Tujina

Biden: Pred članstvom Ukrajine v Natu se mora končati vojna z Rusijo

London, 10. 07. 2023 06.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriški predsednik Joe Biden je v ekskluzivnem intervjuju za CNN dejal, da Ukrajina še ni pripravljena na članstvo v Natu, in dodal, da se mora, preden lahko zavezništvo razmisli o vključitvi Kijeva, končati vojna z Rusijo. Sicer pa je Biden v Veliki Britaniji začel večdnevno evropsko turnejo, v središču katere bo prav dvodnevni vrh Nata v Litvi.

V intervjuju je Biden dejal, da je razprava o skorajšnjem članstvu Ukrajine v Natu preuranjena, a da bodo ZDA in njihovi zavezniki v Natu predsedniku Volodimirju Zelenskemu in njegovim silam še naprej zagotavljali varnost in orožje, ki ga potrebujejo, da bi končali vojno z Rusijo, poroča CNN.

Prav zdaj sicer Biden začenja svojo turnejo po Evropi, kjer se bo med drugim udeležil vrha Nata v Litvi. Glavna tema pogovora bodo tudi vprašanja ruske vojske v Ukrajini in prizadevanja Zelenskega za članstvo v Natu.

"Mislim, da v Natu ni soglasja o tem, ali Ukrajino vključiti v Natovo družino zdaj, v tem trenutku, sredi vojne," je dejal Biden. Pojasnil je, da bi, ker je Ukrajina v vojni z Rusijo, če bi se včlanila v Nato, to pomenilo, da so v vojni z Rusijo vse članice Nata.  

Povedal je, da je o tem vprašanju veliko govoril tudi z Zelenskim in da je ukrajinskemu predsedniku ob tem zagotovil, da bodo ZDA Ukrajini še naprej stale ob strani in jim še naprej zagotavljale tudi orožje.  

Joe Biden
Joe Biden FOTO: AP

"Mislim, da moramo pripraviti racionalno pot za Ukrajino, da se bo lahko kvalificirala za vstop v Nato," je dejal Biden. Spomnil je, da je pred začetkom vojne ruski predsednik Vladimir Putin podal zahtevo, da Nato Ukrajine ne sprejme, a da je njegovo zahtevo zavrnil, ker ima zavezništvo "politiko odprtih vrat".  

Menil je še, da je prezgodaj za glasovanje, saj mora Ukrajina izpolnjevati tudi druge kvalifikacije. "Vključno z demokratizacijo in nekaterimi podobnimi vprašanji," je dodal. 

Biden pozdravil trdne odnose med Londonom in Washingtonom

Biden je sicer danes prispel v London, kjer ga je na Downing Streetu sprejel britanski premier Rishi Sunak. Biden je ob prihodu pozdravil trdne odnose med ZDA in Združenim kraljestvom.

Ameriški predsednik je ob prihodu na Downing Street nasmejan stisnil roko britanskemu premierju ter dejal, da so "odnosi trdni kot skala". Sunaku je dejal, da se "ne bi mogel srečati z boljšim prijateljem in zaveznikom", poroča britanski BBC.

ZDA in Velika Britanija sta najtesnejši zaveznici, pa je pred pogovori poudaril Sunak ter izpostavil pomen krepitve evroatlantske varnosti. Dodal je, da bosta s predsednikom ZDA preučila, kako dodatno okrepiti sodelovanje in skupno gospodarsko varnost, potem ko sta junija sklenila Atlantsko deklaracijo. O tem sta nato govorila.

Biden in Sunak sta se v britanski prestolnici sešla pred vrhom Nata, ki bo v torek in sredo v litovski prestolnici Vilnius. Biden je Sunaka sicer junija gostil v Beli hiši, ko sta obljubila nadaljnjo podporo Ukrajini.

Tudi na tokratnem, že šestem srečanju, sta se strinjala o potrebi po okrepitvi Nata in nadaljnji podpori Ukrajini, da bo v boju proti ruski invaziji dosegla trajen in pravičen mir, so sporočili z Downing Streeta. Izrazila sta tudi željo po hitrem sprejemu Švedske v zvezo Nato.

Biden se je sicer v Londonu mudil dva dni po tistem, ko so se ZDA odločile Ukrajini pomagati tudi s kasetnim strelivom, ki je zaradi nevarnosti za civiliste sporno in zato prepovedano v več kot sto državah, tudi v več članicah zavezništva.

