Tujina

Bodo Hamas k izpustitvi talcev prisilili s stradanjem?

Tel Aviv, 13. 10. 2024 12.21 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š., STA
Komentarji
86

Izraelska vojska izvaja obsežno vojaško operacijo na severu Gaze. Ta operacija poteka le nekaj tednov po poročilih, da naj bi izraelski premier Benjamin Netanjahu razmišljal o načrtu, kako obkoliti območje in s stradanjem prisiliti Hamas k izpustitvi talcev.

Po izraelskem napadu na Gazo
Po izraelskem napadu na Gazo FOTO: Profimedia

IDF je operacijo začel na podlagi obveščevalnih podatkov, ki naj bi kazali na prisotnost teroristov in teroristične infrastrukture v območju Jabalja v severni Gazi, ter na prizadevanja Hamasa za obnovo svojih operativnih zmogljivosti na tem območju. 

Po poročanju štirih virov za CNN, sicer Izrael še ni sprejel predloga upokojenega generala Giore Eilanda, ki je predlagal popolno blokado območja. Kljub temu pa trenutna operacija v mnogih pogledih spominja na Eilandov načrt, ki ga je predstavil javnosti v video posnetku in tudi izraelski vladi.

Eiland je predlagal, da se vse civiliste prisili, da zapustijo sever Gaze, in nato popolnoma prekine oskrba tega območja. Namen tega načrta je prisiliti Hamasovega voditelja Yahyo Sinwarja, da spremeni svojo strategijo. "Sinwar v Gazi trenutno ni pod pritiskom," je dejal Eiland v video posnetku.

Čeprav Eilandov predlog ni bil uradno sprejet v celoti, nekateri viri trdijo, da je izraelski kabinet sprejel njegovo osnovno idejo – povečati pritisk na Gazo, vendar na način, ki ne bi kršil mednarodnega prava. Eiland je za CNN dejal, da vlada res izvaja del njegovega načrta, vendar z bistvenimi razlikami, saj oskrba civilistov ni popolnoma prekinjena.

Reuters  sicer poroča, da je bilo v izraelskih zračnih napadih v osrednjem in severnem delu Gaze v soboto in ponoči ubitih najmanj 29 ljudi. Po podatkih zdravstvenih uradnikov v Gazi je bilo v zadnjem tednu tam ubitih približno 150 Palestincev.

Evakuacijski ukazi in blokada oskrbe

IDF je ta teden izdal ukaze vsem Palestincem v severnem delu Gaze, vključno z območji Beit Hanoun, Jabalja in Beit Lahia, da se preselijo v Al Mawasi, tako imenovano humanitarno območje na jugu Gaze. Kljub temu je bilo to območje v preteklih mesecih tarča intenzivnih zračnih napadov.

V soboto je vojska razširila območje obvezne evakuacije in začela deliti letake ter objavljati ukaze na platformi X, da morajo prebivalci območja Nazla in širšega območja Jabalja nemudoma zapustiti domove.

A mnogi so skeptični in območja ne želijo zapustiti. "Kdor hoče zapustiti sever Gaze, hoče smrt," je za CNN po telefonu povedal prebivalec Jabalje, Mohammad Ibrahim.

Oskrba s hrano na severu Gaze, ki je bila že prej omejena, se je skoraj povsem ustavila, odkar je IDF začel novo ofenzivo. Svetovni program za hrano (WFP) je v petek sporočil, da od začetka meseca v severni del Gaze ni bilo dostavljenih nobenih tovornjakov s hrano. Po njihovih navedbah so bile kuhinje, ki so delovale s partnerji WFP, prisiljene zapreti vrata zaradi pomanjkanja oskrbe, kar pomeni, da WFP ne more več zagotavljati nujno potrebne hrane družinam.

Izraelska vojska je tudi odredila evakuacijo več bolnišnic na tem območju, lokalni zdravstveni uradniki pa opozarjajo, da intenzivno bombardiranje onemogoča varno evakuacijo.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ta teden skušala sedemkrat priti do severa Gaze, vendar jim to ni uspelo zaradi dolgotrajnih zamud na kontrolnih točkah.

Kriza na severu Gaze se tako še poglablja, prebivalci pa ostajajo brez osnovnih življenjskih potrebščin, kot so voda, hrana in zdravila.

Izraelska vojska je tudi sporočila, da so v južnem Libanonu odkrili podzemni tunel, ki naj bi ga uporabljala skupina Hezbolah. Predor naj bi vodil v "podzemni objekt" na globini približno sedem metrov, ob tem pa so pridržali tudi enega člana Hezbolaha.

IDF je na družbenih omrežjih objavil sliko odprtine predora, ki prikazuje vhod v podzemni sistem.

