Tujina

Če ne ustaviš, policist lahko ustreli. 'Protesti niso za Nahela'

Pariz, 03. 07. 2023 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Franciji še vedno odmeva smrt najstnika, ki ga je med prometno kontrolo ustrelil policist. Družina 17-letnika je dejala, da si takih nemirov ob njegovi smrti ni predstavljala in da jih niti ne podpira. Namesto tega si želi, da bi država spremenila uporabo orožja in sile pri policiji. Protestniki, ki so že šesto noč zapored odšli na francoske ulice, se umirjajo. Macron se bo srečal s parlamentom in župani.

 

Družina ubitega 17-letnega Nahela je prepričana, da je treba spremeniti pooblastila policije oziroma uporabo sile in orožja v njihovih vrstah. Kot so poudarili šesti dan od smrti najstnika, ki ga je med prometno kontrolo ustrelil policist, bi bile take nesreče potem manj verjetne. Želijo si tudi, da bi bili oboroženi policisti bolje izobraženi glede rokovanja z orožjem.

Policija med protesti v Franciji
Policija med protesti v Franciji FOTO: AP

V intervjuju z britanskim BBC so svojci še povedali, da si takšnih nemirov niso želeli. "Nikoli nismo niti pozvali k sovraštvu ali nemirom," so zatrjevali. 

Izgredi so se sicer v noči na ponedeljek nekoliko umirili, še poroča britanski medij. V noči s sobote na nedeljo so na primer aretirali 700 protestnikov, v noči z nedelje na ponedeljek pa 'le' 157 oseb. Ti so po podatkih časnika Le Parisien požgali 297 avtomobilov, o požarih pa so poročali iz 34 stavb. Skupaj je od torka francoska policija aretirala približno 3000 ljudi, piše Gardian.

Protesti v Franciji
Protesti v Franciji FOTO: Profimedia

Ti so od torka na ulicah povzročili večjo škodo. Zažigali so vozila in stavbe, v policiste merili s pirotehničnimi sredstvi, se pretepali in uničevali mesta.

"Nismo jih pozivali k uničevanju, kraji. Tega ne počno zaradi Nahela," so ob tem komentirali člani družine. Dodali so, da so si pa želeli mirnega shoda v spomin umrlega 17-letnika. Z medijem so spregovorili pod pogojem, da ostanejo anonimni. V soboto je z mediji spregovorila tudi babica Nahela.

Če se ne ustaviš, policist lahko strelja

Francoski pravilniki o oborožitvi policistov so se nazadnje spremenili leta 2017. Takrat se je vlada odločila, da zakon spremeni v smer deregulacije, policistom je od takrat dovoljena uporaba orožja tudi med prometno kontrolo – če ocenijo, da se oseba v vozilu ne namerava ustaviti. Zakon so leta 2017 spremenili z utemeljitvijo, da se francoski policisti med opravljanjem soočajo z vedno več nasilja.

Samo letos so bile  v Franciji med rednim nadzorom prometa ubite tri osebe, lansko leto jih je skupaj umrlo 13. Kot je poročal Reuters, je bila večina ubitih muslimanov.

Macron se sestaja z ministri, parlamentom in župani 

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je medtem v nedeljo zvečer v Elizejski palači sestal s predsednico vlade Elisabeth Borne in sedmimi ministri, da bi se "seznanili z razmerami", je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa. Srečanje se je končalo okoli 22. ure.

Francoski predsednik Emmanuel Macron.
Francoski predsednik Emmanuel Macron. FOTO: AP

Danes naj bi Macron spregovoril s parlamentom, popoldne pa se bo sestal z 220 župani francoskih občin, kjer so se odvijali protesti. Združenje francoskih županov je pozvalo državljane, naj se danes ob 12. uri zberejo v znak nasprotovanja nasilju.

Predsednik združenja francoskih županov David Lisnard je v nedeljo za AFP povedal, da je bilo od minulega torka tarča napadov 150 mestnih hiš ali občinskih stavb. V noči na nedeljo so neznanci napadli župana mesta L'Hay-les-Roses južno od Pariza in se v njegovo hišo zaleteli z avtomobilom, ki so ga nato zažgali.

