Tujina

Bombe v Gazi razdejale mošejo, vsaj 24 mrtvih

Bejrut/Gaza, 06. 10. 2024 09.29 | Posodobljeno pred 17 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Južni del libanonske prestolnice Bejrut je bil v noči na nedeljo tarča več kot dvournih silovitih izraelskih napadov. Hezbolah pa je proti izraelskim ciljem izstrelil okoli 130 raket. V napadu izraelske vojske na mošejo in šolo v Gazi, spremenjeni v zavetišči za begunce, je bilo ubitih najmanj 24 ljudi, še 90 je bilo ranjenih. Izraelska vojska je zatrdila, da je šlo za napad na oborožene pripadnike palestinskega gibanja Hamas.

Kot poroča libanonska nacionalna tiskovna agencija NNA, so izraelska vojaška letala izvedla štiri napade na južna predmestja Bejruta in enega na območje Hvejfata. Dopisniki AFP so poročali o eksplozijah v južnem Bejrutu in na njegovem obrobju, ki so trajale več kot dve uri. Posnetki AFP prikazujejo oblake dima, ki se dvigajo z več krajev na območju napadov.

Izraelska vojska je v izjavi na Telegramu zapisala, da je napadla teroristične cilje, ki pripadajo libanonski proiranski milici Hezbolah na območju Bejruta. Pred tem je v soboto zvečer izraelska vojska pozvala prebivalce, naj zapustijo južna predmestja Bejruta, saj še naprej cilja na položaje Hezbolaha.

Izraelska vojska je v soboto sporočila, da so njene sile ubile več kot 400 borcev Hezbolaha, odkar je Izrael v ponedeljek začel kopensko operacijo v južnem Libanonu. Hezbolah je medtem proti ciljem v Izraelu izstrelil okoli 130 raket, je v soboto zvečer še sporočila izraelska vojska.

Oba napada v Gazi sta se zgodila v kraju Deir al-Balah v osrednji Gazi. Samo v napadu na mošejo je bilo po navedbah tiskovnega predstavnika agencije za civilno obrambo Gaze ubitih 21 ljudi in več deset ranjenih. Izraelska vojska je v danes izjavi zapisala, da je "izvedla natančen napad na teroriste Hamasa, ki so delovali v poveljniško-nadzornem centru" v mošeji in šoli.

Napada na mošejo in šolo so po poročanju španske tiskovne agencije EFE potrdile oblasti v Gazi, ki so pod nadzorom Hamasa. Izraelska vojska je v zadnjih urah tudi okrepila napade na severu območja Gaze, še posebej v Džabaliji, kjer je bilo po palestinskih navedbah ubitih najmanj deset Palestincev.

Po navedbah izraelske vojske so obkolili območje Džabalije kot odgovor na znake, da se Hamas kljub skoraj letu dni napadov in spopadov znova postavlja na noge.

Izraelska vojaška ofenziva v Gazi je odgovor na Hamasov napad na Izrael 7. oktobra lani, v katerem je bilo ubitih več kot 1205 ljudi. V izraelskih povračilnih ukrepih je bilo danes objavljenih podatkih palestinskega ministrstva za zdravje v Gazi ubitih najmanj 41.870 Palestincev, večinoma civilistov, še poroča AFP. Zaradi obletnice je izraelska vojska od sobote v visoki pripravljenosti. Tiskovni predstavnik Daniel Hagari je v televizijskem nagovoru povedal, da so "z okrepljenimi silami pripravljeni na ta dan", ko bi lahko prišlo do "napadov na domači fronti".

Macron za ustavitev dobave orožja Izraelu, Netanjahu za odziv na iranski napad

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v soboto pozval k ustavitvi dobave orožja Izraelu za posredovanje v Gazi, kar je izzvalo oster odziv izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Slednji je v večernem televizijskem nagovoru dejal, da ima Izrael pravico do obrambe in se bo odzval tudi na iranski raketni napad.

"Izrael ima dolžnost in pravico, da se brani in odzove na te napade in to je tisto, kar bomo storili," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. "Nobena država na svetu ne bi sprejela takšnega napada na svoja mesta in državljane," je še dodal po navedbah nemške tiskovne agencije dpa.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu FOTO: AP

Macron je bil v pogovoru za francoski medij France Inter kritičen do izraelskega posredovanja v Gazi in Libanonu. "Mislim, da si moramo danes prvenstveno prizadevati, da se vrnemo k politični rešitvi, da prenehamo z dobavo orožja za spopade v Gazi," je dejal. Macron je zaskrbljen zaradi konflikta v Gazi, ki se nadaljuje kljub večkratnim pozivom k prekinitvi ognja. "Mislim, da nas ne slišijo," je dejal. "Mislim, da je to napaka, tudi za varnost Izraela," je dodal in ocenil, da konflikt vodi v različna "sovraštva". "Libanon ne sme postati nova Gaza," je povedal francoski predsednik.

Netanjahu je v odgovoru izpostavil, da je izraelska vojska uničila "velik del" raketnega arzenala libanonske milice Hezbolah, a da nevarnost te šiitske organizacije še ni povsem odpravljena. Zatrdil je, da Hezbolah načrtuje še večji pokol na severu Izraela, kot ga je pred približno letom dni izvedla palestinska milica Hamas na jugu države.

