Tujina

Družbeno omrežje, ki omogoča kriminal ali ruski vojaški zaklad?

Moskva, Pariz, 26. 08. 2024 18.40 | Posodobljeno pred 17 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Uradno mu očitajo, da na svoji platformi Telegram omogoča goljufije, trgovino z drogami, spletno ustrahovanje, organiziran kriminal. Aretiranega Pavla Durova francoske oblasti obtožujejo, da ni sprejel zadostnih ukrepov za omejevanje kriminalnega delovanja na vse bolj priljubljenem družabnem omrežju. A Telegram je tudi osrednje komunikacijsko orodje ruske vojske na ukrajinskem bojišču in ruski vojaški blogerji so prepričani, da želi Zahod z aretacijo Durova, ki nikoli ne razkriva podatkov o svojih uporabnikih, prisiliti, da stori prav to.

Čeprav je bilo družbeno omrežje Telegram ustanovljeno že pred več kot 10 leti in je število njegovih uporabnikov vztrajno raslo ter do letos doseglo že skoraj milijardo, je z razmahom vojne v Ukrajini dobilo še dodaten poudarek. Kot (osnovno) sredstvo komunikacije ga uporabljajo tako ruske kot ukrajinske sile.

Aplikacija Telegram ima 950 milijonov uporabnikov.
Aplikacija Telegram ima 950 milijonov uporabnikov. FOTO: AP

Aleksej Rogozin, vodja centra za razvoj transportnih tehnologij Ruske federacije, je aretacijo prvega moža Telegrama Pavla Durova označil za "ekvivalent aretaciji šefa komunikacij ruskih oboroženih sil". Opozoril je namreč na razširjenost uporabe Telegrama v vojaške namene – od prenosa obveščevalnih podatkov in prilagajanja artilerije do oddajanja videoposnetkov iz helikopterjev.  

Da je po aretaciji Durova, ki so ga francoske oblasti konec tedna prijele na pariškem letališču, zavladala panika med ruskimi vojaškimi blogerji, piše tudi Newsweek.

Pavel Durov
Pavel Durov FOTO: AP

Ruski vojni dopisnik z močnimi vojaškimi povezavami  je opozoril, da komunikacija ruske vojske poteka prek Telegrama in da je treba zato nemudoma poiskati alternativo. "Napad na lastnika Telegrama, prek katerega poteka polovica vojaške komunikacije, je bil pričakovan. Takoj moramo ustvariti ruski vojaški komunikacijski kanal," je zapisal Aleksander Sladkov.

Hudoval se je sicer, da bi bilo treba o tem razmišljati že prej, in se vprašal, zakaj je imela Wagnerjeva najemniška vojska pod vodstvom Jevgenija Prigožina lahko tak kanal, uradna ruska vojska pa ga nima.

Vojaški bloger Aleksej Sukonkin je prav tako dejal, da je aretacija Durova sprožila vrsto težav, ki jih je treba takoj nasloviti. "Telegram je trenutno središče vojaške komunikacije. Zdaj je ta ogrožena," je opozoril.  

Tudi pri Telegramovem kanalu Rybar z 1,3 milijona sledilci, ki ga je ustanovil nekdanji uslužbenec ruskega obrambnega ministrstva Mihail Zvinčuk, poudarjajo, da je Telegram postal skoraj glavno sredstvo za nadzor enot na vojnem območju.  

"Zelo žalostno in hkrati smešno bo, če bo katalizator sprememb v pristopu do komunikacij in nadzora v ruskih oboroženih silah aretacija Pavla Durova, ne pa dejanski vojaški problemi, ki so se nakopičili v dveh letih, pred katerimi je pristojna služba iz nekega razloga raje zamižala na eno oko," so bili ostri.  

Ruska vojska Telegram uporablja kot osrednji kanal za komunikacijo
Ruska vojska Telegram uporablja kot osrednji kanal za komunikacijo FOTO: AP

Newsweek dodaja, da so se na prihodnost Telegrama osredotočali tudi članki v številnih ruskih časnikih, ki so se v člankih spraševali, "kako se bo borila naša vojska, če se Telegram zruši", ter izražali bojazen, da bi družbeno omrežje lahko "postalo orodje Nata".

