Tujina

Slovenija išče rešitve za povratek državljanov iz Izraela

Varšava/Budimpešta/Rim/Dunaj, 09. 10. 2023 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaradi spopadov med Izraelci in Palestinci, ki so izbruhnili po napadu Hamasa minuli konec tedna, več evropskih držav evakuira svoje državljane iz Izraela. Na Poljskem so tako že pristala tri letala, svoje državljane evakuirajo tudi Madžarska, Romunija, Srbija in Italija. S slovenskim zunanjim ministrstvom je do sedaj navezalo stik 29 slovenskih državljanov, ki se nahajajo v Izraelu. Deset jih že odpotovalo domov, za ostale zunanje ministrstvo išče možnosti za vrnitev, tudi s pomočjo drugih evropskih držav.

Poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak je danes na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, sporočil, da so v Varšavi danes pristala tri letala z evakuiranimi. Vladno letalo je Poljake iz Izraela pripeljalo zgodaj davi, kasneje pa so Poljake pripeljali še z dvema vojaškima transportnima letaloma.

Po poročanju poljske tiskovne agencije PAP je bilo na vladnem letalu 120 poljskih državljanov, med njimi skupina učencev glasbene šole. Minister Blaszczak je navedel, da so še 120 ljudi prepeljali v domovino z vojaškima letaloma. Vladno letalo naj bi bilo že na poti v Izrael, od koder naj bi prepeljali še več poljskih državljanov.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je sporočil, da je Madžarska iz Izraela evakuirala 215 ljudi. Kot je zapisal na družbenem omrežju Facebook, sta letali madžarske vojske na letališču v Budimpešti pristali davi.

Bombardiranje Gaze
Bombardiranje Gaze FOTO: AP

Romunija je doslej evakuirala 245 svojih državljanov, med njimi tudi dve skupini romarjev. Kot je danes še sporočilo romunsko zunanje ministrstvo, so v Izrael poslali tudi skupino, ki naj bi poskrbela za vse Romune, ki bi želeli zapustiti Izrael.

V domovino se z letali izraelske družbe El Al po navedbah italijanskega zunanjega ministra Antonia Tajanija danes vračajo tudi italijanski državljani, poroča tiskovna agencija Ansa.

Slovenija išče rešitve za povratek državljanov iz Izraela

Slovenija je ves čas v stiku s svojimi državljani v Izraelu, je danes dejala slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. "Trenutno imamo podatek, da je 29 državljanov pristopilo k nam, 10 se jih je že vrnilo, z ostalimi iščemo, kako jim pomagati pri vrnitvi v Slovenijo," je dejala. Ministrstvo je ves čas v stiku "s partnerji Evropske unije in pa tudi s partnerji v regiji, sama pa imam tudi telefonske pogovore s kolegi v regiji, posebej s kolegom Palestine, Izraela in pa Jordanije", je glede iskanja rešitev za vračanje državljanov dejala Fajon.

Ključna prioriteta ta hip je deeskalacija razmer, "da se čim prej ustavi vsakršno nasilje, da ne pride do novih izbruhov", je povedala ob robu zasedanja slovensko-vietnamske medvladne komisije za gospodarski razvoj. Zavzela se je za čimprejšnjo izpustitev talcev in pogajanja.

Trenutno poteka intenzivno diplomatsko usklajevanje, med drugim se bodo o tem pogovarjali zunanji ministri EU, je spomnila. Zunanji ministrici se zdi rešitev dveh držav, ki jo zagovarja tudi sama, sedaj oddaljen cilj. "Ampak takoj, ko se razmere umirijo, bo treba aktivno pristopiti k reševanju in pa oživljanju pobude dveh držav," je dejala in dodala, da je bila to tudi tema razprave ob robu zasedanja Združenih narodov in Generalne skupščine septembra v New Yorku.

Z ministrstva za zunanje in evropske zadeve so ob tem sporočili, da Slovenija v tem trenutku ne načrtuje izvedbe lastnih evakuacijskih letov. Deset državljanov, ki so se že vrnili, se je na pot odpravilo s komercialnimi leti. Nekateri slovenski državljani, ki so v Izraelu, sicer niso izrazili želje po vrnitvi v domovino, so dodali.

 

Na MZEZ so še pojasnili, da se slovenski državljani, ki so stopili v stik z njimi, ne nahajajo na najbolj kritičnih območjih, vključno z Gazo in Zahodnim bregom.

Velika skrb je po njenem prepričanju trenutno tudi zaostrovanje razmer širše na Bližnjem vzhodu, kjer da je prav tako prioriteta deeskalacija. "Ta hip poteka intenzivna diplomacija, kako zaustaviti nove izbruhe nasilja v regiji, zlasti da ne pride do nove vojne na Bližnjem vzhodu," je dejala.

"Vsakršno zaostrovanje napetosti na Bližnjem vzhodu nekateri povezujejo z marsičem," je povedala Fajon in dodala, da smo "ta hip obdani z vojno: rusko agresijo v Ukrajini, nasiljem na Bližnjem vzhodu, potencialno vojno na nestabilnem Zahodnem Balkanu".

"Vsi ti izvori kriz, oboroženih konfliktov so velika skrb" in kot država opazovalka v Varnostnem svetu Slovenija intenzivno sledi pogovorom, zbira informacije in je v stalnih stikih z drugimi državami, je še dejala ministrica in vnovič obsodila "teroristično sovražno dejavnost Hamasa" in napade na civilne cilje ter izrazila sožalje sorodnikom žrtev.

