Tujina

Boeing bo priznal krivdo za usodni nesreči, v katerih je umrlo 346 ljudi

New York, 08. 07. 2024 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški proizvajalec letal Boeing je sporočil, da je z ameriškim pravosodnim ministrstvom dosegel dogovor glede dveh usodnih nesreč letala 737 Max, v katerih je umrlo 346 ljudi. Sodni dokumenti razkrivajo, da bo letalski velikan priznal krivdo, plačal pa bo tudi 243,6 milijona dolarjev (okoli 225 milijonov evrov) kazni.

Dogovor je bil sklenjen, potem ko je pravosodno ministrstvo maja sklenilo, da je Boeing kršil prejšnjo poravnavo iz leta 2021, povezano z nesrečama, ki sta se v razmaku petih mesecev zgodili v letih 2018 in 2019. Boeing je po navedbah ministrstva ignoriral sporazum o odloženem pregonu, potem ko po strmoglavljenju letal ni uvedel ustreznega programa za skladnost in etiko za preprečevanje goljufij.

Kot je poročala francoska tiskovna agencije AFP, jim je Boeing potrdil, da je dosegel načelni dogovor o poravnavi s pravosodnim ministrstvom. V sodnih dokumentih, ki so bili predloženi v nedeljo v Teksasu, je navedeno, da se je podjetje strinjalo, da bo priznalo krivdo "zarote za goljufanje ZDA" med certificiranjem letal Max.

Proizvodnja Boeinga 737 Max
Proizvodnja Boeinga 737 Max FOTO: AP

Boeing bo glede na dogovor denarno kaznovan, v naslednjih treh letih pa mora vložiti tudi najmanj 455 milijonov dolarjev (419 milijonov evrov) v okrepitev "programov za skladnost in varnost", medtem ko bo odškodnino za družine prizadetih določilo sodišče.

Ministrstvo je Boeingu 30. junija ponudilo sporazum o priznanju krivde in podjetju dalo čas do konca tedna, da ga sprejme. V nasprotnem primeru bi sledilo sojenje. Družine žrtev v nesrečah so nad dogovorom "zelo razočarane," je po navedbah AFP dejala pravna pisarna Clifford Law, ki jih zastopa. Družine bodo tako na prihodnji obravnavi zaprosile sodišče, da dogovor zavrne.

Po podatkih preiskovalcev je bila za nesreči kriva programska oprema za podporo pilotom, ki je posegala v upravljanje letala v večji meri, kot bi bilo potrebno. Boeing je bil tarča kritik, ker so ob pridobivanju certifikata ameriških pristojnih organov za ta model letala trdili, da posebno usposabljanje pilotov za omenjeno programsko opremo ni potrebno.

Boeing se je v zadnjem času večkrat znašel pod drobnogledom javnosti in oblasti, potem ko so bila letala te družbe udeležena v številnih incidentih. Podjetje preiskuje tudi ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA), ki od družbe zahteva, da dokaže izboljšanje delovanja in nadzora kakovosti. Na napake in malomarnosti pri proizvodnji Boeingovih letal so večkrat opozorili tudi žvižgači znotraj podjetja.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Banion
08. 07. 2024 13.49
+1
kako lepo v ameriki, lahko se pogajaš s sodiščem in priznaš ter plačaš drobiž.
Heprk
08. 07. 2024 13.46
+1
Ameriski kapitalizem, cimbolj poceni naredi in cimdrazje prodaj. Ljudje niso pomembni.
Pujček
08. 07. 2024 13.37
+3
Kdaj bodo amerigosi priznali krivdo za vojno do zadnjega ukrajinca
Pikaponca
08. 07. 2024 11.49
+3
Mrtvi so nepomembni stroški poslovanja letalskih nesreč , kolateralna škoda..V vsakem primeru letalske družbe plačajo miloščino pokasirajo pa denar za novo letalo.
King Kralj
08. 07. 2024 10.40
-1
V interesu kapitala tako vlade, sodisca itd. Kje bo konec tega? A no res potrebna neke vrste svetobne rev..... ije?