Tujina

Biden Golobu na socialnih omrežjih Bele hiše: 'Vedno vam bom hvaležen'

Washington, 23. 10. 2024 22.19 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obisk slovenskega premierja pri ameriškemu predsedniku je minil v zavezniškem vzdušju, čemur smo priča tudi sodeč po objavah na družbenih omrežjih. In če se je "prijatelju Joeju" najprej zahvalil Golob, pa je zdaj Bela hiša objavila videoposnetek, kjer Biden poudarja pomembnost zavezništva s Slovenijo in se Golobu zahvaljuje za "vodstvo in partnerstvo" pri izmenjavi zapornikov iz Rusije.

"Gospod predsednik vlade, z veseljem sem vas gostil v Beli hiši in se vam osebno zahvalil za vaše vodstvo in partnerstvo pri zagotavljanju izpustitve 16 zapornikov, ki so bili neupravičeno pridržani v Rusiji. To ste omogočili vi. Za to vam bom vedno hvaležen," se je predsednik Biden v objavi na družbenem omrežju X zahvalil slovenskemu premierju Robertu Golobu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Torej dragi premier, dobrodošli v Belo hišo," je Joe Biden dejal Robertu Golobu, medtem ko sta sedela v rezidenci ameriškega predsednika.

"20 let nazaj, ko sem bil še ameriški državni sekretar, sem se zelo trudil za vašo državo, da bi postala članica Nata. Smo močnejši in varnejši, ko stojimo skupaj s takimi partnerji kot ste vi," je slišati na videoposnetku, ki ga je objavila Bela hiša na uradnem profilu na družbenem omrežju X.

"To smo videli tudi prejšnje poletje, ko smo zagotovili svobodo 16 ljudem, vključujoč štirih Američanov, ki so bili nepravično zadržani v Rusiji," je nadaljeval."S tem smo jasno pokazali vsem tistim, ki so se spraševali, ali je naše zavezništvo pomembno: Poglejte kaj ste naredili in kako zelo pomembni ste."

In Golob je odvrnil: "Z malo pomoči naših iskrenih prijateljev ni nič nemogoče. In mislim, da je naš skupni trud, z izmenjavo zapornikov, to pokazal celotnemu svetu."

Golob je v torek odpotoval v Združene države Amerike, kjer se je v Beli hiši sestal z Bidnom. Gre za prvi delovni obisk slovenskega premierja pri predsedniku ZDA po 18 letih. Ključni namen obiska je krepitev dvostranskih odnosov med državama, ki ju povezujejo skupne vrednote, zgodovinsko prijateljstvo, strateško partnerstvo in zavezništvo Nato, so pred obiskom sporočili iz Ukoma. 

Slovenski premier in ameriški predsednik sta se v zadnjih dveh letih sicer že večkrat srečala ob robu multilateralnih srečanj. 

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.