Na severu Izraela pa so prebivalci nenehno izpostavljeni zvoku letal in helikopterjev, saj izraelske sile izvajajo operacije v bližini libanonske meje. IDF nadaljuje z uničevanjem infrastrukture Hezbolaha ter skladišč orožja blizu meje, kar naj bi omogočilo vračanje razseljenih prebivalcev.

Kljub temu pa se raketni napadi še vedno vrstijo. V soboto je bilo iz Libanona proti Izraelu izstreljenih kar 320 raket. Obrambni sistem Iron Dome je prestregel večino teh projektilov ali pa so padli stran od naseljenih območij.

Netanjahu pozval ZN k umiku mirovnih sil iz Libanona

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer danes pozval generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, naj umakne mirovne sile, napotene v okviru misije ZN (Unifil) v južnem Libanonu, kjer je bilo v minulih dneh ranjenih pet mirovnikov.

"To je treba storiti zdaj, takoj," je dejal izraelski premier v video izjavi.

Do njegovega poziva prihaja dan po tistem, ko je Unifil zavrnil umik z mejnega območja na jugu Libanona, kjer je v minulih dneh izraelska vojska ranila štiri pripadnike modrih čelad. Še en je bil ranjen v zaenkrat nepojasnjenih okoliščinah, ko so ga zadeli streli. Napade so obsodile številne države, med njimi Italija in Francija, ki sta na pogovor poklicali izraelska veleposlanika.

Netanjahu je med govorom na seji vlade danes dejal, da so izraelske sile od začetka invazije večkrat pozvale Unifil, naj odidejo, a so naletele na zavrnitev.

"Na žalost nekateri evropski voditelji izvajajo pritisk na napačnem mestu. Namesto da kritizirajo Izrael, bi morali svojo kritiko usmeriti na Hezbolah, ki uporablja Unifil kot živi ščit, tako kot Hamas v Gazi uporablja (agencijo ZN za pomoč palestinskim beguncem) UNRWA," je še dejal Netanjahu v izjavi in tako nadaljeval diplomatsko ofenzivo proti Združenim narodom.

40 držav, ki sodelujejo s svojimi pripadniki v misiji Unifil v Libanonu, pa je v soboto v skupni izjavi ostro obsodilo nedavne napade na pripadnike ZN in zahtevalo, da se ti nemudoma končajo.

"Takšna dejanja se morajo nemudoma končati in jih je treba ustrezno raziskati," so zapisali v izjavi, ki jo je na družbenem omrežju X objavila poljska misija pri ZN, podpisale pa so jo med drugim Indonezija, Italija in Indija, ki prispevajo največ sil.

Sprte strani morajo spoštovati navzočnost mirovnih sil in ves čas zagotavljati varnost mirovnih pripadnikov ZN, so med drugim zahtevale države podpisnice.

Pomen zagotavljanja varnosti sil Unifil in libanonskih oboroženih sil je poudaril tudi ameriški obrambni minister Lloyd Austin, ki se je po telefonu pogovarjal z izraelskim kolegom Joavom Galantom. Austin je pri tem izrazil "globoko zaskrbljenost zaradi poročil, da so izraelske sile streljale na položaje mirovnih sil ZN v Libanonu, kot tudi zaradi poročil o smrti dveh libanonskih vojakov", je danes sporočil Pentagon.

Unifil, ki vključuje okoli 10.000 pripadnikov iz približno 50 držav, je v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN zadolžen za spremljanje prekinitve ognja, ki je leta 2006 končala 33-dnevno vojno med Izraelom in Hezbolahom. Na jugu Libanona deluje sicer od prve izraelske invazije v Libanonu leta 1978.

