Tujina

'Vsak, ki vlomi v moj dom, bo ustreljen'

Washington, 20. 09. 2024 18.18 | Posodobljeno pred 34 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podpredsednica ameriške vlade in kandidatka za predsednico Kamala Harris je nedavno opozorila, da bi bila pripravljena uporabiti orožje, če bi v njen dom vstopil vsiljivec. Nedavno je že potrdila, da je lastnica orožja, pa tudi poudarila, da podpira prepoved avtomatskega jurišnega orožja.

"Vsak, ki vlomi v moj dom, bo ustreljen," se je nedavno "pošalila" Harrisova v pogovoru z voditeljico Oprah Winfrey, ki ga je slednja prenašala v živo. Sicer je demokratska kandidatka dejala, da "verjetno tega ne bi smela reči, a se bo njeno osebje s tem ukvarjalo pozneje".

Čeprav je lastnica orožja, pa podpira prepoved avtomatskega jurišnega orožja. Po njenem mnenju je bilo takšno orožje namreč zasnovano "kot vojno orodje in nima mesta na ulicah". Nasprotniki Harrisove sicer vse pogosteje poudarjajo, da kandidatka pred prihajajočimi volitvami zelo pogosto spreminja svoja politična stališča glede orožja, piše BBC.

Kamala Harris in Oprah Winfrey
Kamala Harris in Oprah Winfrey FOTO: AP

Med predsedniškimi volitvami leta 2020 so se pojavili tudi predlogi o "odkupu orožja", ki bi lastnike orožja prisilili, da ga predajo vladi. Harrisova je takrat izrazila svojo podporo, zdaj pa mnogi niso več prepričani, da je podpornica tega predloga. Med nedavno predsedniško razpravo Harrisova niti ni pojasnila, zakaj ideje o odkupu ne podpira več.

V pogovoru z Winfreyjevo pa je dejala, da je zagovornica drugega amandmaja ZDA, ki ščiti pravico do lastništva orožja, a da si želi strožjo zakonodajo o orožju. Navedla je predvsem problem streljanja v šolah. Poudarila je tudi, da je za otroka lahko zelo stresno, da se mora udeležiti "preventivnih vaj" v primeru streljanja na šoli. 

Harrisova ima orožje v lasti že od leta 2019. "Orožje imam iz enakega razloga kot veliko ljudi zaradi osebne varnosti. Bila sem poklicna tožilka," je takrat dejala. Toda na njeno lastništvo so številni postali pozorni šele med predsedniškim soočenjem z republikanskim tekmecem Donaldom Trumpom. Harrisova je namreč zanikala Trumpovo trditev, da bo v primeru izvolitve "vsem zaplenila orožje" in odgovorila, da imata tako ona kot njen protikandidat Tim Walz, ljubitelj lova, lastno strelno orožje. Sicer je tudi Trump lastnik orožja oziroma je bil – dve pištoli je moral predati, za tretjo pa so mu po kazenskih obtožbah v New Yorku naložili omejitve.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petb
20. 09. 2024 18.44
+1
Kaj pa ko so vdirali v stanovanja v Vietnamu, Afganistanu, Iraku, Siriji in še in še bi lahko naštevali, ali ne zaslužijo, da jih nekdo ustreli?
JOSEPH HAYDN
20. 09. 2024 18.43
+6
Če bi to rekel Trump, bi ga že pribili na križ
elektroncek
20. 09. 2024 18.42
+5
obvezno trump ... da se vso to woke sr***e konca.. vojne ustavijo in gospodarstvo stabilizira
štajerc65
20. 09. 2024 18.34
+4
Enako bo pri meni.
ČEZ TROJANE
20. 09. 2024 18.32
+6
ANKETE SO JI STRMOGLAVILE ZA 5%
agent.brinko
20. 09. 2024 18.30
+4
seveda bo ustreljen, ga nodo ustrelili varnostniki
planinec123
20. 09. 2024 18.28
+6
O, pri Oprah? Vse jasno. Ostali, prebrskajte malo po spletu, kdo je Oprah.
Rožle Patriot
20. 09. 2024 18.32
+4
hmm .... težko verjamem, da se bo našel kdo, ki ne ve kdo je ta .... bla, bla bla .... da ne bom zbrisan ... !!!