo, oni pa hoteli talibanski režim. Naj ga sedaj imajo.
Nace Štremljasti
15. 08. 2023 12.39
+2
kdo kaj ve kakšne vere so da me nebodo zopet zbrisali
Petur
15. 08. 2023 12.34
+4
vsako varstvo je orodje za manipulacijo z nepismeni.mi.