Tujina

Družina francoskega raziskovalca, ki je umrl na podmornici Titan, toži Oceangate

New York, 08. 08. 2024 06.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družina Paula-Henrija Nargeoleta, ki je umrl v imploziji podmornice Titan, je vložila tožbo zaradi njegove smrti. V tožbi svojci podjetje Oceangate obtožujejo hude malomarnosti in zahtevajo več kot 50 milijonov dolarjev odškodnine.

Paul-Henri Nargeolet
Paul-Henri Nargeolet FOTO: Profimedia

Paul-Henri Nargeolet je bil eden od petih ljudi, ki so bili na podmornici Titan, ko je ta implodirala junija 2023 med potovanjem do mesta, kjer ležijo razbitine znamenitega Titanika v Severnem Atlantiku. Francoski raziskovalec, ki je bil znan tudi kot "gospod Titanik", je pred to ekspedicijo že večkrat obiskal omenjeno lokacijo in je veljal za človeka, ki je o samih razbitinah Titanika vedel več kot kdorkoli na svetu. 

Družina francoskega raziskovalca zdaj podjetje Oceangate, ki je upravljalo s podmornico, toži za več kot 50 milijonov dolarjev (cca. 45,8 milijona evrov).

Podmornica Titan
Podmornica Titan FOTO: AP

Po poročanju britanskega časnika The Guardian so odvetniki njegove družine zapisali, da je imela podmornica Titan "težavno zgodovino" in da podjetje Oceangate ni razkrilo ključnih dejstev o plovilu in njegovih vzdržljivosti. V tožbi odvetniki med drugim očitajo, da podjetje Nargeoletu kljub temu, da ga je določilo za člana posadke plovila, ni razkrilo številnih podrobnosti o napakah in pomanjkljivostih plovila in da so jih načrtno prikrivali.

Eden od ciljev tožbe je, da družina dobi odgovore o tem, kako natančno se je tragedija zgodila, kdo vse je bil vpleten in kako so lahko vpleteni dopustili, da se je to zgodilo, je dejal Tony Buzbee, eden od odvetnikov družine.

Podjetje OceanGate je medtem prenehalo s poslovanjem, predstavniki podjetja pa tožbe za zdaj niso komentirali. 

Usodnega potovanja z eksperimentalno podmornico so se poleg 73-letnega Nargeoleta udeležili še ustanovitelj podjetja Oceangate Stockton Rush, britanski pustolovec in milijarder Hamish Harding ter člana premožne britansko-pakistanske družine, Šahzada Davud in njegov 19-letni sin Suleman Davud. Ekspedicije v oceanske globine ni preživel nihče.

