Tujina

'Izpusti novih avtomobilov omejeni do grama natančno, a cilji so nedosegljivi'

Rim, Berlin , 05. 10. 2024 17.28 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Italija in Nemčija sta se pridružili pozivu evropske avtomobilske industrije in Evropsko unijo pozivata, naj omili že sprejete standarde o emisijah CO2 za avtomobile in razmisli o ukinitvi prepovedi prodaje avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil z bencinskim ali dizelskim motorjem od leta 2035. Kako uspešni bodo, še ni jasno, a Evropska komisija jim odgovarja, da so standarde sprejeli že pred leti, prav z namenom, da ima industrija čas za prilagoditve.

Težave za evropsko avtomobilsko industrijo.
Težave za evropsko avtomobilsko industrijo. FOTO: Bobo

Italija in Nemčija se sedaj trudita pridobiti podporo drugih članic EU, je ta teden v Bruslju povedal italijanski minister za industrijo Adolfo Urso. Skupina enako mislečih želi spodbuditi razmislek o ukinitvi prepovedi prodaje bencinskih in dizelskih modelov od leta 2035. 

Kot glavni razlog navajajo dejstvo, da "dejanska ničelna omejitev emisij izpušnih plinov ne bo dosežena", zato nameravata Italija in Nemčija predlagati, da bi zakonodajo pregledali že na začetku prihodnjega leta in ne konec leta 2026, kot predvideva zakonodajna klavzula. 

Lani so namreč na ravni EU sprejeli časovnico za zmanjševanje emisij, ki predvideva, da se bodo po letu 2035 v EU lahko prodajali le avtomobili in kombiji, ki ne bodo izpuščali nobenega CO2, kar v praksi pomeni dejansko prepoved bencinskih in dizelskih modelov. V zadnjem trenutku so prav ob zahtevi Nemčije sprejeli še klavzulo, da bi leta 2026 pregledali in preučili morebitno nadaljnjo registracijo avtomobilov, ki naj bi jih poganjala sintetična nizkoogljična goriva. S tem bi lahko zamaknili odlog prepovedi za motorje z notranjim izgorevanjem. Italija in Nemčija sedaj predlagata, da to klavzulo pregledajo še pred letom 2026. 

Italijanski minister je ob tem kritičen in oster, da je evropska avtomobilska industrija propadla in napovedal, da bo v tem segmentu industrije odpuščenih več deset tisoč delavcev, če EU ne bo spremenila svoje vizije na področju avtomobilizma.

Urso zato Uniji kot eno od možnosti predlaga, da ohrani načrtovan cilj, a hkrati ustvari pogoje, ki bodo avtomobilski industriji omogočili, da jih doseže. Tak pristop podpira tudi Nemčija. "Če ali ko nam tega ne bo uspelo doseči, bomo morali cilje priložiti," je ocenil nemški gospodarski minister Robert Habeck

Že pred meseci je sicer tudi italijanska predsednica vlade Giorgia Meloni zavrnila predlog o prepovedi od leta 2035 in ga označila kot "ideološko norost". 

Občuten padec novo registriranih vozil, še posebej električnih 

Avgusta je vplivna skupina ACEA, ki združuje evropske proizvajalce avtomobilov, med drugim BMW, Ford, Renault, Volkswagen in Volvo, opozorila, da je število registracij novih avtomobilov avgusta padlo pod 644.000, kar je več kot 18-odstotni padec v primerjavi z avgustom lani. 

Medtem je tudi prodaja električnih avtomobilov dosegla največji sorazmerni padec, saj se je tržni delež z lanskih 21 odstotkov zmanjšal za skoraj tretjino. 

"Nimamo ključnih pogojev, da bi lahko zagotovili prilagoditve in proizvodnjo vozil brez emisij. Manjkajo nam infrastruktura za polnjenje, tudi z vodikom, konkurenčno proizvodno okolje, cenovno dostopna zelena energija, davčne spodbude in olajšave ter varna dobava surovin, vodika in baterij," so sporočili iz ACEA. 