"Medtem ko se Izrael bori proti barbarskim silam, ki jih vodi Iran, bi morale vse civilizirane države trdno stati ob strani Izraelu," je še povedal Netanjahu. Njegova država se bo po njegovih besedah še naprej borila za mir in varnost v svetu, dokler bitka ne bo dobljena, navaja dpa. Iz urada francoskega predsednika so kasneje sporočili, da Francija ostaja "trdna prijateljica Izraela".

Katar, ključni posrednik v pogajanjih o prekinitvi ognja v Gazi, pa je v odzivu sporočil, da je Macronova izjava "pomemben in cenjen korak k ustavitvi vojne". Izjave francoskega predsednika sta pozdravila tudi Jordanija in Libanon. Libanonski premier Nadžib Mikati je po noči intenzivnega izraelskega bombardiranja južnega predmestja Bejruta pozval mednarodno skupnost, naj "pritisne na Izrael," da se "zaveže premirju."

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdečiKarton
06. 10. 2024 12.29
-1
Izrael je to vojno že izgubil. Nimajo nadzora nad Gazo - ima ga Hamas. Ne morejo prodreti v Libanon, ker jih tolče Hezbollah. Na tretji strani pa jim Iran uničuje vojaško infrastrukturo. Cel svet (razen amerjev) jim je obrnil hrbet, dočim so Iranu izkazali podporo Kitajska, Rusija in večina arabskega sveta. Satanyahu pa še kar slepi sebe, svoj narod, amerje in svet.
Betuul
06. 10. 2024 12.05
+0
Izjavo Makrona pozdavljam še jaz moja malenkost!• Da besede ne bodo samo izpuh 🌬! In da bi bo resnica vidna; bi bilo prav, da se Francoz dostavi v Akro!• Odpelje tist Napoleonov kip v Francijo• Za začetek tega 🌬govorjenja! Tako da bi Francoske besede meso postale!
Betuul
06. 10. 2024 12.05
-1
štajerc46
06. 10. 2024 11.53
+0
Če bi bilo palestincem kaj mar za mir, bi pomagali iztrebit teroriste hamasa ne pa da sodelujejo z njimi in jim dajejo podporo!!
petb
06. 10. 2024 12.03
+2
Motiš se. Iztrebit bi bilo treba Izrael, ki je nastal iz terorističnih organizacij in se od nastanka tako tudi obnaša.
Betuul
06. 10. 2024 12.06
+1
Pust Hamas pri mir ! Izraeli po palestinskem iščejo sami sebe
Wolfman
06. 10. 2024 11.49
-2
To bo pripeljalo le še do več žrtev med civilisti, predvsem pa izraelskim. Nikjer več ne bo varen Izraelec ali Izraelski turist na Bližnjem vzhodu ali okolici, nikjer več.
Betuul
06. 10. 2024 11.48
+3
Benjamin Natanjahu je desna roka pok. Ben Guriona terorista zločinca! Izrael je ena od prostozidarskih iluminatskih Članic vrha piramide!• To so še : ZDA; Velika Britanija , Izrael! • So v božjem očesu nad piramido,ki upravlja svet• To je jasno •Imajo svoja pravila svoje metode, ne spoštujejo človekovih pravic mednarodnega prava in polagajo Veto! Večina od Hamasovih čet jih je bila v Izrael zaporih kjer izvajajo metode Shin Bet a ! Prestajali so zverinska mučenja od ShinBeta! In Izraeli so lažnjiva troblja v svet!
Misanthrope
06. 10. 2024 11.48
-1
Razdejali mošejo in s tem modernemu svetu naredili uslugo
Betuul
06. 10. 2024 12.09
+2
Jo imamo pa zato pri nas v lj ! Lepšo belo in takoj za minaritom so vidne alpe ! full ekstra
mr.poper
06. 10. 2024 11.38
+2
Libanonci so sprejeli Iranskega agresorja mu dovolili ,da se oboroži do zob in ga ščitili z lasnimi hrbti , zgodilo se je kar bi napovedal vsak otrok .Zato še enkrat "zelo pomembno je kdo vodi državo"
Anion6anion
06. 10. 2024 11.30
+1
Napadli mošejo. Nič posebnega, nobenega protesta.... Če pa bi napadli in zrušili eno cerkev bi pa svet bil ogorčen ... Dvojna morala....
RdečiKarton
06. 10. 2024 12.32
Pa saj so porušili že kar nekaj katoliških cerkva v Libanonu!
Anion6anion
06. 10. 2024 11.29
+3
Zanimivo kako vsako judovsko novico objavijo kot sveto resnico , ko pa objavijo kaj od druge strani , pa napišejo " naj bi". Zelo pristransko, da ne rečem propagandno.
AimBotkin
06. 10. 2024 11.24
+2
