Tujina

Bombe v Gazi razdejale mošejo, 21 mrtvih

Bejrut/Gaza, 06. 10. 2024 09.29 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Južni del libanonske prestolnice Bejrut je bil v noči na nedeljo tarča več kot dvournih silovitih izraelskih napadov. Hezbolah pa je proti izraelskim ciljem izstrelil okoli 130 raket. Izrael je v napadu na mošejo v Gazi, spremenjeno v zavetišče za begunce, ubil 21 ljudi, je sporočila agencija za civilno obrambo Gaze. Izraelska vojska je zatrdila, da je šlo za napad na oborožene pripadnike palestinskega gibanja Hamas.

Kot poroča libanonska nacionalna tiskovna agencija NNA, so izraelska vojaška letala izvedla štiri napade na južna predmestja Bejruta in enega na območje Hvejfata. Dopisniki AFP so poročali o eksplozijah v južnem Bejrutu in na njegovem obrobju, ki so trajale več kot dve uri. Posnetki AFP prikazujejo oblake dima, ki se dvigajo z več krajev na območju napadov.

Izraelska vojska je v izjavi na Telegramu zapisala, da je napadla teroristične cilje, ki pripadajo libanonski proiranski milici Hezbolah na območju Bejruta. Pred tem je v soboto zvečer izraelska vojska pozvala prebivalce, naj zapustijo južna predmestja Bejruta, saj še naprej cilja na položaje Hezbolaha.

Izraelska vojska je v soboto sporočila, da so njene sile ubile več kot 400 borcev Hezbolaha, odkar je Izrael v ponedeljek začel kopensko operacijo v južnem Libanonu. Hezbolah je medtem proti ciljem v Izraelu izstrelil okoli 130 raket, je v soboto zvečer še sporočila izraelska vojska.

V napadu na mošejo v kraju Deir al-Balah v osrednji Gazi je bilo po navedbah tiskovnega predstavnika agencije tudi veliko ranjenih. Izraelska vojska je v izjavi zapisala, da je "izvedla natančen napad na teroriste Hamasa, ki so delovali v poveljniško-nadzornem centru" v mošeji.

Izraelska vojaška ofenziva v Gazi je odgovor na Hamasov napad na Izrael 7. oktobra lani, v katerem je bilo ubitih več kot 1205 ljudi. V izraelskih povračilnih ukrepih je bilo doslej po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje, objavljenih v soboto, v Gazi ubitih najmanj 41.825 Palestincev, večinoma civilistov, še poroča AFP.

Macron za ustavitev dobave orožja Izraelu, Netanjahu za odziv na iranski napad

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v soboto pozval k ustavitvi dobave orožja Izraelu za posredovanje v Gazi, kar je izzvalo oster odziv izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Slednji je v večernem televizijskem nagovoru dejal, da ima Izrael pravico do obrambe in se bo odzval tudi na iranski raketni napad.

"Izrael ima dolžnost in pravico, da se brani in odzove na te napade in to je tisto, kar bomo storili," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. "Nobena država na svetu ne bi sprejela takšnega napada na svoja mesta in državljane," je še dodal po navedbah nemške tiskovne agencije dpa.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu FOTO: AP

Macron je bil v pogovoru za francoski medij France Inter kritičen do izraelskega posredovanja v Gazi in Libanonu. "Mislim, da si moramo danes prvenstveno prizadevati, da se vrnemo k politični rešitvi, da prenehamo z dobavo orožja za spopade v Gazi," je dejal. Macron je zaskrbljen zaradi konflikta v Gazi, ki se nadaljuje kljub večkratnim pozivom k prekinitvi ognja. "Mislim, da nas ne slišijo," je dejal. "Mislim, da je to napaka, tudi za varnost Izraela," je dodal in ocenil, da konflikt vodi v različna "sovraštva". "Libanon ne sme postati nova Gaza," je povedal francoski predsednik.

Netanjahu je v odgovoru izpostavil, da je izraelska vojska uničila "velik del" raketnega arzenala libanonske milice Hezbolah, a da nevarnost te šiitske organizacije še ni povsem odpravljena. Zatrdil je, da Hezbolah načrtuje še večji pokol na severu Izraela, kot ga je pred približno letom dni izvedla palestinska milica Hamas na jugu države.