KOMENTARJI (229)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
03. 07. 2023 19.37
+1
Medtem ko so ulice v plamenih, se zakoni gladko sprejemajo skozi parlament. Zakonski projekt št. 1 1033 je velika prerazporeditev zakonov v zvezi z vojno in ministrstvom za obrambo. Med drugim je njegov člen 23 namenjen »modernizaciji in prilagoditvi režima zasegov iz obrambnega zakonika« !!️ ️V primeru grožnje dejavnostim, pomembnim za življenje naroda [... ] članek od L. 2212-1 francoskega obrambnega zakonika bo predsedniku republike z odlokom v Svetu ministrov omogočil, da odredi pridobitev katere koli osebe, fizične ali pravne, ter vsega blaga in storitev, potrebnega za zatiranje te grožnje, ali pooblasti upravne ali vojaške oblasti, da sprejema takšne ukrepe.
Armagedon1
03. 07. 2023 18.43
+3
Obvezen je sprejem splošnega protimafijskega zakona za vse države EU z drastično povečanimi policijskimi pooblastili. Danes tega nimamo in zato se lahko kriminalci izživljajo nad policijo in nad državo, zganjajo vse vrste krimunala in nihče jim ne more stopiti na prste. Tako so krimimalci in drugi raznorazni zločinci pred veliko prednostjo pred policijo, pred pravosodjem in pred državami EU. Pred kratkim smo gledali noro vožnjo priseljencev v Slivenijo po severni ljubljanski obvoznici. Kriminalec je vozil 260 km/h in ogrožal vse prometne udeležence po spisku. V Italiji bi ga policija ustavljala, in če ne bi ustavil bi ga takoj počistila z dvema ali tremi avtomati, in ogrožanja drugih ne bi bilo več. In tako je prav!
Janez23
03. 07. 2023 16.51
+4
Kdor se ne zaustavi na zahtevo policista, naj policist po lastni presoji tudi strelja. Sam se kot otrok spomnim primera okrog leta 1990 na ribniškem sejmu je nek pijanec, ki so mu izpit že odvzeli, pijančeval na sejmu. Policist, ki ga je poznal, mu je dejal, naj ne sede v avto. Pijanec je kljub opozorilu šel v avto in domov proti Kočevju. Na poti domov, so ga policisti dvakrat , pri sejemski cestni zapori in pozneje v Prigorici zaustavljali , a je bežal dalje. Nekaj kilometrov dalje proti Kočevju je povzročil prometno nesrečo v kateri je umrla ženska, ki se je pravilno pripeljala.
Ramzess
03. 07. 2023 16.01
+0
"Če ne ustaviš, policist lahko ustreli." To je preveč poenostavljeno rečeno, zato se zlorablja. Nekdo lahko z otrokom hiti na urgenco po medicinsko pomoč, ali z nosečnico, ipd., bo policaj tako osebo ustrelil, ker ne ustavi. Očitno bo, zakon je pač tak. Brali smo že primerih, ko so policaji ustavili ljudi, čeprav so bili ti v stiski, nuja, so peljali svoje postopke, ljudem niso pomagali, najprej njihovo potem drugo. Policaji niso ravno predvidljivi.
Armagedon1
03. 07. 2023 18.33
+1
Ne bluzi in ne trosi nebuloz! Tudi če greš na urgenco moraš obvezno ustaviti, če te policija ustavlja. Policija ti bo v tem primeru velo pomagala in peljala pred tabo s plavo lučjo, da boš prej v bolnici, če gre za nujno zadevo.
optimistikus
03. 07. 2023 15.50
+1
edino pravilno bi bilo da se na ubežnike in divjake na cesti strelja, se kdo vpraša koliko nedolžnih življen je ogroženih od takšnih podivjanih voznikov, vsak pošten ustavi......
Ramzess
03. 07. 2023 16.02
-3