Nč bat. Sej Kamala pošilja še 157 milijonov v Lebanon. Držte se. Američani v serverni Karolini umirajo v poplavah in brez domov, oni dobijo 750$. Zato, ker je Kamala rekla, da nemorjo več pomagat. Potem pa pošlje denar v Lebanon. 😂👍
Anion6anion
06. 10. 2024 11.25
+5
Isto kot pri nas. Za Ukrajino in njihove begunce ter dolenjsko manjšino imamo, za bolne otroke pa zbiramo zamaške.
misekmali
06. 10. 2024 11.29
-3
AimBotkin
06. 10. 2024 11.30
+2
To se nažalost dogaja, ker so na oblasti osebe, ki nebi smele biti. Sej Kamali so tud šteti dnevi. Teh volitev ona nemore zmagat. V zadnjih dneh si je skopala še večjo jamo.
Sulica 81
06. 10. 2024 11.48
-1
pa za đankse pa pjancke, gazo tud si pozabil dodat anion
manga
06. 10. 2024 11.20
+0
Ne gre za Izrael ali Libanon,za Ruse in Ukrajince,gre za ZDA.Zlo zla.
misekmali
06. 10. 2024 11.19
-6
Podobe mrtvih in trpečih palestinskih otrok bodo zagotovo imele posreden in neposreden vpliv na mladino EU.
Wolfman
06. 10. 2024 11.17
+0
N8 jilo nikakršnih podatkov o škofi in žrtav v razdejanju Iranskih raket na Tel aviv? Ŕeceno je bilo, da so vse prestregl vsei še preden so tepadle zadele tla... pa si poglejte posnetke.
makz75
06. 10. 2024 11.04
-2
Dejstvo je da je to verska vojna .....pa si lahko nejateri še tako lažejo...muslimani so zaceli tole zadevo in upam da jo izrel konča še na tistem obmocju...
Racional-ec
06. 10. 2024 11.19
+1
Majz75, ce bi js prsu k teb zivet in bi te po parih letih izselil iz tvoje hise…ti bi me verjetno mirno gledal? Pa da smo na jasnem, ne opravicujrm nasilja na nobeni strani. Samo neposteno je da ubijajo otroke in imajo najsodobneje orozje in so kvazi vojska, tisti recezi pa nimajo niti puscice za lok, pobrgnit ne morejo pa se ce se uprejo so teroristi? Posteno, mar ne?
Wolfman
06. 10. 2024 11.03
+1
A obstaja podatek, ooliko židiv je umrlo v tistih strahotno raketnih napadih Irana par dni nazaj v Tel Avivu? Zagledalo je strahotno, eksplozije pa strašanske, nbogo hujše of tistih Izraelskih včeraj v Libanonu.
patogen
06. 10. 2024 10.46
+7
Ko gre za domnevni napad na mošejo, se slovenski islamisti in podporniki islamistov penijo. Ko so napadi na Cerkve, se zadovoljno hahljajo...
RdečiKarton
06. 10. 2024 10.55
+0
Pa saj IDF nediskriminatorno tolče tako kristjane in njihove cerkve, kot muslimane in mošeje v Libanonu. O čemu vezeš kosmiče patogen?
patogen
06. 10. 2024 10.57
+2
Propaganda enaka tisti leta 1991, da slovenska TO množično pobija prebivalce iz južnih republik po Sloveniji.
Racional-ec
06. 10. 2024 11.16
+0
Kdaj nazadnje je bila kje napadena cerkev? Ce je bila je to narobe, zakaj je prav ce se napade sakralni objekt…to me pa res zanima?
manga
06. 10. 2024 11.22
+2
Patoge,kje si pa to prebral ?Ne pokaj ga...
patogen
06. 10. 2024 11.43
-2
FORTUDO1
06. 10. 2024 10.45
+12
Proiranska milica Hezbolah = teroristična skupina skrajnežev!
RdečiKarton
06. 10. 2024 10.56
-3
Anion6anion
06. 10. 2024 10.43
+7
Tej vasi in judovski propagandi nihče več ne verjame. Židje nimajo nobene skode in nič mrtvih. Pravljice
patogen
06. 10. 2024 10.47
-4
V tej situaciji so antisemiti dvignili glave....
Lion90
06. 10. 2024 10.41
+6
Bravo Izrael, koncno se je nekdo uprl dihadistom! Namesto da bi evropa stopila skupaj podpirajo teroriste
RdečiKarton
06. 10. 2024 10.57
-1
Pozabljaš da je Izrael okupator in nasilnež, ki krši mednarodno pravo in vojno pravo. Hamas, Hezbollah in ostale frakcije pa narodno osvobodilni borci organizirani v zaščito svoje dežele in naroda.
Lion90
06. 10. 2024 11.08
+2
Pozablas da te zelijo unici oz pomuslimaniti evropo! Tam naj ustanejo kjer so in bo vse ok!
Racional-ec
06. 10. 2024 11.21
-1
Si ti tudi ti ži dek, da podpiras ubijanje otrok?
kiropraktik
06. 10. 2024 12.25
Nelyy
06. 10. 2024 10.31
+7
Kot je povedal General Mirkovič, rešitev tega spora je samo ena, da eden drugega potolče do zadnjega. VSE OSTALO SO FINESE.