Izpusti novih avtomobilov so omejeni do grama natančno.
Izpusti novih avtomobilov so omejeni do grama natančno. FOTO: Shutterstock

Trenutne evropske zahteve od proizvajalcev namreč zahtevajo, da povprečne emisije vseh avtomobilov, ki jih prodajo v določenem letu, ne presegajo 115,1 grama na kilometer. Prihodnje leto bo meja še nižja, in sicer pri 93,6 grama. Industrija opozarja, da bo mejo težko, če ne skorajda nemogoče, doseči, saj se prodaja električnih avtomobilov na trgu, kjer prevladujejo modeli SUV, zmanjšuje. Če emisijskih mej ne bodo dosegli, jih čakajo milijardne globe. Izvršni direktor Renaulta in vodja lobija proizvajalcev avtomobilov ACEA je opozoril, da bi lahko globe prihodnje leto znašale 15 milijard evrov, poroča Politico. ACEA zato EU poziva, naj urgentno uvede ukrepe za pomoč. 

Bo nova komisija sestavljana pravočasno? Roki so izjemno kratki

A kot se zdi, Evropska komisija prav veliko posluha nima, saj je prepričana, da je za težave vsaj delno kriva industrija sama. Kot je za Euronews povedal njihov predstavnik, so bile meje o omejitvi emisij določene že pred leti. Cilje za leto 2025 so sprejeli leta 2019. "Te politike smo oblikovali tako, da ima industrija čas, da se nanje prilagodi," na pozive k zamiku odgovarja komisija. 

Stališče komisije zagovarja tudi industrijski sektor proizvajalcev generatorjev in baterij, ki za elektrifikacijo evropskega energetskega sistema po trenutnih časovnicah močno lobira pri EU. Kritiki tudi trdijo, da so evropske avtomobilistične znamke popolnoma sposobne doseči zastavljene cilje in da letošnje upočasnjevanje prodaje električnih vozil izkoriščajo za nadaljnje uveljavljanje vozil na fosilna goriva.

Na drugi strani želi avtomobilski lobi pregled zakonodaje iz leta 2026 premakniti na 2025 tudi zaradi težkih tovornih vozil, ki so prav tako del sheme o zmanjšanju emisij. 

Toda tudi če bo Italiji uspelo sestaviti koalicijo, ki bo prestavila pregled zakonodaje z leta 2026 na leto 2025, ni jasno, ali ga bodo zakonodajalci lahko dokončali v predlaganem časovnem okviru. Poznavalci namreč opozarjajo, da je skorajda nemogoče, saj nova komisija ne bo imenovana niti do konca tega leta, še poroča Politico