"Medtem ko se Izrael bori proti barbarskim silam, ki jih vodi Iran, bi morale vse civilizirane države trdno stati ob strani Izraelu," je še povedal Netanjahu. Njegova država se bo po njegovih besedah še naprej borila za mir in varnost v svetu, dokler bitka ne bo dobljena, navaja dpa. Iz urada francoskega predsednika so kasneje sporočili, da Francija ostaja "trdna prijateljica Izraela".

Katar, ključni posrednik v pogajanjih o prekinitvi ognja v Gazi, pa je v odzivu sporočil, da je Macronova izjava "pomemben in cenjen korak k ustavitvi vojne". Izjave francoskega predsednika sta pozdravila tudi Jordanija in Libanon. Libanonski premier Nadžib Mikati je po noči intenzivnega izraelskega bombardiranja južnega predmestja Bejruta pozval mednarodno skupnost, naj "pritisne na Izrael," da se "zaveže premirju."

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

patogen
06. 10. 2024 10.46
+5
Ko gre za domnevni napad na mošejo, se slovenski islamisti in podporniki islamistov penijo. Ko so napadi na Cerkve, se zadovoljno hahljajo...
FORTUDO1
06. 10. 2024 10.45
+5
Proiranska milica Hezbolah = teroristična skupina skrajnežev!
Anion6anion
06. 10. 2024 10.43
+3
Tej vasi in judovski propagandi nihče več ne verjame. Židje nimajo nobene skode in nič mrtvih. Pravljice
patogen
06. 10. 2024 10.47
+0
V tej situaciji so antisemiti dvignili glave....
Lion90
06. 10. 2024 10.41
+4
Bravo Izrael, koncno se je nekdo uprl dihadistom! Namesto da bi evropa stopila skupaj podpirajo teroriste
Nelyy
06. 10. 2024 10.31
+5
Kot je povedal General Mirkovič, rešitev tega spora je samo ena, da eden drugega potolče do zadnjega. VSE OSTALO SO FINESE.
devlon
06. 10. 2024 10.22
+4
Eno in edino..od boga izbrano ljudstvo Izraela. Izbranci. Res ogledalo enoedinega boga dobrote. Milost kar izžareva iz njih. Verjetno niso bile besede izraelskega boga, temvec nekega drugega, da ob udarcu nastavi drugo lice in da ljubi sovraznika kot lastnega brata..? Verjetno se tudi precej selektivni pri sprejemanju bozjih priporocil..kot vecina kvazi vernikov
osservatore
06. 10. 2024 10.19
+6
"libanonski proiranski milici Hezbolah". To kar novinar imenuje proiranska milica so libanonski đihadistični teroristi.
Nace Štremljasti
06. 10. 2024 10.19
-2
slava in čast avstrijskemu malarju ki jih je pogruntal že leta 1934 ter ukrepal velika hvala
SlobodaNE
06. 10. 2024 09.57
+2
Naj se bijejo eni in drugi, ni vredno da to poročate
Racional-ec
06. 10. 2024 10.21
-3
SlobodaNE, ni vredno da se poroca o mrtvih otrocih, a? Tu ste vi taki kot ti hrabri in gobezdate v resnicnrm zivljenju pa ste ne mali paraziti…sram te je lahko.
SlobodaNE
06. 10. 2024 10.32
-2
RdečiKarton
06. 10. 2024 09.55
-4
Izrael v zakloniščih že cel teden. Vojaške baze, letališča in tovarne orožja pod vsakodnevnimi napadi. Iran razkril vse pomanjkljivosti Izraelske obrambe in dokazal da lahko kadarkoli uniči katero koli tarčo v Izraelu. Med tem IDF spodletel poskus invazije na Bejrut. Med tem pa nediskriminatorno pobijajo muslimane, kristjane in ostale civiliste po J Libanonu. Nihče ne obsoja Izraela ker pobija krščanske civiliste?! Zdaj se je IDF spravil še na modre čelade UNIFIL-a.
Trident Poraza
06. 10. 2024 09.46
+7
Omas1313
06. 10. 2024 09.44
+4
In to je opevano božje ljudstvo IZRAEL🤔
SlobodaNE
06. 10. 2024 10.02
+0