Tujina

Dobrodelnost malo drugače: V morje skočilo prek 500 imitatorjev Monrojeve

Adelaide, 05. 02. 2023 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralsko plažo Brighton je preplavilo morje svetlih lasulj, sončnih očal in belih kopalk. Prek 500 imitatork in imitatorjev ikonske Marilyn Monroe je z dobrodelnimi nameni že 10. leto zapored skočilo v vodo. S tradicionalnim dogodkom "Marilyn Jetty Swim" udeleženci zbirajo denar za nevladno organizacijo, ki skrbi za preprečevanje raka.

In če je bilo lani dobrodelnih posameznikov 300, so udeleženci številko letos dvignili na 513. Za nevladno avstralsko organizacijo so letos zbrali več kot 20.000 evrov. Skupno pa so preplavali za več kot milijon evrov.

Ustanoviteljica dogodka Sarah Tinney je z zbiranjem denarja začela leta 2007, ko je po osmih mesecih kemoterapije, zaradi raka na maternici, izgubila mamo. Materi je v času zdravljenja obljubila, da se bo pomagala boriti proti raku. Takrat še ni vedela, kako bo to storila, a je vseeno pričela z iskanjem kreativnih rešitev. 

Pri tem so ji pomagale članice obalno-reševalnega kluba. Predlagale so ji, naj se udeleži plavalnega dogodka, na katerem bo lahko zbirala denar. Sarah se je z zamislijo strinjala, a le pod pogojem, da ga malce začini. Želela je dodati komičen in nenavaden pridih. "Žalost namreč ni urejena, niti predvidljiva. Žalost je malo čudna," je Tinneyjeva pojasnila začetke dogodka. 

In tako se je rodil dobrodelni projekt, ki je prvo leto štel 57 udeleženk. "Dogodek je navdihujoč in skupaj pripelje ljudi s podobnimi izkušnjami," je povedala Tinneyjeva.

Dobrodelno plavanje v Avstraliji
Dobrodelno plavanje v Avstraliji FOTO: Profimedia

Tako so se v Marilyn Monroe preoblekli ljudje vseh starosti, z vseh koncev države. Na plažo Brighton je iz Cairnsa pripotovala ženska, ki je pred petimi leti imela raka dojke. "Stojim za vsemi temi čudovitimi, svetlolasimi bombami," je dejala. 

Udeleženci so tako v okviru 400-metrskega plavanja morje spremenili v prizor nasmejanih obrazov. Nad njimi pa je ves čas budno bedela lokalna obalna plaža. 

In če so organizatorji dogodka izjemno zadovoljni z letošnjim izidom, pa si želijo, da bi bilo prihodnje srečanje še večje. 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

osancta simplicitas
05. 02. 2023 12.27
+1
kva je to avstračlski lgbt?
Stauffenberg
05. 02. 2023 12.12
Malo manj naj papcajo in bo takoj malo boljše zdravje. Same špehaste zavaljene babnice. Rak sodi med bolezni preobilja 90%, ostalim 10% okolje in dednost,
FaTa Albanka
05. 02. 2023 11.43
Verjetno vec imitatorjev kot imitatork
Apostol1
05. 02. 2023 11.35
+1