Tujina

Ursula von der Leyen v Evropskem parlamentu potrjena za drugi mandat

Strasbourg, 18. 07. 2024 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, N.L.A.
Komentarji
792

Evropski parlament je na tajnem glasovanju potrdil Ursulo von der Leyen za nov petletni mandat na čelu Evropske komisije. Imenovanje nemške političarke iz vrst Evropske ljudske stranke je podprl 401 poslanec. Glasovalo je 707 poslancev, proti jih je bilo 284, 15 se jih je vzdržalo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nov mandat za Ursulo von der Leyen
    02:05
    Iz 24UR: Nov mandat za Ursulo von der Leyen
  • Iz 24UR:  Ursula von der Leyen ponovno izvoljena
    04:20
    Iz 24UR: Ursula von der Leyen ponovno izvoljena

 

Podporo von der Leyen so ob Evropski ljudski stranki (EPP), iz katere prihaja, tik pred glasovanjem napovedali tudi socialisti (S&D), liberalci (Renew) in Zeleni.

Da je ne bodo podprli, so bili medtem jasni v drugih dveh skrajno desnih skupinah Domoljubi za Evropo in Evropa suverenih narodov, pa tudi v Levici. Iz skrajno desne skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) pa so pred glasovanjem sporočili, da velika večina nacionalnih delegacij ne bo podprla. Von der Leyen bo tako lahko začela oblikovati svojo prihodnjo komisarsko ekipo, ki naj bi jo predvidoma predstavila septembra.

V nagovoru evropskim poslancem se je danes zavzela za vzpostavitev "prave obrambne Evropske unije". Pri tem je bila med drugim kritična do t. i. mirovne misije madžarskega premierja Viktorja Orbana v Moskvi, ki jo je označila za misijo popuščanja.

Kot prvo prednostno nalogo je izpostavila okrepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva in napovedala pripravo dogovora za čisto industrijo v prvih stotih dneh novega mandata. Napovedala je, da bodo v njeni novi ekipi med drugim komisarji, pristojni za zmanjšanje administrativnega bremena podjetij, za obrambo in za stanovanja.

Ursula von der Leyen je evropskim poslancem predstavila svoje načrte in vizijo za prihodnje petletno obdobje. "Čas je za pravo obrambno Evropsko unijo," je dejala. "Storiti moramo vse, kar je potrebno, da bi zaščitili evropske državljane. Zaščititi Evropo je dolžnost Evrope. Mislim torej, da je čas za vzpostavitev resnične obrambne Evropske unije," je povedala. 

To je po njenem mnenju potrebno predvsem spričo ruske agresije na Ukrajino, ki jo je treba podpirati, dokler bo treba.

Pri tem je bila kritična do nedavnega obiska madžarskega premierja Viktorja Orbana v Moskvi, kjer se je sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. "Tako imenovana mirovna misija ni bila nič drugega kot misija popuščanja," je poudarila kandidatka za predsednico prihodnje Evropske komisije.

V svojem nagovoru se je spomnila tudi na Putinovo izsiljevanje s prekinitvijo dobave fosilnih energentov in napovedala, da si bo prizadevala, da se bo odvisnost EU od ruskih fosilnih goriv končala "enkrat za vselej".

Obenem bo vlaganje v domače vire čiste energije prispevalo h konkurenčnosti evropskega gospodarstva, ki jo je von der Leynova izpostavila kot svojo prvo prednostno nalogo v primeru ponovne izvolitve. V ta namen je napovedala tudi pripravo dogovora za čisto industrijo v prvih stotih dneh novega mandata.

Da bo evropsko gospodarstvo bolj konkurenčno, je treba po njenem mnenju zmanjšati tudi administrativno breme za evropska podjetja. Vsem članom svoje bodoče komisarske ekipe bo tako naložila, da pregledajo, kje je možno zmanjšati breme, vse skupaj pa bo usklajeval za to pristojni podpredsednik Evropske komisije.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen FOTO: AP

Napovedala je, da bodo v njeni novi ekipi med drugim še komisarji, pristojni za obrambo, stanovanjsko politiko in za sodelovanje z državami v Sredozemlju, predvsem na področju migracij.

