Tujina

Deklica na ramenih nosila ranjeno sestrico: 'Ne morem več hoditi'

Gaza, 21. 10. 2024 18.19 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več tisoč palestinskih otrok je ostalo brez staršev med nenehnimi izraelskimi napadi na Gazo, ki trajajo že več kot leto dni. Številni so prepuščeni sami sebi, uničenju in pomanjkanju sredstev. Na družbenih omrežjih se je pojavil videoposnetek utrujene palestinske deklice, ki na ramenih nosi svojo ranjeno sestrico, da bi jo odpeljala na zdravljenje.

Izraelska vojska nadaljuje obsežno ofenzivo na severu Gaze. Gre za zadnjo epizodo brutalnega izraelskega napada, v katerem je bilo od lanskega leta po napadu Hamasa ubitih več kot 42.600 ljudi, večinoma žensk in otrok, okoli 100.000 ljudi pa je ranjenih. 

Ženska v naročju drži mrtvega otroka.
Ženska v naročju drži mrtvega otroka. FOTO: Profimedia

Celotno prebivalstvo Gaze se sooča s hudim pomanjkanjem hrane, čiste vode in zdravil, mnogi so se odselili. Palestinsko zunanje ministrstvo je opozorilo, da Izrael "Palestince potiska v gotovo smrt". 

"Okupatorska vojska sili prebivalce severne Gaze, da bodisi bežijo pod bombardiranjem bodisi se soočajo z ubijanjem, kar spominja na krog gotove smrti," je ministrstvo zapisalo v izjavi.

In to dokazuje tudi videoposnetek deklice, ki je na ramenih nosila svojo sestrico. Deklica, vidno izčrpana, nosi drugo deklico, ki naj bi bila njena sestra, saj ima eno nogo v gipsu. 

"Zakaj jo tako nosiš?" je deklico vprašal snemalec. "Udaril jo je avto," odgovarja deklica. Kot je deklica pojasnila, je njeno sestro udaril avto, nosila pa jo je že več kot eno uro. Želela jo je odpeljati na zdravljenje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ali nisi naveličana tako nositi sestro?" so jo vprašali. "Utrujena sem, že eno uro jo nosim, ne morem več hoditi," je povedala. Odpravila se je v begunsko taborišče Al-Bureij, kjer so zdravniki in kjer bi sestrici lahko pomagali. Oseba, ki jo je posnela, ji je ponudila pomoč in deklica si je lahko odpočila, saj je dobila prevoz do težko pričakovanega zdravnika.

A kot poročajo iz Gaze, ni več ustrezne oskrbe za reševanje življenj. Zaradi pokola, ki so ga povzročili izraelski napadi, so razmere težke za vse, tudi za reševalce, poroča Al Jazeera.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8