Tujina

Da bi migrante lahko poslali v Albanijo, želijo spremeniti seznam varnih držav

Rim, 21. 10. 2024 17.54 | Posodobljeno pred 6 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanska vlada naj bi danes sprejela odlok, s katerim bo 22 držav v celoti opredelila kot varne, kar pomeni, da bodo prošnje za azil prosilcev iz teh držav lahko obravnavali pospešeno. Poteza vlade sledi odločitvi italijanskega sodišča, ki je zavrnilo namestitev 12 migrantov iz Bangladeša in Egipta v novem sprejemnem centru v Albaniji.

Migrantski center v albanskem Shëngjinu
Migrantski center v albanskem Shëngjinu FOTO: AP

Odločitev sodnikov pomeni, da 12 od skupno 16 migrantov iz Bangladeša in Egipta, ki so jih minuli teden prepeljali v Albanijo, ne izpolnjuje meril za namestitev v Albaniji, zato so jih prepeljali nazaj v Italijo.

Čeprav so njihove prošnje za azil že zavrnili, se lahko v 14 dneh pritožijo in znova zaprosijo za dodelitev tega statusa. Zaradi mladoletnosti in ranljivosti so pristojni organi pred tem podobno odločili še za štiri druge migrante. Italijansko sodišče je svojo odločitev minuli teden utemeljilo s sodbo Sodišča EU, ki je v začetku meseca odločilo, da se mora označitev tretje države kot varne izvorne države nanašati na njeno celotno ozemlje.

Rim proti sodnikom

Vlada v Rimu namerava zato v odgovor nadgraditi pravni status seznama varnih držav, kar pomeni, da bodo vse države na njem označene kot v celoti varne, vključno z Bangladešem in Egiptom.

Predsednica skrajno desne italijanske vlade Giorgia Meloni je odločitev sodišča že v petek označila za pristransko in napovedala, da bodo na seji vlade sprejeli zakone za odpravo te ovire, rekoč, da o tem, katere države so varne, ne odločajo sodniki, temveč vlada.

Opozicijsko Gibanje petih zvezd pa je medtem na računsko sodišče vložilo pritožbo glede premestitve omenjenih 16 migrantov. Trdijo, da je vzpostavitev dveh centrov v Albaniji oškodovala državno blagajno. Centra naj bi namreč v petih letih Italijo stala okoli 800 milijonov evrov.

Dogovor med Rimom in Tirano sicer določa, da se migranti, ki jih italijanska plovila prestrežejo na italijanskem območju iskanja in reševanja, odpeljejo v sprejemni center v Albanijo. Iz tega so izključeni tisti, ki se po zakonu štejejo za ranljive.

Prebežniki najprej opravijo zdravniški pregled in identifikacijski postopek v centru v neposredni bližini pristanišča Shengjin, nato pa jih namestijo v 20 kilometrov oddaljenem sprejemnem centru v kraju Gjader. Tam naj bi počakali na končanje obravnave njihove prošnje za azil.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Senzor
21. 10. 2024 21.15
+2
V glavnem prihajajo množično iz varnih držav. Gre jo preko varnih držav, za to je EU neprimerna namestitev. Naša država ne nasprotuje taki zgrešeni politiki, čeprav je večina proti sprejemom prišlekov. Slovenija namerno zaradi vladajoče politike dela škodo nam vsem, postajamo migrantski žep. Poljska in Madžarska vodita pravilno politiko za zaščito lastnih državljanov, ki ščiti lastno kulturo in osnovno celico družino.
Senzor
21. 10. 2024 21.03
+2
Poljski evroposlanec je izjavil v EU parlamentu, da ne dovolijo vstopa v državo migrantom, ker so varnostna in kulturna grožnja. Zato imajo visok zid pred prišleki brez dokumentov. Ne pristajajo na nobeno premeščanje kvot (je nezakonito) in tudi nobene denarne kazni ne mislijo plačati.
patogen
21. 10. 2024 20.08
+4
Če sta Bangladeš in Egipt nevarna, potem to velja tudi za Slovenijo.
patogen
21. 10. 2024 20.09
+0
kapljač1
21. 10. 2024 18.10
+0
Melonijeva da bodo "sprejeli zakone za odpravo te ovire", rekoč da o tem, katere države so varne, ne odločajo sodniki, temveč vlada. (Mussolini je govoril podobno , zgodovina najbolje sama pokaže kako se je klaverno končalo.)
Ana desetnica
21. 10. 2024 20.03
+4
Veš da. Italjani naj pustijo, da jih imigranti v celoti zasedejo. Miljoni ljudi čakajo v Afriki in na Kitajskem, da se preselijo. Samo naivci tega še niso ugotovili. Pa to so samo ekonomski imigranti. Potem so še islamisti, ki hočejo svetovni kalifat , pa razno razne mafije, pa še kaj bi se našlo. Evropejci smo zaspali in se polenili. Vojske smo skoraj ukinili. Stari Rimljani pa so lepo povedali - če želiš mir, se pripravljaj na vojno. Meloni ni nobena Mussolinijeva hči, samo Italijo bi rada rešila, preden jo EU birokrati do konca uničijo. Slovenci pa smo itak nepomembni.