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maxx365
05. 10. 2024 19.34
Ugotovili so, da bolj kot izpušni plini okolje onesnažujejo odpadli mikrodelci oz. mikroplastika ob obrabi pnevmatik med vožnjo. Ostanki »gumenega« prahu, ki nastaja pri obrabi pnevmatik, naj bi po nekaterih ocenah predstavljali kar tretjino vseh delcev mikroplastike v okolju. Glede na to, da so električna vozila bistveno težja od tistih z notranjim izgorevanjem, je tudi obraba pnevmatik pri teh vozilih večja. Očitno so lobiji sektorja električnih vozil in baterij pri EU močnejši od lobijev sektorja vozil z atmosferskimi motorji oz. namenjajo večje provizije odločevalcem.
Samo.Jst
05. 10. 2024 19.31
Ampak zakaj? Popolnoma razumem in podpiram elektrifikacijo, kar se tiče mestnih središč, saj se s tem zniža hrup in izboljša kakovost zraka... ampak to je pa tudi vse. Onesnaženje se le prestavi izpred praga nekam, kjer nas ne toliko moti. Kar pa se mi zdi najbolj skregano z logiko je dejstvo, da v Evropi lahko prepovejo dihanje, da bi znižali izpuste CO2 ampak če ves ostal svet ne sledi temu trendu bodo imeli vsi lokalni napori posledico le uničenje industrije in splošni padec standarda bivanja!
misekmali
05. 10. 2024 19.31
+1
Še dobro da EU nima delujočih vulkanov, ki povzročajo izjemno veliko emisij :)
lana2013
05. 10. 2024 19.17
+5
To so res totalne bedarije... na morski promet, pa letalski promet so pozabili?? Kolk emisij pa narijo te vojne?? Naj se to konca, ne pa da delajo totalne bedarje.. sramota za eu
Endless
05. 10. 2024 18.55
+8
.. medtem konse bo elita še naprej vozila v svojih privat avionih. Naj prvo prepovejo lete brez propelerja z manj kot 30 ljudmi na krovu, potem pa se bomo pogovarjali o zelenem
Watcherman
05. 10. 2024 18.46
-1
Ford z večkrat nagrajenim Ecoboost motorjem zmaga.
Aleš Hartner
05. 10. 2024 19.20
+1
To je najslabši motor na svetu z vidika trpežnosti.
Watcherman
05. 10. 2024 19.23
-1
Ti nimaš pojma prej si malo preberi o teh motorjih.
Watcherman
05. 10. 2024 19.25
-1
Fordov 1,0-litrski motor EcoBoost je na podelitvi priznanj najboljšim avtomobilom nemške revije Auto Motor und Sport osvojil priznanje International Paul Pietsch Award 2013 za tehnološke inovacije. Priznanje podeljujejo vsako leto že 24 let, prejemnika pa določi žirija 30 glavnih urednikov založniške skupine Motorpresse Stuttgart Group iz 22 držav po vsem svetu. Fordov motor so izbrali med finalnimi 12 inovacijami.
Watcherman
05. 10. 2024 19.26
-1
Najnovejše priznanje je že peto v vrsti nagrad, ki jih je Fordov 1,0-litrski motor EcoBoost osvojil od uvedbe spomladi 2012. Dopolnilo je pokal Dewar Trophy Kraljevega avtomobilskega kluba v Veliki Britaniji, priznanje za preboj Breakthrough Award revije Popular Mechanics v ZDA in naslov Mednarodni motor leta 2012, ki ga podeljuje Engine Technology International – 1,0-litrski EcoBoost ga je osvojil z največjo prednostjo v zgodovini podeljevanja tega priznanja. “To priznanje je osvojila tehnologija, ki je pomembno vplivala na avtomobilski svet. Fordov 1,0-litrski motor EcoBoost prinaša resnično spremembo: odlično deluje, navduši z vožnjo, ima izjemno sodobno in lahko konstrukcijo ter vključuje do okolja prijazne tehnologije,” je na slavnosti ob podelitvi priznanj v Stuttgartu povedal Bernd Ostmann, založnik revije Auto Motor und Sport. To ni le prvi Fordov trivaljnik, premierno uvaja tudi veliko novih tehnologij, ki jih še nismo videli v Fordovih vozilih. Med njimi so vgrajeni izpušni zbiralnik, variabilna oljna črpalka, deljeni sistem hlajenja, ročična gred z zamikom in majhen, a izjemno odziven turbopolnilnik, ki deluje z do 248.000 vrtljaji v minuti. Rezultat napredne