Sunak je v soboto, potem ko so se evropske zaveznice na potezo Washingtona odzvale v zadregi, poudaril, da je Združeno kraljestvo podpisalo konvencijo iz Osla iz leta 2008, ki prepoveduje proizvodnjo in uporabo tega orožja.

Svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Jake Sullivan je na letalu na poti v London razliko v stališčih med Washingtonom in Londonom omejil na "pravno", ker ZDA konvencije niso podpisale. Kar zadeva Ukrajino pa sta Sunak in Biden "strateško na isti strani," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Sprejem pri kralju 

Na gradu Windsor ga je ob zvokih ameriške himne pričakala častna straža valižanske garde, nato pa ga je sprejel britanski kralj Karel III.

Ameriški predsednik se bo danes prvič srečal tudi z novim britanskim kraljem, saj se je maja njegovega kronanja v Londonu udeležila njegova soproga Jill. Bil pa je na pogrebu Charlesove matere, kraljice Elizabete II., septembra lani.

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Wolfman
10. 07. 2023 18.59
+2
Se pa na široko opazi, da Bidnov idol John Wayne.
Wolfman
10. 07. 2023 18.57
Putin trdi, da ni vojne, le posebne vojaške operacije...
RH007
10. 07. 2023 16.49
+3
Biden sploh ve kje je? Oziroma o kateri vojni govori? Slava Rusiji
borjac
10. 07. 2023 16.44
+5
Zaradi uporabe, s strani ZN, prepovedanih kasetnih bomb, bo Ruska federacija odgovarjala pred Haškem sodiščem, Zaradi uporabe Ameriških kasetnih bomb, prepovedanih v listini ZN, s strani Ukrajine, bodo ZDA in Ukrajina kandidirale za Nobelovo nagrado za mir.
komarec
10. 07. 2023 16.29
+4
Kdo je v vojni z rusijo, ali samo ukrajina ali cel nato? Nekam slabo jim gre, za ruse ni ovir. Čakamo tisto tako opevamo kontra ofenzivo.
apage
10. 07. 2023 15.00
+4
A ni zanimivo, da nekateri pišejo kako gre Rusiji slabo in da se nikamor ne premaknejo, ter da bodo kmalu klonili in to proti neki Ukrajini. Ob enem pa se non-stop pošilja orožje v Ukrajino, sedaj še kasetne rakete, itd. Čakaj malo, a ne gre Ukrajini ful dober, Rusiji pa ful slabo? Čemu še vedno kar naprej v eno iz dneva v dan toliko orožja za Ukrajino? Aja, mogoče, ker jih Rusi tolčejo zlahkoto v realnem svetu
UsliŠana
10. 07. 2023 14.29
+3
...strojan...joe...
periot22
10. 07. 2023 14.27
+10
Lažnivec dementni ki je dobesedno Rusijo prisilil v vojno zdaj pa laže, istočasno pa prodaja orožje v Ukrajino!
MTM AUDI
10. 07. 2023 13.22
+5
Sej jo ti vodis pa jo koncej dementnez….
ivan res grozni
10. 07. 2023 14.29
-2
Vojne je lahko takoj konec, če Rusi zapustijo okupirana ozemlja. Konča jo lahko torej Izključno Putin. Ukrajina ZDA dol visi; z zamudo nekaj tednov ali mesecev samo sledijo EU.
Rains
10. 07. 2023 14.31
+2
Dvomim, da ruski tanki in vojaki ubogajo Bidna.
Professor
10. 07. 2023 12.53
+10
Kasetne bombe so prepovedane že od leta 2010. Kako to da mednarodna elita ne reagira oz ZN to dovolijo Američanom?
c00kies
10. 07. 2023 12.56
+3
Rusija, ZDA in Ukrajina niso zavezane k temu, niso podpisnice nikakršnih sporazumov okrog neuporabe/uporabe tega orožja.
Professor
10. 07. 2023 13.09
+11
ZDA oz NATO je tudi podpisnik sporazuma o neširjenju NATO proti vzhodu oz ruskim mejam pa se omenjeni sporazum ne upošteva (zato pa je vojna v Ukrajini)...Sporazumi se interpretirajo po potrebi.. Glede na to, da je večina članic NATO in še skoraj 90 drugih držav sveta, podpisalo sporazum o prepovedi uporabe kasetnih bomb bi se lahko te izključile iz vojne v Ukrajini vendar očitno ukrajinske kontra ofenziva ne napreduje in so Američani v agoniji.
