Tujina

Nekdanji odvetnik pod prisego opisal, kako je napihoval Trumpovo premoženje

New York, 25. 10. 2023 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Michael Cohen, nekdanji Trumpov odvetnik, je v torek, ko je pričal proti nekdanjemu šefu, dejal, da sta imela "čudovito srečanje". Na sojenju zaradi poslovnih prevar v New Yorku je povedal, da mu je Trump redno naročal, naj napihne vrednost njegovega premoženja. Trumpova odvetnica pa ga je na drugi strani večkrat označila za lažnivca.

Michael Cohen
Michael Cohen FOTO: AP

V sodni dvorani je nekdanji predsednik ZDA Donald Trump sedel le nekaj korakov stran od svojega nekdanjega odvetnika Michaela Cohena, ki je prisotnim razlagal, kako je manipuliral s Trumpovimi finančnimi izkazi. Kot je povedal, je uporabljal "obratni inženiring", da je dosegel poljubno neto vrednost. 

Opisal je, kako je vrednost Trumpovih nepremičnin napihoval skupaj z glavnim finančnim direktorjem Trumpove organizacije Alanom Weisselbergom. Večjo vrednost premoženja od dejanske je prikazoval, da bi Trump dobil ugodnejša posojila ali nižje zavarovalne premije. Ko so Cohena vprašali, za koliko je napihoval številke, je dejal: "Za toliko, kot je Trump želel".

Ko je Cohena začela zasliševati Trumpova odvetnica, so se stvari hitro razgrele, saj se je posmehoval vprašanjem in glasno nasprotoval enemu celemu sklopu vprašanj. Trumpova odvetnica ga je medtem skušala prikazati kot "serijskega lažnivca". Čez čas je Cohen postal vidno jezen, na vprašanja pa je začel odgovarjati z: "Vprašano in odgovorjeno". V nekem trenutku se je Cohen celo obrnil proti sodniku in rekel: "Ugovarjam," kar je poželo smeh v dvorani. Sodnik mu je odgovoril, da ne more ugovarjati. 

Trumpov odvetnik je v nekem trenutku med prepirom vstal in rekel, da je "priča povsem ušla izpod nadzora", po dvorani pa se je tudi tokrat zaslišal smeh. 

Sojenje Donaldu Trumpu zaradi finančnih prevar
Sojenje Donaldu Trumpu zaradi finančnih prevar FOTO: AP

Newyorški sodnik Arthur Engoron je sicer že razsodil, da je Trump skupaj s svojim podjetjem zagrešil poslovne prevare, na sodnem procesu pa gre sedaj le še za višino kazni. Generalna tožilka New Yorka, Letitia James, sicer zahteva 250 milijonov dolarjev (okoli 236 milijonov evrov) in prepoved poslovanja v New Yorku. 

Trump se je sicer med drugim zagovarjal s trditvijo, da so imela finančna poročila vedno drobni tisk, v katerem je pisalo, da se nanje ni zanesti in naj stranka sama preveri dejstva.

Trumpova ekipa je sicer želela preložiti Cohenovo pričanje – trdili so, da bi morali pričanje "ključne priče" preložiti, ker je bilo več odvetnikov v uradu državnega tožilca v zadnjem tednu pozitivnih na koronavirus. Sojenja niso prestavili, Trumpov odvetnik pa je izkoristil priložnost in poudaril, da je James "neodgovoren" in da mu ni mar za "nič drugega kot lovljenje predsednika Trumpa". Pripomnil je še: "Danes imamo v sodni dvorani vodilnega kandidata za predsednika ZDA."

Včasih tesen sodelavec, danes velik nasprotnik in kritik

Čeprav je Cohen nekoč rekel, da bi "dal za Trumpa svoje življenje", se je leta 2018 obrnil proti njemu, ko je priznal krivdo zveznih zločinov, piše CNN. Med drugim je že prej povedal tudi, da je pornografski igralki Stormy Daniels plačal za molk o spolnem razmerju s Trumpom. 

Michael Cohen
Michael Cohen FOTO: AP

Tako je hitro postal eden glavnih Trumpovih "sovražnikov", ki je, čeprav se je pripravljal na zapor, proti Trumpu pričal pred kongresom in o Trumpu napisal tudi zelo kritično knjigo. Na sojenju sta se v isti sobi znašla prvič v petih letih, poroča The Guardian.

V sodni dvorani nista vzpostavila očesnega stika, je pa Trump med odmorom zunaj dvorane dejal, da ima Cohen "grozen dosje". "To se zanj ne bo dobro končalo. Njegovo pričanje nas sploh ne skrbi," je povedal. Ker ga je sodnik Engoron opozoril, da ne sme podajati žaljivih izjav, je bil Trump sicer med zasliševanjem tiho. Je pa po poročanju Guardiana zavijal z očmi in zmajeval z glavo. 

Sojenje Donaldu Trumpu zaradi finančnih prevar
Sojenje Donaldu Trumpu zaradi finančnih prevar FOTO: AP

Cohen je bil, ko je zapustil sodno dvorano, bolj kratek: "Kakšno ponovno srečanje." Sicer pa je že večkrat poudaril, da ga je Trump pustil na cedilu, tako kot vse, ki mu niso več koristili. 

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marre
25. 10. 2023 21.19
+3
Čudno kako so vsi okoli Trumpa pokvarjeni od svetovalcev za nacionalno varnost, do odvetnikov, do bivših visokih funkcionarjev med njegovim predsedovanjem.. Očitno ljudje hitro pozabljajo kakšno je bilo njegovo predsedovanje
Rožice so zacvetele
25. 10. 2023 13.55
+0
Strah je vedno večji, samo, da ne bi znova volili Trumpa. Le kaj bodo še privlekli iz rokava?
caspera1
25. 10. 2023 14.27
-2
Mi je vseeno za Trumpa, ampak ti se pa tudi malo zberi. To je stalna praksa pri poslovnežih Trumpovega kova. Ni tu nič iz rokava.
gizmo49
25. 10. 2023 13.24
-2
stoj?kov
25. 10. 2023 13.04
-1
bivši in novi predsednik Trump 2024!!!naj se še tako trudijo,Trump bo predsednik 2024,bolje bo za vse...
Jerry321
25. 10. 2023 12.32
+2
Trump se dosmrtni ječi ne bo izognil 👌 kmalu bo dobil oranžni kombinezon v odtenku njegovega na oranžno prepleskanega obraza 😂
kr en33
25. 10. 2023 12.24
+0
ta vec ne bo delal nikjer kot odvetnik..
Bratje Slovani
25. 10. 2023 11.07
+0
Politično ga preganjajo,kot črnega Ivana v Trenti.
zdravkob
25. 10. 2023 10.58
+1
Tole je pa res že prava sodna štala. Ni oškodovanca, ni žrtve, zločin pa je. Smešno in žalostno. In za povrhu, takšna je poslovna praksa. To pomeni, da se o tem ne sodi. Sodišče vedno sprejme poslovne običaje v danem okolju.
Vrhovni poveljnik
25. 10. 2023 10.43
+23
No, je pa le treba priznati, da se Janezs in Trump v nečem razlikujeta - Trump premoženje napihuje, Janezs ga pa skriva.
Bigbadjohn
25. 10. 2023 10.58
+12