Tujina

'Države ne smejo sprejeti nespoštovanja mednarodnega prava'

Ženeva, 10. 09. 2024 16.23 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je poudaril, da je končanje skoraj leto dni trajajoče vojne v Gazi prednostna naloga in pozval države naj ukrepajo v zvezi z "očitnim nespoštovanjem mednarodnega prava na zasedenih palestinskih ozemljih s strani Izraela". Svet se je znašel na razpotju in stopa, če ne bo previden, proti "distopični prihodnosti", ki jo tvorijo stopnjevanje vojaških napetosti, represije in dezinformacije, je na zasedanju v Ženevi opozoril Volker Türk.

Po podatkih zdravstvenih uradnikov v Gazi je bilo od 7. oktobra 2023, ko je Izrael sprožil obsežno kampanjo kot odgovor na čezmejne napade borcev Hamasa, v katerih je bilo ubitih 1200 ljudi, dodatnih 250 pa zajetih kot talci, ubitih skoraj 41.000 Palestincev. Konflikt pa ni zajel samo Gaze, temveč je sprožil tudi porast nasilja na Zahodnem bregu, ki ga zaseda Izrael.

Konflikt vse bolj razdvaja in povzroča skrbi v mednarodni skupnosti, kar je nedavno izpostavil tudi Volker Türk. "Končati to vojno in preprečiti popoln regionalni konflikt je absolutna in prednostna naloga," je poudaril. "Države ne smejo in ne morejo sprejeti očitnega neupoštevanja mednarodnega prava, vključno z zavezujočimi sklepi Varnostnega sveta in odločitvami Meddržavnega sodišča, niti v tej niti v kateri koli drugi situaciji."

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk
Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk FOTO: AP

Ob tem se je opiral na mnenje, ki ga je julija objavilo vrhovno sodišče ZN in v katerem je označilo izraelsko okupacijo za nezakonito. Izrael je to mnenje zavrnil in ga označil za povsem enostransko. 

Kot poroča Reuters, je Türk ob tem opisal še druge velike izzive in krize političnih vodstev po vsem svetu. Na tokratnem zasedanju v Ženevi bodo namreč obravnavali tako Gazo kot tudi Sudan, Afganistan in Ukrajino. Pri tem je opozoril na to "novo normalnost", ki jo bodo sestavljali "neskončna vojaška eskalacija" in "vse bolj grozljive in tehnološko napredne metode vojne, nadzora in represije".

Da bi skupaj zavrnili to novo normalno in distopično prihodnost, je državljane po vsem svetu pozval, naj bodo pozorni, katera vprašanja – bodisi stanovanje, izobraževanje otrok, zdravje – so zanje najpomembnejša, ko na volitvah volijo svoje voditelje.

Obsodil je tudi povečano uporabo smrtne kazni in zaskrbljujoče nazadovanje na področju enakosti spolov, pri čemer se je skliceval na nove zakone o morali v Afganistanu. V zahodnih državah, kot so Velika Britanija, Nemčija in ZDA, pa politiki tvegajo, da bodo spodbudili nasilje z iskanjem grešnih kozlov za migrante in manjšine v času volitev, je še opozoril.

Posvaril je tudi pred širjenjem dezinformacij, ki "dušijo dejstva in možnost svobodnega in ozaveščenega odločanja", in opozoril na podnebne spremembe, ki prizadenejo tiste, ki so zanje najmanj odgovorni.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

