Tujina

Prigožin se je odpeljal, množica mu je navdušeno odzdravljala

Moskva, 25. 06. 2023 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.B., STA
Komentarji
0

V Rusiji se po uporu skupine Wagner, v katerem naj bi bilo po neuradnih navedbah ubitih okoli 15 ruskih vojakov, razmere umirjajo. Po dogovoru z Moskvo naj bi se sicer Prigožin umaknil v Belorusijo, tistim borcem Wagnerja, ki niso sodelovali v uporu, pa so ponudili vključitev v redno rusko vojsko.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prigožin naj bi se umaknil v Belorusijo
    03:45
    Iz 24UR: Prigožin naj bi se umaknil v Belorusijo
  • Umik Wagnerjevih plačancev iz Rostova na Donu
    00:44
    Umik Wagnerjevih plačancev iz Rostova na Donu

Prigožin je ob koncu sobotnega 'pohoda nad Moskvo' dejal, da se je po dogovoru z Belorusijo odločil, da bi se rad izognil prelivanju krvi. Preobrat naj bi se zgodil, ko so bili Wagnerjevi plačanci približno 200 kilometrov od Moskve. Kot kaže, je ob pogovoru z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom sklenil, da mu bo ta ponudil varen prostor v svoji državi.

Ameriški inštitut za preučevanje vojne (ISW) ocenjuje, da je neposredna vloga Lukašenka pri pogajanjih nekoliko zamajala položaj ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ta sicer dogovora (še) ni javno komentiral. Tudi med včerajšnjim dopoldanskim odzivom, ki so ga predvajali po ruskih televizijah, ni omenil ne Prigožina ne Wagnerja. Je pa dejal, da je "vsak notranji upor smrtonosna grožnja njihovi državi".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ko se je včeraj poslavljal iz mesta Rostov na Donu, kjer je s svojimi plačanci v soboto zgodaj zjutraj najprej zavzel vojaške stavbe, so ga občani veselo pozdravljali, je poročal dopisnik britanskega Guardiana Pjotr Sauer.

Posnetek, verificiran s strani medijske hiše BBC, kaže slovo od Wagnerjevih plačancev z druge strani. Množica plačancem v slovo navdušeno vzklika.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ob preobratu dejal, da bodo kazenski pregon proti Prigožinu zaradi oboroženega upora opustili. Prav tako s sankcijami ne bodo soočili "borcev, ki so sodelovali v njegovem pohodu". S tem naj bi priznali njihovo preteklo služenje Rusiji.

Kaj natančno se bo po odhodu Prigožina zgodilo s skupino Wagner, še ni povsem jasno.

Spectator Index pa opozarja, da se na komunikacijskem omrežju Telegram pojavljajo informacije pripadnikov ruskih zračnih sil, da nekatere vojaške stavbe v Rostovu ostajajo pod nadzorom plačancev. Navedb ni mogoče preveriti.

Varnostni ukrep: v ponedeljek bodo Moskovčani doma

Kljub umiritvi razmer bo v Moskvi v ponedeljek dela prost dan, ki ga je tamkajšnji župan Sergej Sobjanin v soboto napovedal zaradi upora Wagnerjevcev. Sobjanin je ob napredovanju enot Wagnerja proti Moskvi iz varnostnih razlogov ponedeljek za večino prebivalcev Moskve razglasil za dela prost dan in jih prosil, naj ostanejo doma. V mestu so postavili kontrolne točke in zaprli nekatere ceste. Blokade cest naj bi počasi odpravljali, piše BBC.

Sobjaninova tiskovna predstavnica je zgodaj davi potrdila, da ponedeljek ostaja dela prost dan, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Po navedbah britanskega BBC v Moskvi sicer še vedno veljajo poostreni varnostni ukrepi. So pa danes v Rusiji preklicali vse omejitve cestnega prometa, ki so jih med drugim uvedli v Rostovu, Lipecku, Tuli in drugje.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: Profimedia

V svojem nočnem nagovoru je situacijo nekoliko bolj obsežno komentiral tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Posebej je poudaril, da se "Putin verjetno kje skriva". Prepričan je, da je v soboto popoldan odletel iz Moskve, besede tudi povzema BBC. 

"Danes je svet videl, da ruski šefi nimajo nadzora. Popolnoma ničesar ne nadzorujejo. Bil je popoln kaos," je tudi komentiral.

Američani o državnem udaru sumili že od sredine junija

Ameriške obveščevalne agencije so čez noč sporočile, da so glede na njihove informacije že v sredini junija sklepali, da Prigožin načrtuje "sprožiti akcijo proti ruskemu vojaškemu vodstvu".

Ameriške uradnike je ob začetku državnega udara najbolj skrbela reakcija ruskega predsednika Vladimirja Putina, predvsem zaradi jedrskega arzenala države, je poročal Washington Post. Pri tem se je skliceval na neimenovane vire.

Iz Pentagona pa so medtem sporočili, da se je obrambni minister Lloyd Austin v zadnjih urah o razmerah po uporu Wagnerja pogovarjal z obrambnimi ministri iz Kanade, Francije, Nemčije, Poljske in Združenega kraljestva.

"ZDA bodo ob nadaljnjem razvoju razmer tesno sodelovale z zavezniki in partnerji," so zapisali v izjavi Pentagona. Ameriške obveščevalne službe naj bi sicer Belo hišo že v sredo obvestile, da Prigožin verjetno pripravlja upor, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predvidoma danes bo o razmerah v Rusiji govoril tudi slovenski svet za nacionalno varnost.