Tujina

Bodo biseri po novem 'rasli' tudi ob obali Italije?

Genova, 10. 09. 2024 18.49 | Posodobljeno pred 6 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav biserov v hladnejših evropskih morjih niso gojili še nikoli, se bo to morda zdaj spremenilo. Segrevanje morja je namreč v naš okoliš privabilo tudi tuje vrste, ki to omogočajo. V Zalivu pesnikov, ki leži ob severozahodni obali Italije, so že lani opazili prve primerke biserne ostrige, letos pa ugotavljajo, da se je ta "tropski vsiljivec" močno razširil. Če bo šlo vse po sreči, bi lahko torej prve bisere začeli "žeti" že prihodnje leto.

Morda bodo prav kmalu prvič v zgodovini bisere gojili tudi v severnejših predelih evropskih morjih. Kot poroča The Independent, bodo italijanski gojitelji ostrig poskušali izkoristiti nepričakovano priložnost, ki jo ponuja hitro segrevajoče se Sredozemlje.

V Zalivu pesnikov, ki je od Genove na severozahodni obali Italije oddaljeno okoli 100 kilometrov, so konec lanskega leta opazili prve primerke Pinctada radiata (biserne ostrige), ki izvira iz Rdečega morja. Manj kot leto dni pozneje se ta tujerodna vrsta naglo širi v tistih vodah, ki so bile v Sredozemlju vedno najhladnejše in ki so običajno povezane z vrstami ostrig, ki se uporabljajo za hrano in ne za nakit.

Pinctada radiata
Pinctada radiata FOTO: Shutterstock

"Raziskujemo možnost pridelave gojenih biserov," je povedal vodja organizacije, ki vse od leta 2011 na tem območju goji ostrige za hrano, Paolo Varrella. Skupina je že vzpostavila stik z rejci bisernih ostrig v Mehiki, od katerih bodo skušali pridobiti nasvete o proizvodnih tehnikah.

Proizvodnja biserov, ki jo je lažje povezati s polinezijskimi atoli kot s severnim Sredozemljem, v svetovnem prometu na leto nanese 11 milijard dolarjev (slabih 10 milijard evrov). Nič čudnega torej, da želijo italijanski gojitelji ostrig s prihodom nove vrste poskrbeti za nov zaslužek. Če bo šlo vse po sreči, bi lahko prve bisere začeli "žeti" že prihodnje leto. 

"O vrsti Pinctada radiata so okoli Sicilije poročali že leta 1970, vendar se je šele v zadnjem desetletju premaknila proti severu v hladnejše Tirensko in Ligursko morje, ki prekriva zahodno italijansko celino," je dejal profesor ekologije na Univerzi v Messini Salvatore Giacobbe.

To je sicer le ena od tujerodnih vrst, ki jh običajno najdemo v toplejših morjih, a so se v zadnjih letih s segrevanjem podnebja in morja razširile tudi v Sredozemlje. Znanstvenica na italijanskem inštitutu za raziskave in zaščito okolja ISPRA Manuela Falautano ob tem opozarja, da se je slednje v zadnjem desetletju "eksponentno povečalo".

Sredozemsko morje se segreva hitreje od povprečja svetovnih morij, je dejala. 

Naraščajoče temperature v Sredozemlju pa niso krive le za to, da se proti severu širijo tuje tropske vrste, temveč tudi za povečanje silovitih neviht. Ena takšnih je minuli mesec ob obali Sicilije potopila luksuzno jadrnico; ob tem je umrlo sedem oseb. 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

txoxnxy
10. 09. 2024 21.21
+0
Pa so nas sosedje spet prehiteli .