Srbski državljan je bil lažje ranjen

Izrael postopoma zapuščajo tudi srbski državljani. En srbski državljan je bil v spopadih v Izraelu lažje ranjen. Častni konzul Srbije v Izraelu Aleksandar Nikolić je po poročanju srbskega spletnega portala N1 dejal, da je v nedeljo zvečer iz Izraela proti Beogradu poletelo posebno letalo srbske vlade, za danes in v torek sta predvidena še dva leta srbskega letalskega prevoznika Air Serbia.

Izrael želi zapustiti tudi okoli sto Avstrijcev, je za avstrijski radio Ö1 dejal zunanji minister Alexander Schallenberg. V tej državi po njegovih besedah živi okoli 8000 Avstrijcev, tam se nahaja tudi okoli 200 avstrijskih turistov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Schallenberg je pojasnil še, da nekatere letalske družbe še letijo iz Izraela in da so odprti tudi mejni prehodi z Jordanijo.

Evakuacijo svojih državljanov iz Izraela pripravlja tudi Črna gora, je v nedeljo zvečer na omrežju X sporočil črnogorski premier Dritan Abazović. Po njegovih besedah se je konzulatu Črne gore v Tel Avivu javilo 35 črnogorskih državljanov, med njimi se jih 19 želi vrniti v domovino.

Tudi hrvaško zunanje ministrstvo se z izraelsko stranjo usklajuje glede evakuacije svojih državljanov iz Izraela. Kot je ministrstvo zapisalo na svoji spletni strani, je po doslej zbranih podatkih v Izraelu okoli 180 hrvaških državljanov.

Številne letalske družbe so sicer ob izbruhu nasilja v Izraelu odpovedale lete v Tel Aviv. Med drugim so se za to odločili pri Air France, Lufthansi, Austrian Airlines, Swiss Airu, American Airlines, Emirates, Ryanairu in Wizzairu.

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Poraz boli
19. 04. 2024 16.37
Koliko vem bosta Fajonka in Urška poslali dol falkona..pa ne da bo odpeljal Slovence ampak da bo pripeljal Palestince..
mackon08
10. 10. 2023 08.07
-1
Najbolj pametujejo tisti, ki dalje od Hrvaške še niso bili bogi ste.
Petur
09. 10. 2023 20.44
+2
kaj če so se pa na lepše preselili in tukaj stanovanje prodali?kaj bo ??
Dolar Kramp
09. 10. 2023 20.15
+2
Kr Falkona dol pošljite.
bohinj je zakon
09. 10. 2023 20.00
+5
AIR Serbia leti. Tudi jutri. Izkoristiti to.
Bozji
09. 10. 2023 19.47
+3
Vprašajte šefe v USA kaj in kako. Tiste od katerih prejemate navodila!
tomahawk
09. 10. 2023 19.40
+4
A mogoč niso vedli kam potujejo?
Franci Jazbec
09. 10. 2023 19.27
+2
Sami so se odločili za potovanje ...
LjudskiPevec
09. 10. 2023 19.11
+7
Le upamo lahko, da nam bo Urška za let do Izraela posodila svojega falcona.
Bolcn
09. 10. 2023 18.42
+3
Tle se bo cincalo, ko je treba pa za avstrijo falkončka zakurblat za gospodo razvajeno pa ni blema.
Betuul
09. 10. 2023 18.11
+2
Mogoče bi se pa s🙏🏻naslovil in na emir šejka Bin Tanin HamedAl Tani!države Quatar/ katar! Spoštovani šejk bin Tanin! Slo so se znašli v primežu vojne! Vas 🙏🏻Prosimo za mogoč pogovor in pomoč v zvezi za povratek v slo teh ljudi!
SEHE
09. 10. 2023 17.59
+8
Ali SLO ni sposobna evakuirati svojih državljanov iz Izraela? Po Goloba na dopust pa lahko pošljejo falcona?! (saj bi lahko sam priletel😂😂😂)
Betuul
09. 10. 2023 20.03
+2
Faj je tralala povedat v mirnem! In tralala ženske in človekove pravice ! No evo tralala!
SEHE
09. 10. 2023 17.57
+6
Slovenska zunanja politika ne ve kaj dela!!! Fajopnova in Žbogar ne moreta iz svoje kože, saj je SD še pred dnevi podpirala Palestince. Slovenska zunanja politika bi morala zavzeti stališče: Najprej uničiti Hamas in ostale fundamentaliste in s tem narediti pogoje za mirovna pogajanja in oblike državnosti Palestine in palestincev, ki bi bile v primeru mirnega sožitja garantirane z mednarodnimi zavezami! Ampak do sem ne sežeta!
St. Gallen
09. 10. 2023 17.51
+3
Svicarjev je tam kot turistov malo manj kot 500
Betuul
09. 10. 2023 17.44
+2
Mogoč bi karmen kako uspela za naše
Betuul
09. 10. 2023 17.43
+1
Da naše potegnete takoj domov! Ni cajt za mencanje!
misekmali
09. 10. 2023 17.27
+3
Falcon in Krpan nas bosta rešila.
Betuul
09. 10. 2023 17.45
+2
Nežna dušca
09. 10. 2023 17.21
+7
Saj imamo sami transportno letalo. Pošlejo ga naj v Izrael in stvar rešena.
Sandx
09. 10. 2023 17.20
+1
Goldob razpri krila….😅😅😅
Diabloss
09. 10. 2023 17.14
+7
a hkrati podpirajo stradanje žensk in otrok vse v imenu politike