El pi5tolero
11. 09. 2024 14.12
+1
Ajde brisi ti un al pa zn! Vasi usluzbenci so lanskega 7.10 poklal 1200 izraelcev, zato izrael samo rokaj po teh teroristih nic in dan!
Betuul
10. 09. 2024 20.03
-1
Tako je !Povdarek Visokega komisarja ZN Volker Türk a je takoj za upoštevati in izvršiti! JevrejIzraeli se morajo do sredine tega meseca umakniti iz PLestinskega, zapustiti zasedena naselja na Zahodnem bregu ! Kajti jevrejiIzraeli niso nobena velesila, da se takole obnašajo! Stratege, ki pa JevrejIzraelom dostavljajo orožja in jih zalagajo pa strogo kaznovati! Tudi prisilno kaznovati Tako je : Mednarodno pravo moramo vsi spoštovati• VS slo Tanja ; Samuel kje smo!
kiropraktik
10. 09. 2024 20.00
+3
Slovenija bo rešila svet! FDV jih je dobro izšolal!
SREBRNIBREG.
10. 09. 2024 18.46
-5
No pa je tisočnickna janšistična tudi na ta članek prišla mene iskat, da se izživlja s ponarejanjem minusov. Bravo marela. Pazi, da ti računalnika ne vzamejo tam na vzhodu Ljubljane. Ubogi obsednec z mano kateremu sem idol. Bravo jaz.
Boogieweeed
10. 09. 2024 18.46
+3
Prepozno, tudi za. Vas medije se bojim da se. Je čas iztekel... Ker verjame vam še ravno 38 ljudi
sosed5
10. 09. 2024 18.32
+7
Po moje ni tu poanta v vojni kot taki, poanta je v popolni nemoci zdruzenih narodov. Imajo kup organov, kjer je zaoposleno vse zivo, veliki dohodki, pisarne, potovanje po svetu, zasedanja, govoricenje in govoricenje, uspeha oz. moci pa NOBENE. Torej samo napajanje zaposlenih pri koritu. Moci pa nobene
yanay
10. 09. 2024 17.48
+5
Meja normalnosti je že zdavnaj prekoračena. Populizem desnice je dvignil glavo in glej ga zlomka, je zelo uspešen. Internet in z njim povezana družbena omrežja ljudem uspešno perejo možgane! Ljudje smo preveč podvrženi dezinformacijam in nismo več sposobni ločevati zrnja od plev. Zaradi tega smo negotovi, komu verjeti in tisti ki obvladajo plasiranje dezinformacij med ljudi, si tako pripravljajo teren za prevzem oblasti. Če bo preveč ljudi verjelo tem populistom, bodo bodoče volitve na oblast pripeljale ljudi, ki bodo na podlagi volilnih rezultatov lahko ustvarili udobno večino. To pa pomeni, da bodo ustavo in zakone sprejemali take, kot se jim bo zahotelo in nihče jih ne bo mogel ustaviti. Na koncu bomo dojeli, da smo volili ljudi, ki so nam človekove pravice znižali na minimum! Sploh mladina je podvržena temu pranju možganov, kritičnega mišljenja pri njih je vedno manj, pa tudi opravilno sposobni so vedni manj.
Borec21
10. 09. 2024 17.40
+5
Kdor prvi krši človekove pravice se mora zavedati posledic ...
SREBRNIBREG.
10. 09. 2024 17.37
-6
Vaš ZN je namenjen samemu sebi in svojim bajnim plačam, ker nimate nobene veljave v svetu in ne morete vplivati na nobeno državo, da bi končala vojno.
Aleš Hartner
10. 09. 2024 17.09
+11
To, da so Ukrajinci osem let (2014 — 2022) pobijali ruske civiliste v Donbasu, pa te politične karikature ni motilo. O tem se ne govori. Spoštovanje prava, ampak le, ko nam to ustreza.
SREBRNIBREG.
10. 09. 2024 17.38
-7
Spomnim se kaj so naši mediji takrat pisali. Naenkrat so pa izbrisali vse tiste članke iz zgodovine. Zakaj le?
Rudar
10. 09. 2024 18.51
+1
Bi reku, da pejta v senco, pa ni več vročine. Torej ostane urgenca.
vincent-vega
10. 09. 2024 16.50
-5
Res je, mineva že skoraj leto dni odkar Hamas teroristi zadržujemo malega Kfir Bibasa kot talca nekje pod Gazo. Skrajni čas je da se Hamas nemudoma preda, odloži orožje in izpusti vse zajete talce 7 Oktobra
SREBRNIBREG.
10. 09. 2024 17.40
-10
In zato morajo Izraelci pobiti na tisoče otrok in žena, ker je v Hamas-u nekaj idi otov? Potem naj tako ukrepajo evropske države tudi do tistega kateri je v Dombasu že leta 2014 pobijal Ruse.