Tujina

Donald Trump bi sodeloval na treh televizijskih soočenjih s Kamalo Harris

Washington, 08. 08. 2024 21.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
4

Nekdanji predsednik ZDA in kandidat ameriških republikancev Donald Trump na novembrskih predsedniških volitvah je dejal, da bi sodeloval na treh televizijskih soočenjih s podpredsednico ZDA in predsedniško kandidatko demokratov Kamalo Harris v septembru. Televizija ABC pa je nocoj potrdila, da bo soočenje potekalo 10. septembra.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Kot je dejal republikanski kandidat za predsednika ZDA Donald Trump na novinarski konferenci na svojem posestvu Mar-a-Lago na Floridi, je v septembru pripravljen sodelovati na soočenjih s Harris na televizijah Fox, NBC in ABC. "Upam, da bodo to sprejeli," je po poročanju BBC namignil kampanji demokratske kandidatke za predsednika ZDA Kamale Harris.

Podrobnosti o tem, kje naj bi potekala soočenja in ali naj bi bilo prisotno občinstvo, ni navedel.

Še pred odstopom predsednika ZDA Joeja Bidna od kandidature je bilo predvideno, da se bosta predsedniška kandidata demokratov in republikancev soočila 10. septembra na televiziji ABC News. Ta termin je potrdil tudi štab podpredsednice Harris, Trump pa sprva nanj ni pristal in je predlagal soočenje na televiziji Fox News 4. septembra.

Televizija ABC je nocoj na družbenem omrežju X potrdila, da bo soočenje Trumpa in Harris na tej televiziji potekalo 10. septembra. "Podpredsednica Harris in nekdanji predsednik Trump sta potrdila, da se bosta dogodka udeležila," so sporočili.

Trumpova novinarska konferenca v posestvu Mar-a-Lago
Trumpova novinarska konferenca v posestvu Mar-a-Lago FOTO: AP

Trump je danes tudi napovedal, da bo v ponedeljek zvečer opravil intervju z Elonom Muskom, ki ga je označil za "pogumnega", ker je podprl njegovo predsedniško kandidaturo. Podrobnosti o tem, kje bo potekal intervju, prav tako niso potrjene, zelo verjetno pa bo objavljen na omrežju X, poroča BBC.

Prenos oblasti po volitvah bo potekal mirno, če bodo volitve poštene, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes še dejal Trump. "Seveda bo prišlo do mirnega prenosa oblasti, kot je bilo tudi zadnjič," je zatrdil. Trump sicer poraza pred petimi leti ni priznal, njegovi privrženci pa so ob potrjevanju volilnega izida januarja 2021 vdrli v kongres, potem ko jih je pozval, naj gredo tja in se borijo.

Biden ni prepričan v miren prenos oblasti, če Trump izgubi volitve

Ameriški predsednik Biden je sicer v sredo dejal, da ni prepričan o mirnem prenosu oblasti v ZDA, če bo republikanec Trump poražen na predsedniških volitvah. "Če Trump izgubi, sploh nisem prepričan," je dejal Biden v intervjuju za ameriško mrežo CBS na vprašanje, ali pričakuje miren prenos oblasti po novembrskih volitvah.

"Misli resno, kar govori. Ne jemljemo ga resno," je opozoril. "Resno misli, vse te stvari o 'če izgubimo, bo prelivanje krvi'," je še dejal Biden v intervjuju, ki bo v celoti objavljen v nedeljo in je prvi, odkar je 81-letni predsednik konec julija izstopil iz volilne tekme.

Njegove pripombe se nanašajo na izjavo, ki jo je bivši predsednik Trump izrekel med predvolilno kampanjo marca v Ohiu, ko je dejal, da bi prišlo do "prelivanja krvi za državo", če izgubi na volitvah. Trumpove izjave so naletele na kritike, republikanec pa je pozneje dejal, da je pri uporabi tega izraza mislil na avtomobilsko industrijo.

Demokrati so hitro izkoristili Trumpove izjave, da poudarijo sporočilo svoje kampanje, češ da nekdanji predsednik predstavlja grožnjo demokraciji.

Demokratska kandidatka Harris je med predvolilnim shodom v Wisconsinu opozorila, da bi bil drugi Trumpov mandat katastrofa za Ameriko.

"Nekdo, ki predlaga, da bi morali razveljaviti ustavo ZDA, ne bi smel nikoli več imeti priložnosti stati za pečatom predsednika ZDA," je dejala Harrisova. Američane je pozvala, naj zavrnejo "kaos, strah in sovraštvo" trumpizma.

Trump je bil dvakrat obtožen zaradi nezakonitega poskusa razveljavitve volitev leta 2020 proti Bidnu, za katere še vedno ni priznal poraza. Njegovi privrženci so leta 2021 napadli zvezni kongres v Washingtonu, da bi mu v prepričanju, da je predsedniške volitve izgubil s prevaro, omogočili obstanek na oblasti.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
09. 08. 2024 19.31
+1
Zanimivo da pop nič ne objavi od laži podpredsedniškega kandidata. Waltza ni šel v tujino delati kot vojak je raje pobegnil v kongres in po llagal da je seveda veteran. on praktično nima stika z delavskim razredom. vozil je otroke na kitajsko plačali kitajci poročil se je na dan upora na kitajske. itd. prihaja vse vem niti en članek v medijih. on je čudak žali pa druge. kaj je delal med korono, v moške vc je dal tampone lahko naredijo splav kar brez omejitve. in seveda skrajno levo ideologije... itd masla na glavi iam dovolj. shapira pa niso zbrali ker je napačne religije. nestrpnost demorkatov.so pa člani skrajno elvega dela že začeli izgubljati volitve, cory bucker je izgubila soj sedeš. tudi oarjevi slabo kaže
nestabilen
09. 08. 2024 13.46
+1
Prislo je na dan cel kup lazi tako z strani Harrisove kot njenega VP,ki mu sedaj recejo laznivi Tim,ker ja lagal o svoji vojaski karieri kar Americani smatrajo najvecji greh.Trump komaj caka na srecanje.
zmerni pesimist
09. 08. 2024 12.11
-1
In bo zoped nakladal in širil laži
puspan
09. 08. 2024 12.47
+0
Tega modela imam dovolj že preden odpre svoj zvočnik.