Pri upravljanju migracij je sicer po mnenju von der Leynove ključno učinkovito varovanje zunanjih meja, tako da bo predlagala potrojitev osebja Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex) na 30.000. Predlagati pa namerava tudi podvojitev osebja Evropskega policijskega urada (Europol).

Podpora S&D in Zelenih

Potem ko je von der Leynova evropskim poslancem danes predstavila svoje načrte in vizijo za prihodnje petletno obdobje, so se pred glasovanjem glede podpore vnovič sešle politične skupine. Politični skupini socialistov in demokratov (S&D) in Zelenih sta tako tik pred začetkom glasovanja sporočili, da bodo von der Leynovo podprli. Da bodo skoraj soglasno glasovali za aktualno predsednico komisije, je sporočil tudi evroposlanec Renew Pascal Canfin.

Svojo kandidatko za predsednico komisije bo po pričakovanjih večinsko podprla tudi največja politična skupina desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), Vodja EPP Manfred Weber je namreč že v razpravi pred glasovanjem povedal, da je treba danes podpreti von der Leyen, če želimo ubraniti evropsko demokracijo.

Iz skrajno desne skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) pa so pred glasovanjem sporočili, da velika večina nacionalnih delegacij ne bo podprla von der Leyen za nov mandat, bodo pa poslanci lahko glasovali po svojem prepričanju. Da je ne bodo podprli, so bili medtem jasni v drugih dveh skrajno desnih skupinah Domoljubi za Evropo in Evropa suverenih narodov, pa tudi v Levici.

Če bo nemška političarka, ki je bila pred petimi leti za predsednico komisije v Evropskem parlamentu potrjena s tesno večino devetih glasov, danes uspešna, bo lahko začela oblikovati svojo prihodnjo komisarsko ekipo. To naj bi predvidoma predstavila septembra. Če ji bo spodletelo, pa bo moral Evropski svet v mesecu dni Evropskemu parlamentu predlagati drugega kandidata oziroma kandidatko, kar pa bi precej odložilo oblikovanje prihodnje Evropske komisije.

Med slovenskimi evroposlanci je podporo von der Leynovi jasno napovedal le Matej Tonin (EPP/NSi), ki ji je na družbenem omrežju X čestital in zapisal, da je pokazala, da razume sporočilo volivcev - "EU mora postati gospodarsko močna, inovativna in varna. Potrebujemo Evropo, ki manj regulira in več inovira," je še zapisal. Podpori pa so se odrekli Matjaž Nemec (S&D/SD), ki je svojo odločitev sporočil tudi na svojem X profilu in zapisal, da njena izvolitev ne prinaša spodbudnega sporočila, Vladimir Prebilič (Zeleni/Vesna) in Zala Tomašič (EPP/SDS). Trije evroposlanci iz vrst SDS - Romana Tomc, Milan Zver in Branko Grims - se glede podpore doslej niso jasno opredelili, po navedbah Tomašičeve pa naj bi poslanci SDS glasovali proti.

Da glede podpore še nista odločena, sta v sredo zatrdila Irena Joveva in Marjan Šarec (oba Renew/Svoboda). Šarec je nato danes na Facebooku napovedal, da jo bo vendarle podprl. "O Ursuli von der Leyen se te dni krešejo mnenja in rezultat glasovanja bo izjemno pomemben. Zame je pomembno, da je pomagala Sloveniji, ko je bilo to najbolj pomembno. Lanske poplave so pokazale njeno operativnost in zagotovila je najvišjo vsoto sredstev, ki so bila na razpolago. Seveda ni idealna za vse, a tisti ki je ne podpirajo, morajo razmisliti, kakšna je alternativa. Vsaka druga odločitev, razen podpore, bi pomenila negotovost, ki pa je Evropa ta trenutek vsekakor ne potrebuje. Evropa potrebuje delujoče institucije s polnim mandatom."