Vsak pošten ja, ampak ta ne ve kaj bo storil policaj, ki ni ravno predvidljiv. Ena napaka poti nazaj ni.
spectator935
03. 07. 2023 14.52
+4
Me prav zanimajo imena in priimki nasilnih protestnikov. Dvomim da je 10 odstotkov francoskih
Janez Janez
03. 07. 2023 14.40
+9
kmalu bodo zavladali muslimani, boste videli koliko streljanaj bo potem in kakšni zakoni, prepozno za kesanje.
Armagedon1
03. 07. 2023 14.39
+7
Tudi v Sloveniji je nujno treba sprejeti protimafijski zakon po katerem bo lahko policija streljala na voznike, ki jih ustavlja in nočejo ustaviti in ki hočejo zbežati pred policijo. Npr. Italija takšen zakon ima. Ubila je veliko kriminalcev, ki ob policijskih nalogah in ustavljanju vozil niso hoteli ustaviti, ker so vozili ukradene avtomobile, drogo ali pa mrtve, ki jih je mafija usmrtila in katerih trupel se je hotela potem znebiti. Tako je bilo v Italijiubitih veliko slovenskih državljanov, "pa nikomu ništa". To je v Italiji normalno. Takšne protimafijske zakone bi morale imeti vse države. Tako pa se kriminal razrašča kot krompir ali rana rak. Francoski policist ki je po nesreči ubil fanta ni nič kriv. Kriv je fant, ki je bežal pred policijo in potem, ko ga je policija ustavila pritisnil na gas in udaril z vetrobranskim steklomv polucistovo pištolo oz roko, pri čemer se je po nesreči sprožila pištola. To vedo ali bi morali vedeti vsi sodni izvedenci in drugi strokovnjaki s področja poznavanja orožja in balistike.
txoxnxy
03. 07. 2023 13.50
+16
Vse priprte in njihove familije takoj izgnati iz države
sid11
03. 07. 2023 13.39
+16
Če te policaj ustavlja pač ustaviš...če se ne ustaviš, računaj na komplikacije. Če bi fanta pod vplivom mamil in brez izpita policist spustil, da bi nadaljeval vožnjo in bi kasneje povozil otroka...
dule100
03. 07. 2023 13.32
+15
Žalostno, toda ta fant bi bil v Ameriki že večkrat mrtev! Tam se policija ne heca in to je splošno znano! Za fantom je bila razpisana tiralica, ima pa tudi zajeten policijski dosje!
Šac81
03. 07. 2023 13.31
+7
In Slovenija se je zopet delila na dva dela.Samo Janša je moral tvitnit in Slovenija se je takoj delila na pol.Ker je Janša proti tem huliganom,se je Golobova čreda takoj strinjala z huligani.In tako imamo državo vedno na polovici.
Bolcn
03. 07. 2023 13.17
+15
In nam hočte vsilt prepričanje da avtohtoni Francozi kurijo smetnjake? No dajte no...za to rabiš bit pa res hudo neciviliziran..
Armagedon1
03. 07. 2023 15.15
+1
Ne gre za smetnjake. Požgali do več kot 4.000 avtomobilov, za katere bodo zdaj morali lastniki še vedno odplačevati bankam kredite, vlamljali so v trgovine, več 100yrgovin so oropali, celo nekaj trgovin z orožjem iz katerih so odnesli orožje in pripadajočo municijo. Vlomili do v županovo hišo, čeprav so v hiši gorele luči in ko so videli, da so v njej ljudje, se niso ustavili, temveč so s svojim nezakonitim in kriminalnim ravnanjem nadaljevali in hoteli s pirotehničnimi sredstvi in bencinom zažgati hišo in žive ljudi v njej. S takimi kriminalci ke treba biti skrajno oster in jih dokončno eliminirati. Ti "protestniki", ki so v resnici kriminalci najhujše in najtežje vrste so v bistvu brezdelneži, priseljenci iz socialnega dna, kar kaže na elementarno razslojenost francoske družbe. Do enakih kriminalnih dejanj bo prišlo tudi drugje po evropi, ssj so se že sedaj istovrstna kriminalna dejanja razširila iz Francije tudi na Italijo in Švico, kjer pa jih je policija brutalno zatrla v kali. In prav je tako. Vedeti morajo, da se z Evropo in evropskimi državami on notranjo varnostjo ter policijo ni za igrati.