Podmornica Titan se je na svoj zadnji potop odpravila 18. junija 2023 v jutranjih urah, stik s podpornim plovilom pa je izgubila približno dve uri pozneje. Po iskalni in reševalni misiji, ki je pritegnila pozornost po vsem svetu, so razbitine Titana našli na oceanskem dnu približno 300 metrov od razbitin Titanika. V času nesreče je s podmornico upravljal izvršni direktor in soustanovitelj družbe Rush.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
08. 08. 2024 14.40
-1
?kaj niso sli prostovoljno notr ?a jih je gdo prsilu
Ici
08. 08. 2024 11.08
-2
Tožijo neobstoječe podjetje?
mackon08
08. 08. 2024 13.27
+1
ici ne filozofiraj nima veze če je podpisal klavzulo, ta v primeru kot je bil nima veze. podmornica se en sme sesuti nikakor.
flojdi
08. 08. 2024 14.44
-1
?a pol tut noben frcoplan ne bi smel dol past
eva klevska
08. 08. 2024 10.52
+1
Skoraj ziher sem, da je ubogi biljarder podpisal 60-stransko klavzulo o zavedanju tveganja.
daiči
08. 08. 2024 11.00
+1
ne rabs bit zihr, so rekl da je mogu vsak podpisat, tko da jo 100% je podpisu
Volja
08. 08. 2024 09.29
+2
Bolj žalostno je, da se sprenevedajo svojcem, da niso imeli časa se zavedati implozije. Zakaj pa so našli skoncentriran DNK vseh, razen voznika, pri izhodni loputi....Tragično. Nočem si predstavljati.
daiči
08. 08. 2024 09.52
+3
a misls da so htel cez loputo pobegnt k je zacel pokat na tist globin, aja pa loputa je bla od vzuni prsravfana na konc trupa
daiči
08. 08. 2024 09.55
+3
drgac pa je tapru zacel mal pokat, pol jh je direktor potolazu da to ni nc tazga in da karbon vedno spusca take zvoke, no pol k je pa vsekal je pa tko hitr vsekal, da zivci niso bli dost hitri da bi informacijo o udarcu prnesli do mozganov, so bli mozgani prej mrtvi
daiči
08. 08. 2024 08.58
+0
ja ti ti ti bogatuncki ti. zdej bi pa oni denarcke k jim je fotra implodiral. majo vidm izredno brihtne odvetnike, ferma oceangatje u likvidaciji, stecaju, se prav je sla adijo, ampak oni bojo tozl to fermo k jeni vec, goodluck. sevede so ti tozniki ze pozabil kaj vse so kazale televizije k se je to zgodil, no med drugim so povedal da je vsak potnik na tej podmornci pred potopom mogu podpisat nen 2 cm speha paprirja kako se on strinja s tem da ce umre med potopom da je sam kriv in firma ni nic kriva. ja to so tepci k majo oci prmazane z dnarom pozabil...
daiči
08. 08. 2024 09.04
+1
ta tasiv direktor te ferme k je tud umru pr tem potopu je imu rd to svojo firmo in je biv ponosn na njo in se je pac vedno zasiguru da tud ce on in ostali umrejo da nebi pol svojci s tozbami unicl njegove firme. je pa treba povedat da ta direktor ni biv prevarant in tud ne strahopetec ampak je biv norec, prevarant in strahopetc ni biv ker je v svojo pdmornco resnicno verjel in je bil tud pr vsakmu potopu taglavn krmar, sam biv je pa nor ker kljub problemom k so jih stalno mel je nadaljevov s potopi, in ja je res, te probleme je svojm strankam prikrivov.
Zmaga Ukrajini...
08. 08. 2024 10.05
+2
Ne glede na to, da je lastnik firme iskreno verjel v svojo podmornico, ga to ne oprosti krivde za to nesrečo. Oz. ne oprosti njegove firme. Ta je naredila VSE, da bi zavedla, zabrisala svojo odgovornost in "utišala" svojce. Dejstvo je, da so ves čas prikrivali to nesrečo, ko so dejansko vedeli, da je podmornica implodirala še preden je sploh dosegla dno na globini Titanika, torej že po kakšni dobri uri in pol. In potem so celemu svetu kar nekaj dni lagali, da iščejo podmornico, ki da jo je nekam "zaneslo". Seveda so priklicali "vse živo" - od obalne straže, ki so prišli z velikimi ladjami, potopnimi plovili, helikopterji,... Skratka, naredili so vse, da bi prikrili oz. drugam preusmerili svojo odgovornost. Očitno je, da so svojcem grdo lagali tudi glede vseh ostalih okoliščin nesreče. In zato jaz popolnoma razumem svojce, ki zdaj tožijo to firmo. HOČEJO JASNE ODGOVORE NA PREPROSTA VPRAŠANJA o vseh vidikih smrti njihovega očeta, moža,... - Nargeoleta. Če bi šlo za mojega svojca, jih tudi tožim, da bi se kadilo... Nihče ne zanika nevarnosti tega "izleta" ter realne možnosti, da gre lahko karkoli narobe. Vsekakor pa bi se redkokdo sprijaznil s tem, da je firma grdo lagala svojcem in svetovni javnosti,... da je prikrivala okoliščine nesreče, in da svojci nikoli niso mogli priti do odgovorov na normalen način, edino tako, da tožijo firmo in se potem v sodnih postopkih izkažejo vse dejanske okoliščine nesreče. Skratka, precej drugače bi bilo, če bi firma bolj človeško ravnala s svojci. In tu nima prav nobene zveze to, da nihče od umrlih ni bil reven, ker tu očitno ne gre za denar, pač pa zahtevo po odgovorih, tudi kakšno opravičilo ne bi bilo odveč…
daiči
08. 08. 2024 10.54
+1
ja sam ti bogatasi so podpisal da odgovornost prenesejo na sebe ce gre kj narobe, a to nc ne pomen, kokr vem mors mrskj podpisat ce gres na kasno tvegano operacijo pr kater loh umres, a to pol tud nc ne pomen ce pol red, loh svojci tozjo bolnco?
Zmaga Ukrajini...
08. 08. 2024 11.14
+3
To, da podpišeš, da greš na "lastno odgovornost" nikakor ne "opere" krivde organizatorja že kar po defaultu. Tule je šlo ogromno stvari narobe (kolikor je bilo kasneje razbrati, so tisti, ki se spoznajo na take potope, tega tipa opozarjali, da kombinacija več različnih materialov, iz katerih je bila narejena podmornica, za tako visoke pritiske ni primerna, poleg tega je problematična tudi sama oblika plovila, kakor tudi dejstvo, da se lahko potopa udeleži hkrati kar 5 oseb). Poleg tega je bila nikakršna tudi sama komunikacija s svojci ter njihov očiten poskus oprati se vsakršne odgovornosti, tudi na račun svojcev. Skratka, ti lahko miljavžentkrat podpišeš, da se strinjaš, da te nekdo ubije, pa bo tisti, ki bo to storil, definitivno obtožen in obsojen. Enako je tudi pri operacijah - če ti samo v roke porinejo nek dokument, ki bi naj ga podpisal, in te pri tem ne seznanijo z (popolnoma vsemi) vidiki le te, ali pa je bila operacija narejena malomarno, nestrokovno,... jih ti lahko komot tožiš, pa si oni lahko tisto izjavo nekam zataknejo. Njih izjava "ščiti" samo do točke, ko gre kaj narobe "v višji sili", nečem nepredvidljivem, ipd., nikakor pa ne za malomarnost, nestrokovnost, itd. Skratka, ko imaš opravka z ljudmi, se odgovornosti ne moreš kar tako otresti z neko izjavo, ki naj bi jo ti ljudje podpisali.
Peni Stojanović
08. 08. 2024 08.51
+6
potem naj se vsi s titanika sorodnika tozijo firmo zard malomarnosti
Pikaponca
08. 08. 2024 08.43
+5
Ve se kdo je kriv za smrt otrok v Angliji tožba zoper Bruselj in Angleško vlado takoj.
Perovskia
08. 08. 2024 08.41
+3
Ucas prav vidis, da si želijo, da umre nekdo, da potem tozijo in pridejo do bogastva. Bruuuuh. Bugatuni
pingvinislo5
08. 08. 2024 08.36
+4
Haha, 50 milijonov, nek 'navaden' državljan pa ne bi dobil niti milijona... Kot da je življenje milijonarja vredno več