Tujina

Božična evforija se je že začela

London, 28. 10. 2024 09.24 | Posodobljeno pred 29 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Niti noči čarovnic še nismo dočakali, pa se po svetu že nestrpno pripravljajo na božič. Tarnanje, da je "božič vsako leto zgodnejši," je dejansko upravičeno, dokazuje analiza Guardiana, saj se že vneto začenjajo poslušati božične pesmi, nekatere trgovine pa so ponekod že začele prodajati drevesca in okraske.

Jesen nas še ni zapustila, dodobra smo jo šele začeli, ko se ljudje že nestrpno ozirajo k božičnim drevesom, okraskom in navsezadnje tudi pesmim z božično tematiko. 

Analiza, ki jo je opravila britanska medijska hiša Guardian pa dokazuje, kar se že dolgo predvidevalo. Božič je vsako leto bližje, to kažejo namreč tudi podatki večjih supermarketov, lokalnih novic in britanskih lestvic. In če lahko sklepamo po slednjih, je za ljudi zdaj sprejemljivo, da se bo božične pesmi začnejo poslušati nekje na sredini novembra, torej okoli 45 dni pred praznikom.

Od 90. let naprej, ko se božične pesmi poslušale res samo v času okoli praznika, pa se to zdaj bistveno spreminja. Ponavadi so se božične pesmi visoko na lestvice najbolj poslušanih uvrstile šele v zadnjih dveh tednih leta, edina izjema je bila pesem Stay Another Day skupine East 17, ki je 27. novembra 1994 dosegla sedmo mesto.

London v božičnem času
London v božičnem času FOTO: Shutterstock

Najzgodnejša božična uspešnica, ki jo je Guardian uspel najti, je pesem Mistletoe Justina Bieberja, ki se je med 40 najboljših uvrstila 23. oktobra 2011. A kot pravijo v družbi Official Chart Company, je možno tudi, da se take pesmi pojavljajo na lestvici prej, ker so pogosto v pretoku.

In božično vzdušje spremlja še ena odlična navada. Hrana. Podatki, ki jih je za Guardian pripravilo raziskovalno podjetje Assosia, kažejo, da se božič začne še veliko prej kot jeseni, nekateri začnejo namreč s prodajo piškotov in božičnih pudingov že konec poletja. Podatki o povprečnem datumu začetka prodaje v družbah Tesco, Sainsbury's, Asda in Morrisons, kažejo, da je bilo šest pakiranj pite iz mletega mesa znamke Mr. Kipling, na voljo že sedmega septembra letos, leta 2023 je bila na voljo 9. septembra, leta 2020 šele 28. septembra.

Pri podjetju Mr. Kipling trdijo, da ni presenečenje, da so pite iz mletega mesa, ne glede na letni čas, tako dobro sprejete. "Veliko potrošnikov z veseljem začne kupovati božične dobrote, ko se septembra pojavijo na policah, zato se naši trgovski partnerji že zgodaj vključijo v praznični duh."

Božični sejem na Hrvaškem
Božični sejem na Hrvaškem FOTO: Shutterstock

Ko po radijih zazvonijo božične pesmi in si v trgovino nakupimo zaloge pit, potem se lahko odpravimo še na božične sejme, ki se odpirajo vsako leto prej. Božični sejem v Birminghamu se bo letos denimo odprl kar 1. novembra, v Exeterju se bo odprl 15. novembra, v Manchestru pa 10. novembra. 

Pa vendar nekje še obstaja nekaj upanja za tiste, ki se zgražajo nad tako zgodnjim božičnim vzdušjem. Prižiganje božičnih luči na ulici Oxford Street se je uprlo vsem trendom in se tako lučke prižgejo veliko kasneje. V Ljubljani se bodo letos lučke prižgale 29. novembra, v Mariboru pa 28. novembra.

  • BRICKS 1
  • BRICKS 2
  • BRICKS 3
  • BRICKS 4
  • BRICKS 5
  • BRICKS 6
  • BRICKS 7

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mojcd
28. 10. 2024 10.27
a so na brio že božični filmi 24 ur na dan?