Makalunga
03. 07. 2023 13.00
+16
Vidim, da se zadeve pa le gibljejo v pravo smer potop migrantov, zakonito delovanje policistov, morda se pa le Evropa prebuja.
CenterDesno
03. 07. 2023 12.57
+24
za nerazvit pomladek opičjih prednikov je vsak razlog za lootanje in uničevanje tuje lastine dober. Če bi poknu belega nebi blo nobenga problema.
Sailer2
03. 07. 2023 12.58
-19
Kaj pa so tvoji predniki?! Dajte malo pomisliti preden pišete no!!
CenterDesno
03. 07. 2023 13.03
+2
Umiri se woker, verjetno pred 500 leti je kak turk nategnu kako staro mamo, vendar to ne pomeni, da sem arabec razumeš ? arabec nisi po krvi ampak v GLAVI si razumel ?
CenterDesno
03. 07. 2023 13.05
+3
Če misliš pred tisoče leti ko smo vsi prlezli iz afrike ? Al misliš ko je kaki turek onegavil kako staro mamo ? Dragi woker, arabec nisi po krvi ampak v GLAVI zastopiš ? način razmišlajanja itd...
Sailer2
03. 07. 2023 13.14
-4
ja lej, kot so oni prišli od avstralopitka si tudi ti!!!
Resnica v obraz
03. 07. 2023 14.18
+6
CenterDesno
03. 07. 2023 14.50
-1
Lej žal mi je, ampak nekdo ti mora povedati...BOG ne obstaja tako kot božiček ne. Lp!
Sailer2
03. 07. 2023 12.42
-9
vidim, da ste tu pozabili na pojem ''antisemitizem'' in ponovno je v igri seveda tudi inteligenca, katera vam ne pusti razumeti :D
Krneki 00
03. 07. 2023 12.44
+15
ne sam vseeno nam je si kdo misli.....pač večina folka je proti tem tko pač je.... če to pomeni da je večina eu antisemitične...ok pač smo ... :-) so what
Sailer2
03. 07. 2023 12.46
-14
ne vem zakaj potem protesti, ko pa misliš da ''VAS'' je toliko katera tako misli kot ti? V manjšini si prijatelj :D
patogen
03. 07. 2023 12.46
+9
Antisemitizem je vezan na Žide. Tvoj Adi je prijateljeval z Muslimani...
Krneki 00
03. 07. 2023 12.47
+9
hahah protestira pa kok 3 % ljudi v franciji in vi se mate za večino? buahaha good luck .....v krakovem smo jih na jagi tud srečeval skuz in veš da znajo kr dobr tečt hahah
Sailer2
03. 07. 2023 12.50
-6
sedaj je že moj Adi, četudi sem jaz vas zmerjal s Hitlerjem v spodnjih komentarjih, dej resno no, kva že spet obračate 😂 brez repa ter glave nekaj v tri dni!
Krneki 00
03. 07. 2023 12.51
+7
mormo priznat d ma hude argumente Jack...res...kr dobra dejstva našteva v prid teh doktorjev ..... se vid da je ful izobražen
Sailer2
03. 07. 2023 12.53
-8
pa tale ''vi'' se imate, kva se imam jaz, meni gre samo na živce rasna nestrpnost do AMENA, je pa tako, da se je veliko policajev rasistov, žal!!!
Sailer2
03. 07. 2023 12.54
-11
vsaj imam argumente, kaj imate pa vi razen podpihovanja sovraštva?
Krneki 00
03. 07. 2023 12.57
+9
v tem primeru treba celo zgodbo poznat ter kako se ta "folk" obnaša v Franciji....kadar sem bil v Parizu predlagajo da si do 22.00 ure zvečer v hotelu ...turistične skupine pa spremljajo obotroženi varnostniki.. mesto ljubezni ane... ko je enkrat najbolj varno mesto v EU Budimpešta(po statistiki EU 2022) potem se ve da je nekaj hudo narobe ...tukaj pa končam..... ker z steno se bv pogovarjat.
