Tujina

'Covid je narejen tako, da škoduje belcem in temnopoltim, ne pa Judom in Kitajcem'

Washington, 17. 07. 2023 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sin nekdanjega pravosodnega ministra ZDA in predsedniškega kandidata Roberta F. Kennedyja, Robert F. Kennedy mlajši, ki kandidira za predsedniško nominacijo demokratske stranke, je razburil z rasističnimi izjavami glede covida. Zdaj zavrača obtožbe o antisemitizmu in trdi, da ga niso pravilno razumeli.

Kennedy je v govoru o zunanji politiki v New Yorku izjavil, da lahko svet pričakuje še več podobno prirejenih smrtonosnih virusov, kot je bil covid-19, ki je bil po njegovih besedah narejen tako, da posebej škoduje določenim etničnim skupinam – belcem in temnopoltim, manj pa Judom evropskega izvora in Kitajcem. Tako je njegove besede povzel časopis New York Post.

V nedeljo pa je zatrdil, da so njegove izjave o tem, da je bil virus covid-19 prirejen tako, da ne prizadene Judov in Kitajcev, napačno razumeli. Za televizijo ABC je izjavil, da je zgrožen nad napačnim razumevanjem, a ob tem ni pojasnil, kaj je dejansko želel povedati.

Robert F. Kennedy mlajši
Robert F. Kennedy mlajši FOTO: AP

Kennedy mlajši povzroča nekaj zaskrbljenosti pri demokratskih analitikih, saj kandidira za predsedniško nominacijo demokratske stranke. Ne bojijo se, da bi lahko premagal predsednika Joeja Bidna, temveč jih skrbi, da bo odvzel del podpore Bidnu med demokrati, kar bi lahko izkoristil republikanski kandidat.

Glavni izvršni direktor Ameriškega judovskega odbora Ted Deutch je sporočil, da je trditev Roberta F. Kennedyja mlajšega o genetsko prirejenem virusu v korist Judov in Kitajcev globoko žaljiva in neverjetno nevarna. "To odseva nekatere najbolj zavržene antisemitske teorije zarote skozi zgodovino in prispeva k današnji rasti antisemitizma," je sporočil Deutch.

Ameriški judovski odbor je v izjavi za CNN dejal, da je Kennedyjeva "trditev, da je bil covid gensko spremenjen, da bi ohranil judovsko in kitajsko prebivalstvo, globoko žaljiva in neverjetno nevarna".

"Vsak vidik njegovih pripomb odraža nekatere najbolj odvratne antisemitske teorije zarote v zgodovini in prispeva k današnjemu nevarnemu porastu antisemitizma," je dejala organizacija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

To pa ni prva sporna Kennedyjeva izjava glede covida-19. Ukrepe proti širjenju virusa je namreč označil za hujše, kot so bili tisti, ki so veljali v nacistični Nemčiji. "Takrat si se lahko vsaj skril na podstrešju, kot se je Ana Frank," je dejal leta 2020. Za to izjavo se je kasneje opravičil.

Kennedy, ki v demokratskih primarnih volitvah na nacionalni ravni dosega 15–20 odstotkov glasov, je dolgoletni skeptik glede cepiv, ki je promoviral več teorij zarote, povezanih z zdravjem. Bil je oster kritik ravnanja vlade v zvezi s pandemijo koronavirusov in njenega glavnega strokovnjaka za nalezljive bolezni Anthonyja Faucija. Prav tako je nasprotoval cepivu proti koronavirusom in obveznemu cepljenju.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
18. 07. 2023 13.12
-15
Malo poglejte svoje družine, skoraj vsaka ima kakšno črno ovco.
Apostol1
18. 07. 2023 09.08
-1
Če malo bereš zgodovino familije Kennedy ugotoviš ogromno pokvarjenost in tale njihov potomec je gensko povsem enakovreden.
Marzlavada
17. 07. 2023 21.41
+1
Zdaj pa jaz vas vprašam,a je že nova doza za covid🤣🤣🤣
Aleš Hartner
17. 07. 2023 19.35
+2
RFK Jr. je daleč najbolj kvaliteten kandidat za predsednika ZDA, najbolj nevaren patološkim državnim strukturam kot so CIA, CDC in druge. Tako demokrati kakor republikanci se ga bojijo ko hudič križa in ga skušajo na vsak način diskreditirati.
Greghorian
17. 07. 2023 18.45
+3
Sedaj je covid postal svetovna zarota med kitajci in evropskimi judi? Res me zanima kakšni so njegovi dokazi in viri za take trditve.. Ali so mu droge, ki jih je dolgo časa užival škodovale ali pa je samo druga verzija Trumpa, ki plava na teorijah zarote in izkorišča ime svojega očeta.. Je pa to jabolko padlo daleč od drevesa..
thedutchman
17. 07. 2023 17.59
+0
pa nima ta amerika glih ene velike izbire pr teh prdcednikih mislm sam še čakam kanditaturo Joe Rogana pa Jake Paula po smo pa zaključil na tem planetu
nur-amrabar
17. 07. 2023 17.17
-1
morda ima celo prav.....
ap100
17. 07. 2023 17.17
+5
izjava ni rasistična kaže pa ne močne znake neizobraženosti oziroma bolj verjetno privrženstva teorijam zarote
marre
17. 07. 2023 15.00
+1
Bog se usmil, na kaj je izpadla nekdaj ponosna in nacelna familija Keneddyiev... Verjetno se oce in stric obracata v grobu.
nur-amrabar
17. 07. 2023 17.17
+1
Razumnež
17. 07. 2023 13.08
+2
Popolnoma se strinjam z njim. Zakaj bi bila ta izjava rasistična? A če bi rekel, da za rakom dojk v veliki večini zbolijo ženske, bi ga označili za šovinista, al kako? Gotovo se da napraviti virus, ki npr. napada zgolj ljudi, ki imajo npr. A- krvno skupino, ali pa ki imajo več pigmenta.... Ampak ne.... Dajmo kar na hitro nekoga označit za rasista. In JA, Obama je lepo zagorel, in to ni rasistična izjava, pač pa dejstvo.
Greghorian
17. 07. 2023 19.00
+3
Eh malo te bralno razumevanje matra in impulzivnost, mešaš jabolka in smokije. Problem je dokaz za tako trditev in kot kandidat za predsednika bi pričakoval da ima trdo podlago in da ne laže. Problem je masa neumnih ljudi, ki verjamejo vse in takoj pograbijo bedarije. Tudi če bi bilo res da so nekateri bolj odporni na virus, ne moreš iz tega sklepati da so kitajci s pomočjo judov ustvarili virus. A če bi bili pa črnci odporni bi pa trdil, da so ga ustvarili črnci iz zimbabveja?