Kot je poročala ruska državna agencija Tass, tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov aretacije Durova ni želel komentirati: "Ne vemo, česa natančno je Durov obtožen, saj uradnih izjav še nismo slišali, zato bi bilo narobe dajati izjave na to temo."

Očitki, da na svoji platformi omogoča kazniva dejanja

Nalog za aretacijo Durova, 39-letnika z ruskim in francoskim državljanstvom, je izdal francoski urad Ofmin, ki se ukvarja s preprečevanjem nasilja nad mladoletniki. Očitajo mu domnevno omogočanje kaznivih dejanj, vključno z goljufijami, trgovino z drogami, spletnim ustrahovanjem, organiziranim kriminalom in spodbujanjem terorizma. Obtožujejo ga, da ni sprejel zadostnih ukrepov za omejevanje kriminalnega delovanja na svoji platformi.

Če so bile velike platforme v lasti ZDA deležne že številnih kritik zaradi komercialnega izkoriščanja osebnih podatkov uporabnikov, se je Telegram drugi strani zavezal, da nikoli ne bo razkril nobenih podatkov o svojih uporabnikih. Durov ni želel sodelovati z nobenimi oblastmi ali organi pregona v katerikoli državi, ni jim želel posredovati nobenih podatkov.  

'Ruski Zuckerberg' v nemilosti oblasti

Že leta 2006 je s svojim bratom Nikolajem Durovom, ustvaril družbeno omrežje VKontakte, nekakšno rusko različico Facebooka, zaradi katere se ga je prijel tudi vzdevek "ruski Zuckerberg", ki je hitro postala najbolj razširjeno družbeno omrežje v državi. Zaradi tega so se ruske oblasti seveda želele polastiti nadzora nad njim, a Durov se ni uklonil.

Kmalu se je zameril tudi ruski obveščevalni službi FSB, ki je želela podatke o ukrajinskih protestnikih proti takratni proruski oblasti v Kijevu, a je ostala brez njih, saj je bil Durov odločen, da ne bo izdal svojih ukrajinskih uporabnikov. Kremeljska hobotnica je to bitko vseeno dobila, saj so z različnimi pritiski dosegli, da so se investitorji povezali z enim izmed podjetij pod njihovim vplivom. Durov je nazadnje prodal svoj delež in zapustil Rusijo.  

Telegram omogoča šifrirano sporočanje.
Telegram omogoča šifrirano sporočanje. FOTO: AP

Zaradi pritiskov ruske vlade na družbeno omrežje VK pa je dobil zamisel o aplikaciji za šifrirano sporočanje, Telegram. Sedež družbe je postavil v Dubaj, kamor se je preselil. Telegram se je odlično prijel, a spet naletel na enako težavo – Durov je goreče ščitil podatke o uporabnikih, kar oblastem spet ni bilo pogodu.

Leta 2018 je Kremelj celo prepovedal uporabo Telegrama na ruskem ozemlju, kar je na ulice pognalo več sto podpornikov tega omrežja, ki so nosili tudi ikone, na katerih so Durova upodabljali kot svetnika in poudarjali svobodo govora na spletu. Rusija je prepoved umaknila šele po dveh letih, kmalu pa začela Telegram tudi sama uporabljati za dosego svojih (vojaških) ciljev.  

Protestniki z ikono v podobi Pavla Durova po prepovedi Telegrama leta 2018.
Protestniki z ikono v podobi Pavla Durova po prepovedi Telegrama leta 2018. FOTO: AP

Prav na to rusko prepoved, ki je takrat naletela na jezno neodobravanje Zahoda, je zdaj opozorila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zakharova. Ob francoski aretaciji Durova je Zahodu javno očitala dvoličnost. Spomnila je, kako so takrat v zrak skočile številne nevladne organizacije, kot so Human Rights Watch, Amnesty International in Novinarji brez meja, ki so opozarjali na kršenje svobode govora. Vprašala je, zakaj zdaj molčijo.