c00kies
10. 07. 2023 13.18
+5
Če si poslušal govor Bidena bi zelo jasno razločil med govorom, da je povedal, kako ZDA primankuje konvencionalnega orožja za boj proti Rusji v Ukrajini, zato sedaj pošiljajo nekonvencionalnega, ki ga pa imajo na tone, dokler ne dvignejo vojne proizvodnje konvencionalnega na ustrezno raven, da bodo lahko oskrbovali fronto v Ukrajini. Kar zadeva protiofenzive, je pa polomija po celi črti. Rusi so vkopani v položajih in so sfokusirani predvsem na zahodno orožje, Bradleye, Leoparde, Challengerje itn. ker so nanje razpisane absurdno visoke nagrade. Tu so še ogromna minska polja, ki stojijo na poti vsemu temu zahodnemu orožju. S kasetnimi bombami pa hoče zahod razbiti utrejene/vkopane položaje Ruske vojske. Če pride do upoorabe kasetnih bomb nad Rusi bo zelo verjetno Putin tudi čistil skladišča vse svinjarije, ki se je nabrala od pamtiveka. Vojna zna na tej točki zelo eskalirati.
ivan res grozni
10. 07. 2023 14.30
-4
Ker jih Rusi uporabljajo v Ukrajini že od prvega dne dalje.
Rains
10. 07. 2023 14.32
-2
Prepovedane so samo v državah, ki so podpisnice. ZDA, Rusija in Ukrajina niso. Pravtako jih Rusija uporablja že ves čas, pa še marsikaj drugega česar Ukrajina ne. Torej edino pravilno, da se stvari malo izenačijo.
ivan res grozni
10. 07. 2023 14.34
-3
Niti ZDA niti NATO nikoli nista ničesar obljubila. Gorbačov v svojih spominih poudarja, da se o NATU z zahodom sploh ni pogovarjal. Zakaj ne? Ker so ZDA hotele tudi Rusijo v NATU. Pravilno so napovedovale, da bo v 21. stoletju pravi nasprotnik KKitajska, zato je Rusija v NATU nujna. Rusi so ponudbo zavrnili, saj je zahtevala demokratizacijo in pravno državo.
ivan res grozni
10. 07. 2023 14.36
-2
Ne gre za nekonvencionalno orožje. Polomija??? Se bi vam zdela tudi, če bi ZDA napadle Mehiko in bi se morale za mestece velikosti Celja (Bahmut) boriti neuspešno celo leto.
nonac
10. 07. 2023 12.53
+8
Poglej mo teiretike zarote. Vse po vrsti se uresničuje. Sproduciran kovid19 in izmišljena cepiva,sproducirane klimatske spremembe, propad eu gospodarstva in same eu , Trump novi predsednik zda, vzpon članic bricsa z novo valuto in njihov suficid, propad dolarja in evra, izbris Ukrajine, nato, cia,…
UtisanBimbambom
10. 07. 2023 13.00
-3
Rotter
10. 07. 2023 13.10
+0
Bedast komentar. Sicer pa je itak vseeno, ker sem jaz po vaših napovedih umrl predlani od cepiva ali pa zmrznil tekom zadnje zime. Pa sem nekako še vedno tu.
ivan res grozni
10. 07. 2023 14.39
-1
Covid 19 je bil še kako resen in cepiva najuspešnejša v zgodovini. 95 % umrlih je bilo necepoljenih!! BRICS ima, če izvzamemo Kitajsko, polovico ameriškega BND.
ivan res grozni
10. 07. 2023 14.41
-2
Sama Španija ima brutoprodukt Rusije. O Nemčiji, Franciji, Italiji nima niti smisla govoriti. Rusija doserga vsega 7 % ameriškega BND.
E.Nigma
10. 07. 2023 12.52
+5
Ja menda. Če pa si za 8mio orožja poslal UE. Da zdaj vstopijo v Nato ne da je to vojna napoved. To je nova svetovna vojna
ivan res grozni
10. 07. 2023 14.44