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tinko888
13. 10. 2024 16.21
To s talci lahko kermu drugmu bučke prodaja. Če bi mu blo kej do tega bi ze zdavnaj sklenu kak sporazum. Dlje k bodo talci tam, dlje bo lahko izvaju genocid in "upravičeval" napade. Torej se vprašajte, komu je to v interesu?
TEDYC
13. 10. 2024 16.05
+0
V kot jih stisnite...lanski oktober so praznovali, sedaj pa jok. dajmo
Betuul
13. 10. 2024 16.04
Pa kaj si predstavlja ta JevrejIzrael! Natanjah pač ne bo nikoli premie ali predsednik tam!
krvnaskupina0
13. 10. 2024 16.00
+1
TamauPaTapriden
13. 10. 2024 15.57
-1
V Libanonu gre pa najbolj strahopetni vojski na svetu precej klavrno, lažje je ženske pa otroke v Gazi pobijat pa stradat.
patogen
13. 10. 2024 15.59
+1
TamaPaTaneumen, ta vojska je 4x potolkla vse združene arabske vojske...
Arguss
13. 10. 2024 15.35
+3
Globalni satanisti so izgubili igro skupaj z ukrajino itd...Same press nebuloze.Amen
iziizi
13. 10. 2024 15.14
-2
toooo kar koli da končajo too noro kalvarijo ki jo delajo muslimani
jg57
13. 10. 2024 15.11
-1
Dokler Hamas ne zapusti Gaze ne bo miru.
Betuul
13. 10. 2024 16.05
+1
Hamas je tam doma ! Kakor da bi tebe iz slo podil in vse razbil
XVXC
13. 10. 2024 14.59
+12
Vojna je zlo. Pika.
XVXC
13. 10. 2024 14.59
+4
Tile napadli tile. Bil mir. Bil zid. Na zabavi o jih ugrabili. Na prostem. Tile udaril nazaj. Tole živi Bog ne reši in ne ustavi. Da se ne ponavljam. Na mrzlo nedeljo.
iskriv
13. 10. 2024 14.59
+8
Bodo Hamas k izpustitvi talcev prisilili s stradanjem ? Potem bodo prej od lakote pomrli talci !
patogen
13. 10. 2024 15.03
-1
Talci niso več živi. Islamisti so jih že pobili.
iziizi
13. 10. 2024 15.16
+0
tako ali tako jih nebodo pustili žive talci so mrtvi ker jim tako zapoveduje alah
Betuul
13. 10. 2024 15.53
+0
Pobili so jih JevrejIzraeli že zdavnaj! JevrejIzraeli pobijajo vse povprek
patogen
13. 10. 2024 16.04
Kako se je pohvalil tvoj župan Jovanović leta 1942 Betuul? beograd, prvo mesto v Evropi brez jevreja...
Jermen
13. 10. 2024 14.54
+3
Med Hirosimo in Gazo ni razlike
patogen
13. 10. 2024 14.55
+0
Ni razlike, saj sta tako Japonska kot Palestina sami začeli vojno....
patogen
13. 10. 2024 14.51
+0
Zaradi 80 letnega nabijanja in indotrinacije ter izkrivljene razlage zgodovine, ima slovenski levičar veliko težavo ločevati med teroristom in borcem za svobodo...
Vselepo
13. 10. 2024 14.49
+3
To stradanje pa nevem kako bo prenesel Golob, bo spet tolkel po mizi, ker Golob zagovarja Hamas-Palestino napadalce na Izrael.......
patogen
13. 10. 2024 14.47
-5
Težko se je boriti proti nekomu, ki mu življenja lastnega naroda in represalije nad njim, zaradi tvojih akcij, niso mar. To je bila tudi takktika komunističnih partizanov med vojno. Zato Hamas in islamistični palestinci tako pri srcu slovenskih levičarjev... Islamistično osvobodilno gibanje, kar pomeni kratica hamas. Levičar se stopi ob tem nazivu.
NeMoresVerjet
13. 10. 2024 15.00
+4
Kar povej da podpiras genocid, kot so ga tvoji izdajalski predniki.
patogen
13. 10. 2024 15.02
-3
Nad slovenskim narodom po komunističnem prevzemu oblasti?
Betuul
13. 10. 2024 14.47
+3
Ma to ta Natanjah s temi talci svira že od lanskega oktobra do sem!•Čudno da v njega neki ne poč! Poč! To s talci je čist ena Shin bet ova fora! Saj so tamle na sliki pod ruševinah vidni talci!
kiropraktik
13. 10. 2024 14.41
-1
Izrael, samo do konca!Očisti zemljo teh teroristov!
Betuul
13. 10. 2024 14.48
+3
boslo
13. 10. 2024 14.53
+2
Betuul
13. 10. 2024 15.56
Takrat bo na zemlji☠️smrt! In zemlja ne bo več sposobna obvladovati teh uničevalcev 🌏zemlje
G. Papež
13. 10. 2024 14.40
+1
Naj se pokažejo, ne pa jamrat. Kar iščeš to dobiš, zdaj dobivajo pač več kot so iskali.
Fregasto
13. 10. 2024 14.37
+9
Talci so samo izgovor za genocid in pridobivanje ozemlja.
patogen
13. 10. 2024 14.42
-8
V bistvu so bili zajeti talci samo virtualni, razmišlja islamofilček...
Najpametnejši
13. 10. 2024 14.48
+6
Kolikor vem so že pred to vojno tudi Izraelci zaprli in ugrabili veliko Palestincev in to brez sodnih postopkov. Veliko jih je še sedaj zaprtih. Ampak se o tem skoraj nič ne piše. Zanimivo. Sam sem mnenja, da je treba izpustiti vse nedolžne in nič krive ljudi.
patogen
13. 10. 2024 14.50
-4
Pametni, tudi tiste, ki so zadnjič streljali na želežniški postaji v Tel Avivu? Borci za svobodo pač?
Fregasto
13. 10. 2024 15.54
-1
JApajaDAja
13. 10. 2024 14.35
+6
plemena naj svoje konflikte uredijo sami...na njihovem teritoriju,z njihovim denarjem in njhovimi "borci"...amen!