Tujina

Blinken ponovil zavezanost k dosegu dogovora o premirju v Gazi

Washington , 21. 08. 2024 06.35 | Posodobljeno pred 28 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je med obiskom Katarja novinarjem ponovil zavezanost ZDA k dosegu dogovora o premirju v Gazi. Zagotovil je, da je izraelski premier Benjamin Netanjahu izrazil podporo prehodnemu predlogu dogovora in k temu pozval tudi palestinsko gibanje Hamas.

Blinken je že obiskal Izrael in Egipt, v ponedeljek zvečer pa je prispel še v Katar, vendar je s premierjem Mohamedom Al Tanijem, ki je na obisku Avstralije, govoril po telefonu.

"Dogovor o premirju moramo skleniti, ker so ogrožena življenja talcev, ker trpijo prebivalci Gaze in tvegajo življenja v spopadu, ki ga niso začeli in ne morejo ustaviti," je dejal Blinken glede na sporočilo State Departmenta.

Ameriški državni sekretar Anthony Blinken se je srečal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem.
Ameriški državni sekretar Anthony Blinken se je srečal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem. FOTO: AP

Na vprašanje o tem, da izraelski mediji citirajo Netanjahuja, ki trdi, da se Izrael ne bo umaknil iz dveh strateških koridorjev v Gazi, Filadelfi in Netzarim, je Blinken odgovoril, da tega ne more komentirati, ampak lahko le ponovi to, kar mu je v ponedeljek povedal Netanjahu, ki je podprl prehodni predlog dogovora.

Ameriški predsednik Joe Biden je 31. maja podal predlog za trajno premirje v Gazi, kasneje pa podal še ta prehodni predlog dogovora, ki vsebuje pojasnila in podrobnosti med drugim umika izraelskih sil iz Gaze. Dodal je, da ZDA ne sprejemajo dolgoročne izraelske okupacije Gaze, prehodni predlog dogovora pa je jasen glede urnika in lokacij umika izraelskih sil.

Blinken je na koncu še dodal, da je tako v Egiptu kot tudi v Katarju govoril o trenutno najhujši humanitarni krizi na svetu v Sudanu, kjer več 10 milijonov ljudi potrebuje humanitarno pomoč. Dejal je, da so sklicali pogovore med sprtima stranema v Švici. Dosegli so dogovor o dostavi humanitarne pomoči, nadaljujejo pa se pogajanja o sporazumu o prekinitvi sovražnosti.