Tujina

Bodo ruski vojaki na fronti ostali brez mobilnih telefonov?

Moskva, 23. 07. 2024 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruska vojska še vedno preži na ukrajinsko na fronti, a vendar si radi privoščijo tudi kakšen trenutek mira in pobrskajo po svojih pametnih telefonih. To pa vodstvu ni niti najmanj všeč, spodnji dom ruskega parlamenta pa je celo predlagal kaznovanje vojakov, ki bi jih med bojevanjem v Ukrajini ujeli pri uporabi pametnih telefonov. Bojijo se namreč, da bi lahko elektronske naprave razkrile lokacijo vojakov na bojišču.

Bitke se danes ne bijejo le na bojišču, velik del namreč igrajo prav družbena omrežja, kjer vojaki delijo svoje izkušnje, svoje misli in se povezujejo s preostalimi. In če so ruski vojaki do zdaj žonglirali med bitko na bojišču in bitko na družbenih omrežjih, bodo slednjo najbrž izgubili.

Osnutek zakona, ki ga je že podprl odbor državne dume za obrambo, predvideva nošenje mobilnih telefonov, povezanih z internetom, katerih podatki lahko identificirajo ruske vojake ali lokacijo, kot hud disciplinski prekršek, ki se kaznuje z 10-dnevnim priporom. Za večkratne kršitve pa bi lahko izrekli tudi do 15 dni aretacije.

Ruska vojska v Ukrajini
Ruska vojska v Ukrajini FOTO: AP

Zakon, če bo sprejet, bo prepovedal tudi uporabo drugih elektronskih naprav, ki omogočajo video in avdio snemanje ter prenos geolokacijskih podatkov. Tako ukrajinska kot ruska vojska naj bi namreč med vojno uporabljali sovražnikove mobilne telefone za prepoznavanje ciljev, pri čemer so iz fotografij in sporočil pridobivali podatke o koordinatah in napadih. ZDA in njihove obveščevalne zaveznice (Avstralija, Kanada, Nova Zelandija in Združeno kraljestvo) so že lani opozarjale, da so ruski vojaški hekerji napadali mobilne naprave ukrajinskih vojakov in ukradli občutljive informacije iz bojišča, piše CNN.

Enako je potrdila tudi ukrajinska varnostna služba (SBU) in dodala, da so ruski hekerji poskušali vdreti v tablične računalnike z operacijskim sistemom Android, ki jih ukrajinska vojska uporablja za načrtovanje in izvajanje bojnih nalog. Pri tem naj bi uporabili kodo, namenjeno specifično kraji podatkov, poslano z naprav v satelitski sistem Starlink. 

In če je strah pred krajo podatkov obstajal sprva le v ukrajinski vojski, pa se je zdaj ta strah naselil še med rusko vojsko. Za napad v okupiranem ukrajinskem mestu Makijevka na novega leta dan, kjer je bilo ubitih skoraj 100 ruskih vojakov, naj bi bil namreč kriva razširjena uporaba mobilnih telefonov med ruskimi vojaki, je ocenilo rusko obrambno ministrstvo. 

A kako bo to sprejeto med ruskimi vojaki, ki ne samo, da so bili odrezani od svojih domačih in poslani na fronto, zdaj jih morda čaka še popolna odrezanost od sveta? Ruski vojaški blogerji so že kritizirali osnutek zakona in trdili, da duma ne razume narave sodobnega vojskovanja. "Danes pripomočkov v vojni ne potrebujejo le posamezni specialisti, zdaj dobesedno vsak vojak potrebuje pripomoček v vojni. In to ni razkošje ali kaprica, to je potreba, ki jo narekujejo čas in okoliščine," je bil jasen eden od njih.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA