Tujina

Ruski napad na otroško bolnišnico: 'Strahopetna izprijenost', 'Vojni zločin'

Kijev, 09. 07. 2024 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.K., STA, M.P.
Komentarji
0

V Ukrajini poteka dan žalovanja po enem najhujših valov ruskih raketnih napadov v zadnjih mesecih, v katerem je bilo ubitih najmanj 41 ljudi, 166 pa je bilo ranjenih. Huje je bila poškodovana tudi glavna otroška bolnišnica v Kijevu. Že drugi dan so tako pod ruševinami iskali morebitne preživele. V Varnostnem svetu ZN je medtem beseda tekla prav o napadu na otroško bolnišnico. Pomočnica generalnega sekretarja ZN za humanitarne zadeve Joyce Msuya je opozorila, da je namerno ciljanje bolnišnic v Ukrajini vojni zločin. Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija pa je medtem zanikal, da je šlo za ruski napad.

Med stavbami, ki so bile včeraj poškodovane, je tudi največja otroška bolnišnica v državi. Del stavbe je bil zaradi zadetkov povsem porušen, dve osebi pa sta umrli. Tuji mediji poročajo o vse več zgodbah zdravnikov, medicinskih sester, staršev in otrok, ki so bili v času napada v bolnišnici. Kot pravijo, je bil napad grozljiv, v zraku pa je bilo toliko dima, da so komaj dihali, poroča BBC.

Slike s prizorišča eksplozije v bolnišnici, ki je specializirana za zdravljenje raka in presaditev organov, so pokazale otroke, priključene na intravensko infuzijo, kako sedijo zunaj poškodovane ustanove in čakajo na evakuacijo. Predvsem je bil napad nevaren za otroke z rakom, saj je njihov imunski sitem že tako oslabljen. Ena od mam je povedala, da je svojega otroka pokrila s krpo, da ne bi vdihaval prahu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Reševalne službe so s pomočjo prostovoljcev včeraj skušale premakniti čim večji del razbitin in ruševin, da bi rešili morebitne ujete. Iskanje morebitnih žrtev se je nadaljevalo tudi v torek zjutraj. 

V ponedeljek popoldne je kijevski župan Vitalij Kličko dejal, da je bilo v stavki v bolnišnici ranjenih 16 ljudi, med njimi sedem otrok. Dejal je, da so napadi po mestu med najhujšimi, s katerimi se je Kijev soočil od začetka vojne. Za torek je ukazal spustitev zastav na polovice drogov in odpovedal zabavne dogodke. 

Rusija je v ponedeljek sicer zanikala, da je ciljala na kijevsko bolnišnico - prepričana je, da so bolnišnico zadeli delci ukrajinske rakete zračne obrambe. Ukrajina na drugi strani trdi, da je našla ostanke ruske križarke. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad označil za "brutalen", ruskega predsednika Vladimirja Putina pa je označil za "krvavega zločinca".

Zelenski je dejal še, da je Rusija v ponedeljek izstrelila več kot 40 raket in poškodovala skoraj 100 zgradb v Kijevu, Dnipru, Krivoj Rigu, Slovansku in Kramatorsku. 

Rusija v VS ZN na udaru kritik zaradi napada na otroško bolnišnico v Kijevu

"Namerno ciljanje zaščitenih bolnišnic je vojni zločin in storilci morajo odgovarjati," je na zasedanju Varnostnega sveta ZN dejala pomočnica generalnega sekretarja ZN Joyce Msuya. "Ti incidenti so del zelo zaskrbljujočega vzorca sistemskih napadov na zdravstveno in drugo civilno infrastrukturo po vsej Ukrajini," je dodala.

"Včerajšnji napad jasno kaže, da ruskega predsednika Vladimirja Putina ne zanima mir. Prizadeva si povzročati smrt in uničenje v svoji agresivni vojni," pa je dejala ameriška veleposlanica pri ZN Linda Thomas-Greenfield, medtem ko je britanska predstavnica Barbara Woodward ponedeljkove ruske napade označila za "strahopetno izprijenost".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Predstavniki misije visokega komisariata ZN za človekove pravice v Ukrajini so pred zasedanjem VS ZN sporočili, da obstaja velika verjetnost, da je otroško bolnišnico v Kijevu neposredno zadela ruska raketa. Rusija je sicer v ponedeljek zanikala, da bi ciljala bolnišnico, in zatrdila, da so jo zadeli delci ukrajinske protizračne rakete.

Veleposlanik Rusije pri ZN Vasilij Nebenzija je na zasedanju ponovno zanikal, da je šlo za ruski napad. "Če bi bil to ruski napad, od stavbe ne bi ostalo nič in vsi otroci in večina odraslih bi bili ubiti, ne pa ranjeni," je dejal in obtožbe na račun Moskve označil za "umazano propagandno kampanjo Kijeva".

Ukrajinski veleposlanik pri ZN Sergij Kislica pa je nasprotno zatrdil, da je Rusija "namerno napadla morda najbolj ranljivo in nezaščiteno skupino v vsaki družbi". Članom sveta je ob tem pokazal domnevni dokaz, da je bila ruska raketa usmerjena na bolnišnico.

Fu Cong, predstavnik Kitajske, ki si že dolgo prizadeva za politično rešitev konflikta, je izpostavil, da bi morali obe strani "pokazati politično voljo, si stopiti naproti in čim prej začeti mirovne pogovore".

Svetovni voditelji napad obsodili

Svetovni voditelji, zavezniki Ukrajine, so napad obsodili, med njimi tudi britanski premier Keir Starmer. Povedal je, da je "napadanje nedolžnih otrok izprijeno dejanje" in obljubil nadaljnjo podporo Kijevu po spremembi vlade v Združenem kraljestvu.

Ameriški predsednik Joe Biden je napade označil za "grozen opomin na brutalnost Rusije" in napovedal dodatno podporo ukrajinskim sistemom zračne obrambe.

Ukrajinska teniška igralka Elina Svitolina je v ponedeljek v osmini finala Wimbledona v znak spoštovanja nosila črn trak. Med intervjujem po tekmi je komaj zadrževala solze in priznala, da se je težko osredotočila na tekmo. "Od jutra je bilo težko brati novice. Iti na igrišče je bilo izjemno težko," je povedala. 

Misija ZN za spremljanje človekovih pravic v Ukrajini je sporočila, da se število civilnih žrtev v zadnjih mesecih, ko je Rusija obnovila svojo zračno akcijo, povečuje. Nedavno poročilo pravi, da je bil maj v zadnjem letu za civiliste najbolj smrtonosni mesec. 

Tudi Ukrajina izvaja napade na Rusijo

Medtem tudi Ukrajina nadaljuje z napadi na Rusijo. Guverner ruske južne regije Belgorod, ki meji na Ukrajino, je dejal, da so v ukrajinskih napadih v zadnjih 24 urah umrli štirje ljudje.

V danes zjutraj pa je guverner regije Rostov v južni Rusiji povedal, da je po tem, ko je Ukrajina izstrelila "na desetine" brezpilotnih letal, v elektrarni izbruhnil požar.