Odzval pa se je ameriški žvižgač Edward Snowden: "Durova aretacija je napad na temeljni človekovi pravici do govora in združevanja. Presenečen in globoko žalosten sem, da se je francoski predsednik spustil na raven jemanja talcev kot sredstva za dostop do zasebnih komunikacij. S tem ne ponižuje le Francije, ampak ves svet," je zapisal preganjani žvižgač, ki je zatočišče nazadnje poiskal v Rusiji.  

Emmanuel Macron je v odzivu zapisal, da je po aretaciji Durova zasledil "lažne informacije o Franciji", ki po njegovih besedah "ostaja globoko zavezana svobodi izražanja in komuniciranja, inovacijam in podjetniškemu duhu". "Uveljavljanje zakonov je naloga sodstva, ki je popolnoma neodvisno. Aretacija direktorja Telegrama na francoskih tleh je potekala v sklopu sodne preiskave. Nikakor ne gre za politično odločitev. Naloga sodnikov je, da odločijo o zadevi," je zatrdil francoski predsednik.  

Pri Telegramu so zatrdili, da delujejo v skladu z zakonodajo EU. Pravijo, da je absurdno trditi, da je lastnik aplikacije odgovoren za zlorabe platforme. Ruski viri pa so torej prepričani, da razlog za aretacijo Durova ni domnevno omogočanje kaznivih dejanj, ampak pomen Telegram za rusko vojsko. 