KOMENTARJI (792)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

printer
18. 07. 2024 21.56
+8
Ogabno! To ni res, kaj se zdaj dogaja na svetu...v propad gre vse skupaj...škoda res, da se bomo zresnili in uprli, ko bo že prepozno!!
printer
18. 07. 2024 21.53
+7
Danes je črn dan za EU. Zapomnite si ta dan. Von der lajna dobila madat za dokončni pokop EU in ta naš kuštravi ( da ne napišem kaj ) podpisuje z kokainskim sporazum...da sem jaz Putin, jaz bi ta zahod pokvarjeni že zdavnaj zradiral...še dobro, da imajo rusi dobre živce..Ta kokainski Zelenko pa še kar tarna in tarna nad Orbanom, ki je edini izmed EU voditelji, ki se bori za mir in ne za vojno...zmešano vse skupaj! Zdaj bo res počilo....
Lion91
18. 07. 2024 21.00
+6
Matej Tonin in NSi sramota, da ste podprli uničevanje EU. Res me zanima kakšni bodo vaši komentarji čez 5 let?
stancka_si
18. 07. 2024 20.36
+6
Fuj, ona bo uničila človeštvo
Night fly
18. 07. 2024 20.15
+1
Samo se to .Evropa je do sedaj imela veliko veliko sreco ,da v Kremlju sedi Putin ....z njegovim , za marsikoga ,nerazumljivim popuscanjem Evropskim drzavam . Enostavno noce odgovoriti na te provokacije , ki mu jih UE kar naprej poriva (preko UKR jasno ) pred nos . Evropejci naj si samo zelijo ,ali pa se bolje ,naj ustavijo svoje voditelje , da ne pride do prvega strela , potem bo vsega kobec za dolgo dolgo let ...in obilica mrtvih ter vse sesuto . Ali to Evropa zeli ? Evropejci naj Najprvo vprasajo svoje voditelje kaj so Spoceli februarja 2014 v Kijevu ,,,kjer so zaceli novo vojno na evropskih tleh ....in to s pomocjo placanih morilcev , ki so se izdajali za nacije . Ni morda res ?
Lion91
18. 07. 2024 20.44
+1
Jaz se tudi sprašujem kaj bi bilo, če bi v Kremlju sedel voditelj tipa Netanjahu. Ukrajina bi bila zravnana z zemljo.
gozdar1
18. 07. 2024 21.19
-2
Seveda, samo največjo vojno po 2 sv je začel ta razumnež. Plačane morilce je v ukrajino l.2014 pošiljala rusija, vse dokumentirano tudi s pričevanji udeležencev.
300 let do specialista
18. 07. 2024 20.11
+1
G. Princip please reborn!!!
BWC Buyer
18. 07. 2024 20.11
+5
brabusednet
18. 07. 2024 20.09
+5
En črni dan za EU.
300 let do specialista
18. 07. 2024 20.09
+7
Satan je nazaj.
Night fly
18. 07. 2024 20.08
+0
Tezko je biti v srcu in dusi demokrat , z empatijo do vseh ,ki so prikrajsani , onemogli , revni , in poteptani . Sem levicar ? Ne vem , zase vem samo ,da sem brezkompromisno clovek odprtega pogleda in razumevanja za vse inklinacije posameznikov , ki so sprejemljive za neko Zdravo mescansko druzbo . Mene samega te etikete , levicarji ,desnicarji in podobno ne zanimajo . Vem pa samo nekaj , zdj po dolgih letih spremljanja in analiz tisocih resnicnih strokovnjakov tega sveta lahko recem ,da bi morali (ce vzamem letnico 1990) za ponovno inkarnacijo Evrope ,ki stremi za Mirom in prosperiteto , pred sodisce postaviti in primis , vse amer. predsednike od 1990 do danes, razen Trumpa , ki vojn ni zacel . Vsi ostali stirje so krivi za tako stanje kot je danes ,,,,seveda je treba dodati k tem stirim se vse evropske voditelje ,ki so Mir , ki je bil za sveto podpisan in izrecen ,spremenili spet v svoje konkvistadorske imperialne teznje ,tako v Evropi kot v svetu . Jedro stare Evrope , kjer so v glavnem monarhije se dandanes kolonije po svetu ozemajo do amena in jih uporabljajo za voje bogatenje . Toda ta Unipolarnost se koncuje ,in ti rezimi Evrope to dobro vedo , zato pa tudi taka politika . In za prvo zrtev so izbrali Spet -kar Rusijo , ki je najtrsi oreh , da se potem lotijo Kitajcev ...... ne ,ne bo slo . V nobenem primeru .
