Tujina

Budimpešta: Pri določanju prioritet EU je treba upoštevati izide volitev

Budimpešta, 05. 07. 2024 09.13 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po mnenju madžarskega predsedstva Sveta EU, ki je delo začelo v ponedeljek, je treba pri določanju prednostnih nalog za prihodnje petletno obdobje upoštevati tudi rezultate nedavnih evropskih volitev. Na njih so volivci po mnenju Budimpešte izrazili potrebo po spremembah na področju varnosti, migracij in konkurenčnosti.

Madžarska je v ponedeljek prevzela polletno predsedovanje Svetu EU.
Madžarska je v ponedeljek prevzela polletno predsedovanje Svetu EU. FOTO: AP

Kot je v četrtkovem pogovoru s skupino bruseljskih dopisnikov v Budimpešti povedal tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs, je sporočilo volivcev, da "obstoječa koalicija Evropske ljudske stranke, socialistov, liberalcev in Zelenih ne sme več voditi EU".

Neformalno koalicijo, za nadaljevanje katere si prizadeva tudi kandidatka za predsednico prihodnje Evropske komisije Ursula von der Leyen, sicer trenutno poleg njene Evropske ljudske stranke sestavljajo zgolj socialisti in liberalci.

Da so državljani EU na junijskih volitvah podprli spremembe, je v četrtek v Budimpešti dejal tudi madžarski minister za zadeve EU Janos Boka.

"Politične sile, ki so se v kampanji zavzemale za spremembe, so se odrezale bolje in so okrepile svoj položaj v primerjavi s tistimi, ki so se zavzemale za kontinuiteto," je poudaril.

Državljani so tako po njegovem mnenju podprli spremembe na področjih miru in varnosti v Evropi, gospodarske konkurenčnosti EU in migracij.

Zagotovil je, da bodo kot prvo predsedstvo Sveta EU po volitvah to upoštevali tudi pri oblikovanju prednostnih nalog unije v prihodnjem petletnem zakonodajnem obdobju. Omenjena področja so sicer tudi med ključnimi prioritetami polletnega predsedovanja Svetu, ki ga je Madžarska v ponedeljek prevzela od Belgije.

Kovacs in Boka sta v pogovoru z bruseljskimi dopisniki, ki jih v četrtek in danes v Budimpešti gosti madžarsko predsedstvo, spregovorila tudi o nastajanju nove skrajno desne politične skupine v Evropskem parlamentu, za vzpostavitev katere si prizadeva madžarski premier Viktor Obran. Podlaga zanjo je v nedeljo sklenjeni dogovor med Orbanovo stranko Fidesz, avstrijsko svobodnjaško stranko (FPÖ) in populistično stranko ANO nekdanjega češkega premierja Andreja Babiša. Za oblikovanje skupine potrebujejo najmanj 23 evropskih poslancev iz najmanj sedmih članic.

Tiskovni predstavnik madžarske vlade je zatrdil, da bo Orbanu uspelo oblikovati novo skupino. "Bodite pozorni v prihodnjih dneh," je dejal.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
05. 07. 2024 11.31
-3
Populistična stranka..... Kaj je to ? Ali je to stranka, ki v predvolilnem obdobju na veliko obljublja in potem nič ne naredi, kot je npr. v Sloveniji Svoboda, ali je govora o populističnih strankah zgolj takrat, ko neka stranka zagovarja vrednost, kot so družina, varnost, domovina ???
1338go
05. 07. 2024 11.04
-5
Spremljam in lahko vidim kako zelo je Slovenija proti Mađarski zelo odprta - ko je treba uvažat tujo delovno silo. Ko pa je treba uvažat znanje in kapital, pa smo zaprti kot želva. To kar je Orban na Mađarskem, je pri nas celoten levi politični pol. Rezultati pa? Ni. Nema.
dreka?1
05. 07. 2024 10.33
-1
0rban je povedal Zelenemu naj neha novačiti Mađarsko manjšino v Ukrajini.Pred vojno so Ukronaci maltretirali Mađare v Ukrajini jim jemali imovino.So mi povedali šoferji,ki so vozili tja kamione,pa tudi mađarska manjšina ve dosti o tem.Seveda naša politična elita drži glavo v črnozjomu.
zdravkob
05. 07. 2024 10.28
+7
Počakajmo v nedeljo, kaj bo v Franciji. Še posebej, ker domine lahko začnejo padati tudi v Nemčiji.
Ivar The Boneless
05. 07. 2024 10.00
+2
Orban edini še z malo pameti med temi jastrebi.
Potouceni kramoh
05. 07. 2024 09.53
-1
Diktatorska vez med našim pastirjem in madžarskim je zelo močna,čeprav naš pastir dnevno čisti čevlje madžarskemu.
1338go
05. 07. 2024 11.06
-4
zibertmi
05. 07. 2024 09.45
-2
menda sta orban in njegov slovenski oproda ,doživela hladen tuš v bruslju
Prijazna
05. 07. 2024 10.14
+1
kr nekdo
05. 07. 2024 09.31
+11
lahko bi kaj naredili na ilegalnih migracijah.