Tujina

Bodo na ukrajinsko fronto kmalu prispeli severnokorejski vojaki?

Moskva, 19. 10. 2024 07.05 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Južnokorejska vohunska agencija je sporočila, da naj bi Severna Koreja poslala svoje vojake na ukrajinsko fronto v podporo ruski vojski. To je sicer potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, zagotovil pa je, da se vsaj 10.000 vojakov iz Severne Koreje pripravlja na pridružitev ruskim silam.

Ladje ruske mornarice naj bi od 8. do 13. oktobra v rusko pristaniško mesto Vladivostok prepeljale 1500 pripadnikov severnokorejskih posebnih operacijskih sil, je sporočila južnokorejska nacionalna obveščevalna služba. A to naj bi bil le začetek, prvotnim 1500 naj bi kmalu sledilo še več drugih. Nekateri viri sicer trdijo, da naj bi bilo že napotenih 12.000 vojakov.

Tudi vodja ukrajinskega obveščevalskega direktorata GUR Kirilo Budanov je zatrdil, da se na vzhodu Rusije usposablja vsaj 11.000 severnokorejskih pehotnih vojakov za boj v Ukrajini. "Za boj bodo pripravljeni 1. novembra," je dejal generalpodpolkovnik Budanov. Po njegovih besedah bi lahko bila prva skupina 2600 vojakov poslana v zahodno rusko regijo Kursk, kjer ima Ukrajina po avgustovskem vdoru pod nadzorom številna naselja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Severnokorejski vojaki, napoteni v Rusijo, naj bi prejeli vse, kar potrebujejo: od ruskih vojaških uniform, orožja pa do ponarejenih osebnih dokumentov, piše AP. Trenutno naj bi bili nastanjeni v vojaških oporiščih v Vladivostoku in drugih ruskih krajih, kot so Usurijsk, Habarovsk in Blagoveščensk, po koncu usposabljanja pa bodo najverjetneje že napoteni na bojišča.

Južnokorejska agencija je ob izjavi na svoji spletni strani objavila tudi satelitske posnetke in fotografije, ki po njihovih besedah prikazujejo premike ladij ruske mornarice v bližini severnokorejskega pristanišča in domnevna severnokorejska množična zborovanja v ruskih mestih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Če se bodo njihove trditve izkazale za resnične, bo to prvo večje sodelovanje Severne Koreje v tuji vojni. Sicer se Pjongjang ponaša z eno največjih vojsk na svetu, imajo namreč več kot milijon vojakov, vendar se po korejski vojni niso borili v večjih spopadih.

Morebitno prisotnost severnokorejskih vojakov pozorno spremlja tudi Nato, a kot je komentiral generalni sekretar Mark Rutte, zaenkrat še ne morejo potrditi poročil, da Severnokorejci aktivno sodelujejo v vojnih prizadevanjih. Enako stališče so zavzele tudi ZDA.

Rusija je sicer do sedaj močno zanikala prisotnost severnokorejskih vojakov v vojni, tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je na novinarski konferenci prejšnji teden trditve označil za lažne. 

Sicer pa njihova prisotnost ne bi bila takšno presenečenje, Severna Koreja in Rusija sta v zadnjih letih močno okrepili svoje sodelovanje. ZDA, Južna Koreja in njune partnerice pa so Severno Korejo obtožile, da Rusiji dobavlja artilerijske izstrelke, rakete in drugo orožje, da bi v zameno za gospodarsko in vojaško pomoč pripomogli k uspehom v Ukrajini. Junija sta celo Kim Džong Un in Vladimir Putin podpisala pakt, ki določa vzajemno vojaško pomoč v primeru napada na eno od držav.

Številni strokovnjaki dvomijo o konkretni sposobnosti, da bi severnokorejski vojaki lahko pomagali Rusiji, pri tem pa se sklicujejo na zastarelo opremo in pomanjkanje bojnih izkušenj. Kot trdijo, bi lahko Severna Koreja prejela obljube, da ji bo Rusija zagotovila visokotehnološko orožje, povezano z jedrskim in raketnim programom, kar bo posledično otežilo prizadevanja ZDA in Južne Koreje za nevtralizacijo severnokorejskih jedrskih groženj.

Tudi Zelenski opozoril na morebitno grožnjo

Ukrajinski predsednik je v četrtek že opozoril, da bi lahko tretja država, ki bi se vključila v konflikt, sprožila "svetovno vojno".

"Po naših obveščevalnih podatkih imamo informacije, da je Severna Koreja v Ukrajino poslala taktično osebje in častnike," je Zelenski povedal novinarjem na sedežu Nata. "Na svojem ozemlju pripravljajo 10.000 vojakov, vendar jih niso premestili že v Ukrajino ali Rusijo."

Številni so sicer skeptični glede teh navedb, pojavila so se tudi ugibanja, da bi Severna Koreja lahko poslala vojaške tehnike in inženirje, da bi podprli rusko uporabo severnokorejskega orožja, morda pa tudi gradbene delavce ali vojaške obveščevalce.