KOMENTARJI (176)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NeXadileC
28. 08. 2024 10.21
+1
Po ključu, po katerem so Durova aretirali, bi morali aretirati vodilne vseh družbenih omrežij na svetu.
NeXadileC
28. 08. 2024 10.12
+1
Sodeč po vsem mu zamerajo v bistvu le, da ni delil podatkov in da je omogočal kriptirana sporočila. S tem je postal sovražnik vseh "demokratičnih" vlad na svetu. Torej, ali je Durov pravzaprav eden redkih, če ne edini res svoboden človek na planetu?
primorec2
27. 08. 2024 14.01
+3
Mislim, da francozi izvajajo fizicno prisilo in nedemokraticne metode. Mislim, da je Makron postal diktator in Francija to izvaja. Pravzaprav, Francija in na vesti zlocin nad Gadafijem, njegov umor. Sposobni so bili tudi zlocinov proti clovestvu, atomska bomba v Polineziji let nazaj.
Rob123
27. 08. 2024 12.37
+1
Eno isto vsak dan kdo to plačuje je to odvračanje od domačih problemov.Pticam koristi ali so že uredili pomoč po poplavah ljudje v našem koncu niso nič dobili Balkan !
MucaNeGrize
27. 08. 2024 12.09
+1
Ali kdo ve, kje živi Nikolaj Durov. On je tisti pravi genij za telegramom. ŠELE če njega aretirajo, potem nič od telegrama....Toliko .
NeXadileC
27. 08. 2024 10.26
+3
So namigi, da je CIA za vsem tem, saj nimajo nadzora...
marjanovic.drazen
27. 08. 2024 10.13
+4
Durov je proti putinu. Poglejte njegovo preteklost
Zgubica Ukrajini...
27. 08. 2024 10.31
+3
Vendar tudi to ni dovolj liberalnemu režimu kolektivnega zahoda. Geslo je, če se povsem ne ukloniš demokratski partiji ZDA, si proti nam.
buuuu ZmagaU
27. 08. 2024 09.49
+5
dobro jutro zmagica, kako mu ce? a si jih nafutrala? kako kaj kinzali? a letijo ali so sklatili kakšno ukronaci bazo? počasi bo Putin na kursk vrgel kakšno nukico ali termobaricno bombico in naredil ukro BBQ... hahah kaj misliš zakaj so evakuirali 200.000 ljudi...
petb
27. 08. 2024 09.48
+6
Glede na to, kar počnejo Izraelci s podporo ZDA v Gazi, so Rusi pravi humanitarci.
Zivo
27. 08. 2024 09.13
+7
Laži, severnoameriški interesi in evropska prestrašenost so osnova za izbruh te vojne v Ukrajini. Dve leti sta minili od ruske specialne operacije na Ukrajino in vedno več ljudi razume, da vojna, ki se bije v srcu Evrope, ni vojna med Rusijo in Ukrajino. Je posredniška vojna med ZDA in Rusijo s tem, da je to vojna tudi proti gospodarskim interesom EU Združene države potrebujejo vedno večjo evropsko energetsko odvisnost od ameriških naftnih in plinskih podjetij. Zaradi tega so politično in ekonomsko podprli Euromaidan, protivladne demonstracije v Kijevu leta 2014 s podporo tudi neonacističnih paravojaških skupin, kot je Pravyj Sektor, ki so se končale z odstavitvijo legitimno izvoljenega predsednika Janukoviča. Zato so od leta 2014 do danes oboroževali in financirali Kijev. Zato so sabotirali plinske sporazume med Rusijo in Nemčijo. Zato so vohunili za Merklovo. Zaradi tega so ukrajinskim oblastem obljubili vstop države v Nato. ZDA se nikoli ni borila za to, da bi uvedla demokracijo v kakšno državo. Vedno se je borila samo za svoje gospodarske in strateške interese. Tudi v tej vojni v Ukrajini, ZDA ne zanima demokracija ali svoboda. Cilj ZDA je bil in je še vedno, pokoriti Rusijo, tako kot so ZDA pokorile EU. In pri tej operaciji umirajo predvsem Ukrajinci.
Grma53
27. 08. 2024 09.03
-5
Vse kar smrdi po Rusiji je sumljivo. Pri nas je 8 od 10 najbogatejših Slovencev tako ali drugače obogatelo s "posli" z Rusijo, z Musarjevo na čelu.
Zivo
27. 08. 2024 09.21
+8
Hočeš reči, da so Boscarol, Pečečnik, Akrapovič, Sia in Samo Login, Šešok, Jure Knez, Merlak itd. Smešen siin trosiš bedarije.
Zivo
27. 08. 2024 09.26
+6
Deset najbogatejših Slovencev. 1. Igor Lah, 2. Sia in Samo Login, 3. B. Bandelj, 4. Šešok, 5. Južna, 6. Knezm 7. Merlak, 8. Pečečnik, 9. Akrapovič, 10 Boscarol. Katerih 8 od teh je obogatelo s Rusijo. Me prav zanima.
Vorlon
27. 08. 2024 08.23
+6
Svoboda govor pa podobne fore... OK, so se odločili stopiti na prste "socialnim" omrežjem. Samo za vraga zakaj pa Facebook in ostale pustijo na miru, ki dokazano imajo večji % teh zadev kot Telegram .
Zgubica Ukrajini...
27. 08. 2024 09.33
+6
Ker Zukerberg se je uklonil vladi demokratske partije ZDA.
tigrica2008
27. 08. 2024 08.20