Vsaka država lahko samostojno odloča o takem vstopu. Putinu bi moral dati NATO najbvišje odlikovanje za zasluge. Vstop dveh novih članic, Nemčija se ponovno oborožuje, 2 % za vojsko ni več problem nobene članice. Najbolj ogrožena Poljska zahteva jedrsko orožje in medcelinske rakete na svojem ozemlju.
Rains
10. 07. 2023 12.49
-8
V NATO Ukrajine ne more dokler ima ozemeljske spore oz. je v vojni. Za to je pa poskrbela Rusija že leta 2014, ko je zanetila državljansko vojno v Donbasu s svojimi "separatisti", ki jih je pošiljala čez mejo. To trenutno vojno bodo pa tudi zavlekli v neskončnost. Edina varianta je neke vrste "varnostno zagotovilo" posameznih članic. Kakšno bi to bilo razen takško kot do zdaj (pomoč z orožjem) si pa spet ne predstavljam, ker dvomim, da bi se katerakoli država res rada šla vojskovat za Ukrajino, ali pa za kogarkoli drugega razen za sebe.
Glavni_Baja
10. 07. 2023 12.56
+3
si mislu, da se ne upajo/smejo vojskovat za "ukrajino" ;) Slava bratski Rusiji
ivan res grozni
10. 07. 2023 14.46
-1
V Ukrajini brani EU prav sebe. Uspeh tam bi Putina opogumil, da bi šel dalje. Sam javno izjavlja, da se bori "samo" za ozemlja, ki so bila kdaj Ruska. Šteje sem tudi Aljasko?
ivan res grozni
10. 07. 2023 14.48
-2
Tretjemu Reichu pa ne??? Bratska Rusija pobija v Ukrajini brate po krvi in veri. Dol jim visi za Slovane.
Glavni_Baja
10. 07. 2023 15.21
+1
Malo_sutra
10. 07. 2023 12.46
-1
Nato ja, zravnana Ukrajina k prekmurje 😀
ivan res grozni
10. 07. 2023 14.49
-1
Zasluga izključno Rusije, ki napade sosedo, da si prilasti njene najbogatejše predele.
biggie33
10. 07. 2023 12.45
+4
Švedska mora samo še tistih par sto kurdov poslati erdoganu na usmrtitev, pa bodo lahko vstopili v nato..
Priap
10. 07. 2023 12.40
+1
No sedaj je Biden dal se en razlog več Putinu, da še hitro ne konča te vojne, ko govori da bo Ukrajina šla v Nato, po končani vojni. No in natanko to je Bidnov namen. Da se vojna ne konča prav hitro...
UtisanBimbambom
10. 07. 2023 12.41
-5
Torej Putin in Biden delujeta skupaj da EU zmrzne? Na ni Putin CIA? 🙈🙈😂😂
Rains
10. 07. 2023 12.51
-5
Namen, da se vojna hitro ne konča je Putinov, ker na ta način doseže, da je Ukrajina v permanentnem konfliktu in tako ne more v NATO.
E.Nigma
10. 07. 2023 12.54
+2
A podpis islzpred xx let dogovor da nato nebo v EU pa ne velja?
ivan res grozni
10. 07. 2023 14.52
-1
Torej pravitem, da Putin dela za ZDA? Rusi samo zapustijo Ukrajino pa bo konec vojne.
ivan res grozni
10. 07. 2023 14.54
-1
Sedanja ruska izmiščjotina. Nobenih dogovorov, niti obljub. Gorbačov je ves čas ponavljal, da se o NATU z zahodom sploh ni pogovarjal
?ebula
10. 07. 2023 12.36
+6
Torej Ukrajoina še dolgo ne bo v NATU!
Wolfman
10. 07. 2023 12.35
+2
Nisem pa vedel za genocid ukrajinskih nacionalistov nad Plojaki v 2.sv vojni!!!
UtisanBimbambom
10. 07. 2023 12.37
-3
Vedel si pa za napad Rusije in Nemcije na Poljsko?
ivan res grozni
10. 07. 2023 14.54
Wolfman
10. 07. 2023 18.54
Povod pa je bil napad na nemško radijsko postajo!!!
Wolfman
10. 07. 2023 12.28
+4
A se mu še kr neče zamašit tista srčna ali možganska arterija! Neverjetno, kakšno štalo je ta starček naredil preostalem svetu in doma.
Rains
10. 07. 2023 12.53
+0
Največjo ptalo je naredil škrat iz Kremlja, ki je sprožil največjo vojno v Evropi po WW2.
ivan res grozni
10. 07. 2023 14.55
-1
Niti procent škode, ki jo dela ruski psihopat.
Teoretik zarot
10. 07. 2023 12.16
+10
Pod masko pa kdo? Jim Carrey?
ivan res grozni
10. 07. 2023 14.55
-1