zasnove je tih in uglajeno delujoč motor, ki razvije približno takšno moč kot običajni 1,6-litrski štirivaljni bencinski motor, ob porabi samo 4,8 l/100 km in izpustih CO2 109 g/km v različici s 100 KM. 1,0-litrski motor EcoBoost je v Evropi trenutno na voljo z modeli Fiesta, B-Max, Focus in C-Max. Doslej so v Evropi prodali 72.000 Fordovih vozil z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost, ta motor pa je izbralo kar 40 odstotkov kupcev nove fieste in B-maxa. Večkrat nagrajeni motor bo v Evropi na voljo tudi v povsem novem Mondeu in športnem terencu EcoSport, ki ga bodo prodajali v Aziji in Južni Ameriki. 1,0-litrski motor EcoBoost izdelujejo v Fordovih tovarnah motorjev v Kölnu in romunski Craiovi, na voljo pa bo na večini globalnih trgov, kjer prodajajo Fordova vozila.
Sebix
05. 10. 2024 18.43
+9
Predlagam naj Italija kot gospodarska in pomembna velesila (za razliko od Slovenije ker ne pomeni nič) pač enostransko odstopi od dogovora potem pa bomo vidli kaj bodo naredili EU birokrati.
Sebix
05. 10. 2024 18.43
+4
Naj Italija kot gospodarska in pomembna velesila (za razliko od Slovenije ker ne pomeni nič) pač enostransko odstopi od dogovora potem pa bomo vidli kaj bodo naredili EU birokrati.
boris c
05. 10. 2024 18.39
+12
Posledica vsega tega bo ta, da bomo vozili stare avte dokler ne bodo razpadli. In z vidika varnosti in ekologije bo dvakrat slabše, kot pa če bi nove bencinarje vozili.
daiči
05. 10. 2024 18.35
+6
pomoje bojo vonderlajnovo hitr steral nekam. dost butasti so evropejci da dajo na celo evrope belgijko . iz belgije ne prhaja nobena avto znamka, zato pa je tko k je, njej je vseen. edin ena trahtarska znamka prhaja iz tm, sam trahtarji tko ne morjo bit drgac k na dizl. na celu evrope bi mogu bit al nemc, francoz al pa taljan, u teh drzavah je zibelka avto industrije. d sram ni evropejcov da jim belgijec unicuje tako veliko gospodarsko panogo. sam sej to nebo dovh slo, sam nj zacnejo ludi odpuscat po fabrkah, bo hitr druga muska zapela
slayer2
05. 10. 2024 18.54
+1
mario7
05. 10. 2024 19.01
+2
mamma mia
05. 10. 2024 19.33
Indijaščino pa res ne berem.Rabim slovar!
TEDYC
05. 10. 2024 18.35
+7
Prvo letala z neba, potem pa ladje z morja...ne bo treba nobenih avtov zelenih
kr nekdo
05. 10. 2024 18.32
+8
EU smiliš se mi. pa kako za vraga imate tako omejen pogled. ne more eu reševat svet z nic emisijam. samo indija vec zaserje k cela eu. pa se 200 drzav je na svetu.
SEJBOBOL
05. 10. 2024 18.30
+7
Zamimivo sami sebi postavljajo veljaki roke in sami debatirajo o tem in kockajo mal v plus mal v minus sam da cas tece in mastne place vlecejo
bilythekid321
05. 10. 2024 18.26
+10
nateg stoletja.
mario7
05. 10. 2024 19.02
EU Dig. Cenzura
05. 10. 2024 18.23
+7
Avtomobili ne onesnazujejo. Ze danes so tako ekoloski. imajonvse zivo zaprto/ zadusene motorje.
Infiltrator
05. 10. 2024 18.22
+11
emisijski kuponi tudi en velik natega ,da nekateri preko politike bogatijo
Infiltrator
05. 10. 2024 18.21
+9
samo omejevali nas bi ,da si elite loh privoščijo kar si pozelijo ,to je cilj navadnih ljudi omejiti jim vse do cem elite pa pocnejo ,kar je zares škodljivo svetu....
stancka_si
05. 10. 2024 18.20
+6
Malo manj naj se gospoda z avioni vozi, pa za eno delegacijo 10 avtomobilov in 15 motoristov tudi ni ok. Pol se pa na male ljudi spravijo z emisijami
ap100
05. 10. 2024 18.19
+9
propad industrije - ali ko politiki pretiravajo z idejami brez strokovnih podlag
čebelinko
05. 10. 2024 18.19
+12
Na vseh koncih sveta se streljajo s tanki, avijoni in ladjami... a problem je moj bencinar ane? hahaha Lopovi pokvarjeni, vse bi vas blo treba v prve vrste poslat. Bi bilo zelo hitro vojn konec.