Tujina

'Cev za gorivo, ki je prizemljila celo floto, naj bo večkrat pregledana'

Hongkong, 19. 09. 2024 14.29 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.H., STA
Komentarji
1

Okvara motorja letala Airbus A350, zaradi katere je družba Cathay Pacific na začetku septembra odpovedala več deset letov, bi lahko povzročila veliko škodo, je pokazala preiskava hongkonških oblasti. Zaradi iztekanja goriva bi namreč lahko prišlo do obsežnega požara. Priporočili so redne dodatne preglede cevi za gorivo.

V danes objavljenem poročilu je hongkonška agencija za preiskavo letalskih nesreč navedla, da so pri pregledu letala, namenjenega v Zürich, po letu odkrili počeno cev za gorivo. To je bilo razvidno iz "opazne luknje", ožigov in črnih saj na zadnjem delu glavnega motorja. Gorivo bi lahko izteklo skozi počeno cev in povzročilo požar, ki bi se razširil na okolico.

"Če ne bi bila takoj odkrita in obravnavana, bi ta težava lahko prerasla v resnejši požar na motorju, kar bi lahko povzročilo veliko škodo na letalu," so zapisali in incident kategorizirali kot resen. Agenciji EU za varnost v letalstvu (Easa) so priporočili, naj uvede obvezne pogostejše preglede cevi za gorivo.

 Cathay Pacific Airbus A350
Cathay Pacific Airbus A350 FOTO: AP

Do incidenta na letalu Cathay Pacific je prišlo na začetku meseca, letalska družba pa je v odzivu prizemljila celotno floto teh širokotrupnih letal evropskega proizvajalca letal Airbus. Po pregledu vseh 48 letal je ugotovila, da jih 15 potrebuje nove dele motorjev, ki jih Airbusu dobavlja britanski Rolls-Royce.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po incidentu družbe Cathay Pacific je svojo floto pregledala tudi družba Malaysia Airlines, ki je odkrila težave na motorju letala Airbus A350-900.

Easa, ki je po incidentu letala odredila varnostne preglede dela flote A350, se po odkritih težavah na motorju letala Airbus A350-900 sicer ni odločila za nove obvezne preglede, potem ko je Malaysia Airlines odkrito težavo že odpravila.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PomisliNaSonce
19. 09. 2024 17.14
-1
V danes objavljenem poročilu je hongkonška agencija za preiskavo letalskih nesreč navedla, da so pri pregledu letala, namenjenega v Zürich, po letu odkrili počeno cev za gorivo. To je bilo razvidno iz "opazne luknje", ožigov in črnih saj na zadnjem delu glavnega motorja. Gorivo bi lahko izteklo skozi počeno cev in povzročilo požar, ki bi se razširil na okolico. ...torej so z tako cevjo leteli preko nas...ijej