Tujina
V ŽIVO

Bombe nad Iran. Izraelski povračilni zračni napadi že končani

Teheran, 26. 10. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
J.T., M.P.
Komentarji
0

Izraelska vojska je sporočila, da je ponoči začela in v nekaj urah končala operacijo napada na Iran. Nad tehranske vojaške cilje so poslali na stotine letal, ki so napadla raketna izstrelišča, brezpilotna letala in objekte proizvodnje samomorilskih dronov. Iran je kasneje sporočil, da so sistemi zračne obrambe uspešno odbili napade, da pa je nastala omejena škoda.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

10.18

V izraelskih napadih naj bi umrla dva iranska vojaka

V nočnem napadu Izraela na Iran naj bi bila ubita dva iranska vojaka, poroča tiskovna agencija Tasnim, ki se sklicuje na izjavo vojske.

10.06

V napadih naj bi bilo zadetih 20 različnih ciljev

Napad na Iran je trajal več kot tri ure, Izrael ga je izvedel v treh nizih, med katerimi je napadel vojaške baze, sisteme zračne obrambe, tovarne za proizvodnjo raket v okrožjih Teherana in Huzestana ter Ilama v zahodnem delu države, poročajo izraelski mediji. Po poročanju New York Timesa je bilo v napadih zadetih 20 različnih ciljev.

09.11

Letalska družba Emirati odpoveduje lete v štiri države, vključno z Izraelom in Iranom

Emiratski letalski prevoznik FlyDubai je odpovedal lete v Iran, Irak, Izrael in Jordanijo, druge lete pa so preusmerili. "Še naprej bomo pozorno spremljali razmere v regiji in ustrezno prilagajalinaš urnik letov," je družba zapisala na svojem uradnem računu na družbenem omrežju X. Iran in sosednji Irak sta v odgovor na izraelski napad zaprla svoj zračni prostor, a sta ga čez nekaj ur znova odprla.

08.43

Iran: Izraelski napadi povzročili omejeno škodo

Iran je po nočnih izraelskih napadih na vojaške cilje v državi sporočil, da je vojska s sistemi zračne obrambe uspešno odbila napade, ki so povzročili "omejeno škodo". Iranska vojska je potrdila, da je Izrael napadel vojaške cilje v provincah Teheran, Kuzestan in Ilam.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
08.42

Ponoči so nad Iranom odmevale eksplozije

Izraelski premier Benjamin Netanjahu naj bi napad nadzoroval skupaj z obrambnim ministrom, načelnikom generalštaba in direktorjema Mosada in Šin Beta. Iz ZDA so sporočili, da v napadu niso sodelovale, da pa so bile o njem obveščene vnaprej.

Letala F-35 v letalski bazi Nevatim
Letala F-35 v letalski bazi Nevatim FOTO: AP

Iran je na drugi strani napad potrdil, a je zatrdil, da je škoda zelo majhna in da hujših posledic ni bilo. Kasneje so potrdili, da so sistemi zračne obrambe uspešno odbili napade, da pa so povzročili omejeno škodo.

Iranska vojska je potrdila, da je Izrael napadel vojaške cilje v provincah Teheran, Kuzestan in Ilam, eksplozije so slišali tudi v prestolnici. Po besedah izraelskih oblasti so bili cilji prvega vala iranski sistemi zračne obrambe, cilj drugega in tretjega vala pa da so bile raketne baze in baze brezpilotnih letal ter tovarne orožja.

Poveljnik izraelske vosjske Herzi Halevi
Poveljnik izraelske vosjske Herzi Halevi FOTO: Profimedia

Bela hiša je sporočila, da gre za povračilni napad za raketni napad na Izrael, ki ga je Iran izvedel 1. oktobra, ameriški obrambni minister Lloyd Austin pa je po pogoovru z izraelskim obrambnim ministrom Joavom Galantom dejal je, da so ameriške sile v regiji povišale stopnjo pripravljenosti, ter poudaril, da ima Izrael pravico do samoobrambe in da so se ZDA zavezale podpori Izraelu. Zdi se, da je Izrael ugodil zahtevi ZDA, naj ne napada naftne infrastrukture in jedrskih objektov. 

Sirska državna tiskovna agencija SANA je medtem poročala, da je Izrael napadel tudi več vojaških lokacij v južni in osrednji Siriji. Napadi so sovpadli s prvim valom napadov na Iran.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8