Sailer2
03. 07. 2023 13.00
-7
napiše se ''s'' steno, ko si že tak intelektualec...kar ti govoriš je kar nekaj, sem že bil tam, nikoli nisem potreboval varnostnikov po 22. uri ter podobno! Ti pa predlagam Amsterdam, se mi zdiš taka prava oseba za tja, da greš tja sam šetat po 22. uri :D
Krneki 00
03. 07. 2023 12.38
+15
Bravo za francoske policiste..... edino pravilno
Sailer2
03. 07. 2023 12.42
-12
Krneki 00
03. 07. 2023 12.45
+11
veš ti dobro kaj sem mislil ..... heroji :-D
Sailer2
03. 07. 2023 12.47
-10
ne vem, obrazloži no prosim, ziher bo dobro izpadlo :D
Krneki 00
03. 07. 2023 12.50
+10
Sailer2
03. 07. 2023 12.55
-10
patetična je tvoja obrazložitev argumenta, katera pač ni bila obrazložena, ker veš da bo izpadlo slabo :D
Krneki 00
03. 07. 2023 12.58
+7
ne ampak me boš sladko prijavil za komentar....to je patetično ker to si napeljeval.... statistika pa svoje govori pa si jo sam poglej
Sailer2
03. 07. 2023 13.02
-2
...niti minusov ne talam če ne vidiš kaj šele da te bom prijavil!! Itak pa že vem kva boš napisal in je realno družbeno gledano čisti poden, ampak lej vsaj pluske boš imel :D
Levak bedak
03. 07. 2023 14.45
+1
Policist heroj si zasluži pohvale, ker je z ulic spravil potencialnega morilca...
Artechh
03. 07. 2023 12.37
+7
To se pa zgodi ko uradna oseba izgubi avtoriteto. Če bi se ljudje bali policaja do take situacije sploh nebu prišlo
Sailer2
03. 07. 2023 13.16
-5
do kakšne situacije? Policaj je meril tisti avtomat kot da bi bil sodni dan, spucal je neoboroženega Nahela direkt v glavo, kot mafijci to počno!
patogen
03. 07. 2023 12.34
+6
levičarji želijo tole prikazati kot neko proletarsko revolucijo v skladu z marsističnimi agendami. Vendar jim z vse več podatki to ne uspeva. Gre za posnemanje BLM in ropanje ter uničevanje. Ker ko je bila Nica, pa Charlie Hebo, pa park zadnjič, je bil protest le v popanju zastavic na fejsbuku. Tile tule ne popajo zastavic...
Sailer2
03. 07. 2023 12.43
-5
ej, tako desni ter levi ste ene črno-bele ovčke :D
patogen
03. 07. 2023 12.45
+4
Sailer2
03. 07. 2023 12.57
-4
ne vem, po zadnjem testiranju sem imel 20/13 vid oz. v zgornjem enem odstotku prebivalstva :D
Sailer2
03. 07. 2023 13.07
-2
zdej že hejtate če ma nekdo boljši vid od vas slepot :D prov porazni ste, veste?
JohannDoe
03. 07. 2023 12.33
+5
V Ameriki policaj poklekne na vrat temnopoltemu prestopniku, pri tem ne upošteva zdravstvenih okoliščin prestopnika, in prestopnik umre ter postane mučenik na oltarju BLM. Sledijo protesti, kjer v imenu BLM in "umorjenega" zažigajo mesta, ropajo, kradejo, oboroženi protestniki streljajo in podobno. Nihče pa se več ne vpraša kdo in kaj je bil tista "žrtev", ki jo tako malikujejo. Prvi mediji ponavadi pograbijo samo tisti del, ki je najbolj pompozen. Ostali pa potem samo kopirajo eden od drugega.
JohannDoe
03. 07. 2023 12.33
+2
To je skorajda kot z našimi narodnimi heroji po vojni. Ideologija, osebno nezadovoljstvo s svojim življenjem in potreba po pripadnosti, grupiranju in "zlivanju" v "nekaj večjega" premagata vse dileme.