Zanimivo, zakaj se nihče od novinarjev ne sprašuje, zakaj se je Durov nastavil francoskim oblastem. Ker je vedel, da ga iščejo.
janez653
27. 08. 2024 08.12
+3
Svoboda govora pa to...
Zmaga Ukrajini...
26. 08. 2024 21.59
-14
Lahko rečem le - čestitke Evropejcem! Naj se rusofilići požrejo, če pač ne morejo živet. Lahko pa gredo živet v njihovo opevano moskovijo, kjer bodo lahko izživeli svoje sanje o svobodi, demokraciji in pluralizmu. 🤣🤣🤣
čudna sorta
27. 08. 2024 08.10
+3
zguba,mi ne sanjamo o nečem kar sploh ne obstaja!
Zmaga Ukrajini...
27. 08. 2024 08.40
-6
... me veseli, da te žre, drekc pekc. Sicer pa se zavedam, da pri tebi še marsikaj ne obstaja.
Zivo
27. 08. 2024 09.06
+7
Zmaga ... zakaj ti ne greš živet in se borit v Ukrajino za njihovo demokracijo? Nihče od nas ne podpira ruskega avtokratičnega sistema. Mi bi želeli mir in dobre gospodarske, kulturnološke, finančne povezave z Rusijo tako, da bi EU spet zaživela s polnimi pljuči. Da EU ne bi kupovala dragih ZDA energentov in zapravljala denar za orožje, ki ga kupujemo od ZDA družb. Želeli bi , da ta denar gre za reševanje EU gospodarstva in socialnih razmer. Rusija nikogar ni ogrožala in nikogar ne ogroža. Le NATO ogroža sevtovni mir, krši mednardno pravo in ruši globalni red. Države NATO so leta 2022 potrošile vsaj 65% vsega denarja, ki je bil namenjen za orožje. Rusija le 3 %. Kdo koga ogroža? Po kopičenju orožja so to NATO države.
petb
27. 08. 2024 09.44
+5
Zmaga Ukrajini... ali z drugimi besedami, sanja svinja o koruzi.
PogiourGod
28. 08. 2024 11.33
Pa preberi svoj komentar najprej. Če levičar ni na oblasti so tisti ki so diktatorji, ko pa pridejo oni pa hitro uvedejo kontrolo medjiev cenzuro in zapiranje ljudi ki se zavzemajo za svobodo informacij. Facebook načrtno cenzurira objave ki niso po volji bidena in njegove stranke kar preberi si zadnje njihovo poročilo preden se še kdaj oglasiš
buuuu ZmagaU
26. 08. 2024 21.57
+6
priklical sem hudiča... heheh zdaj bo razpoknila, eksplodirala, implodirala... dokler kinzali letijo nebo UA... drago bo ko kainski plačal za Kursk. samo čakam kdaj bo Putin začel metati nukice na kursk in termibarične bombice... kako boš potem krulila zmagica zgubica U... hahaha
Zmaga Ukrajini...
26. 08. 2024 21.56
-10
Spet hecno,... koliko nekega rusofilskega kruljenja zaradi modela, ki ne spoštuje evropske zakonodaje, pa ga zato članica EU sodno preganja. Neverjetno koliko lopovov je med nami, ki očitno radi kršijo zakonodajo in celo zagovarjajo tiste, pri katerih je to evidentno. Sami rovtarji, ki so tudi arestanta zagovarjali do konca.
čudna sorta
26. 08. 2024 21.58
+6
daj ne seri več na napačno odprtino a google ,fb,unsta,.... ki prodajajo naše podatke pa spoštujejo zakonodajo ?
Zivo
26. 08. 2024 21.51
+9
Študija, ki sta jo izvedla prof Martin Gilens in Northwestern University prof Benjamin I Page iz Univerze Priceton pove vso resnico, kodo upravlja ZDa in preko njih cel svet. Oba profesorja sta opravila izčrpne raziskave, da bi poskušala predstaviti podporo, ki temelji na podatkih, za ta sklep. Takole pojasnjujejo: Multivariatna analiza kaže, da so gospodarske elite in organised skupine, ki zastopajo poslovne interese, imajo znatne neodvisne vplive na vladno politiko ZDA, medtem ko povprečni državljani in množične interesne skupine imajo malo ali nič neodvisnega vpliva. In ravno tej eliti je šel Telegram močno na živce. Na Durova bodo pritisnili in prisilili v prodajo platforme, tako kot so prisilili Kitace v prodajo Tik Toka. Durov bo pokasiral nekaj 100 milijonov in elite bodo srečne, ker bodo ugasnile še en vir novc
Zivo
26. 08. 2024 21.55
+8
Aja, to sta ta dva profesorja ugotovila leta 2014 in objavila na BBC Danes so take ugotovitve prepovedane.
Kaj_je_res
26. 08. 2024 21.50
+10
Zahoda ni nič več sram, ko nam vsak dan bolj odreka pravice. Svoboda govora - in povsod vse moderirano, brisano... Zahod, kavbojci želijo imeti vse vzvode v svojih rokah, Telegram, Tik tok, Rumble, vsa še kolikor toliko necenzurirana omrežja so jim trn v peti. Naj se že Amerika sesuje sama vase. Naj se sfajtajo, kdo je zmagal na novembrskih volitvah, nas, ostale, pa naj pustijo na miru-
čudna sorta
26. 08. 2024 21.48
+6
saj sami ukriji se slikajo z naci simboli in se razkazujejo po vseh portalih !