BroNo1
18. 07. 2024 19.55
+3
Uff velika podpora. Torej je Predelič zastonj skakal in ropotal, ko ga ni nihče nič vprašal?!
Samo navijač
18. 07. 2024 19.54
+5
Ustoličen hudič.
Infiltrator
18. 07. 2024 19.54
+5
LGBT scena se nadaljuje
patogen
18. 07. 2024 19.51
+1
Režimski medij s sladostrastjo opisuje odločitve štirih poslancev levičarskih in Tonina. Domoljubnih slovenskih poslancev, ne omeni z besedami. Španka, neka potomka La Pasionare iz španske komunistične vojne očitno, odkrito govori o Evropskih reakcionarnih silah. Nek besednjak iz španske državljanske vojne in vseh kasnejših...
patogen
18. 07. 2024 19.48
-3
Samo Amerika bo spet rešila Evropo. Tako kot jo je leta 1917-18 in leta 1941-45. Evropa sama ni tega zmožna. Žal pa bo do tega trenutka padlo veliko žrtev, tako kot v omenjenih obdobjih. Evropa je ujetnik socialističnih eksperimentov po boljšem in naprednem, ki ne dopuščahjo zdrave logike. Reševali bi svet, s tem pa potopili sami sebe...
Night fly
18. 07. 2024 19.57
+4
patogen ,,,,,, sama Amerika ni nic resila Evropo .Vsaj sama ne . Ce se Rusija ne bi vkljucila v to vojno in pri tem zrtvovala okoli 20 mio svojih ljudi ,bi se Ameri spet vkrcali na svoje barkace in odpeketali domov . To je povedalo kar nekaj ameriskih polkovnikov . Rusi so s vojim ogromnim vojaskim strojem in ljudmi nosili glavno breme osvoboditve Evrope izpod svab. rezima ,ker so nase "povlekli skoraj celotno naci armado , tako da so se Ameri vec ali manj sprehodili od Sicilije gor .
slayer2
18. 07. 2024 19.40
+6
In z gromkim aplavzom umre demokracija!!!
Dolar Kramp
18. 07. 2024 19.38
-6
Nikoli se ni prodala. In fer je do vseh. S Tanjo se strinjava o tem.
Night fly
18. 07. 2024 19.29
+2
Vidim ,da PM Slovenije z *elenskim podpisuje neke dogovore ........ a je to v tem trenutku sploh smotrno in se posebej -ali je veljavno ,legitimno ,glede na to ,da *elenski ni vec predsednik Ukr . !? Tak dogovor ne sme dobiti veljavne ratifikacije . Slovenci naj se raje spomnijo "fantasticnega _Dneva " ,ko je prezident Pahor podpisal nek papir z ono gospo z zeleznimi lasmi iz kroacije . Unicujoc podpis . Hudic je ,ko komiki vodijo drzave .
Night fly
18. 07. 2024 19.24
+8
Poglejmo samo ,kako se je v Evropi vse sfizilo od 2019 ,ko je na celo UE prisla von der Witch . Danes je ta celina tik pred 3. vojno . Vemo kdo na tej in oni drugi strani Atlantika stoji za to bruseljsko nomenklaturo . Mene bolj zalosti ,da je 2/3 evropejcev totalno zaplankanih ,kot da bi imeli vsi burke na glavi .
Night fly
18. 07. 2024 19.20
+4
Evropejce , vsaj one v Uniji naj preklemano skrbita dve stvari ..............katastrofalna politika ukraajinskega rezima ,ki izgublja na vseh koncih in ameriske volitve Novembra , ko bo v Beli Hisi spet Trump , seveda ,ce ga ne bodo prej fizicno odstranili ..