Tujina

Avstralski športnik za nastop na olimpijskih igrah žrtvoval prst na roki

Perth/Pariz, 26. 07. 2024 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

30-letni avstralski hokejist na travi Matt Dawson si je med treningom v Perthu pred dvema tednoma zlomil prst na desni roki, okrevanje po operaciji pa bi trajalo več mesecev. Da bi kljub poškodbi lahko sodeloval na letošnjih olimpijskih igrah, njegovih tretjih po vrsti, se je odločil za amputacijo prsta od členka navzgor, s čimer je šokiral svoje soigralce in trenerja.

Matt Dawson je novinarjem povedal, da je bil zlom prsta tako hud, da se je ob pogledu nanj v garderobi onesvestil. Mislil je, da je njegovih olimpijskih sanj konec.

Posvetoval se je s plastičnim kirurgom, ki je ocenil, da prst – tudi z operacijo in dolgotrajnim okrevanjem – morda ne bo nikoli več polno funkcionalen. Če pa bi ga amputirali, bi Dawson lahko igral že čez 10 dni.

Kljub temu da ga je žena posvarila, naj se ne prenagli, je Dawson odločitev sprejel še isto popoldne. "Vsekakor sem bližje koncu svoje kariere kot začetku in – kdo ve – to bi lahko bile moje zadnje [olimpijske igre]. Če bi čutil, da lahko še vedno igram po svojih najboljših močeh, bi to tudi storil. Če je cena, ki jo moram plačati za to, del mojega prsta, naj bo tako," je Dawson povedal za podcast Parlez Vous Hockey.

Matt Dawson je bil odločen, da bo nastopil na letošnjih olimpijskih igrah.
Matt Dawson je bil odločen, da bo nastopil na letošnjih olimpijskih igrah. FOTO: AP

Kapetan Aran Zalewski je povedal, da je odločitev šokirala ekipo, vendar so ga na koncu podprli. "Nismo vedeli, kaj naj si mislimo, potem pa smo slišali, da je šel v bolnišnico odrezat prst. Kar je precej zanimivo, saj vem, da bi marsikdo dal svojo roko, nogo in celo prst za to, da bi lahko bil tukaj," je dejal na tiskovni konferenci v Parizu. "Če vse življenje živiš z odločitvijo, željo in se žrtvuješ, da bi tekmoval na najvišji ravni, mislim, da je to precej lahka odločitev," je še dodal.

Na začetku tega tedna je trener ekipe Kookaburras Colin Batch sporočil, da Dawson spet trenira z njimi. "Kapo dol Mattu. Očitno je resnično predan igranju v Parizu. Nisem prepričan, da bi sam storil enako, a uspelo mu je, kar je odlično," je povedal za avstralsko televizijo Seven News Network.

Na igrišče s Kookaburrasi bo stopil v soboto, le 16 dni po poškodbi, ko se bo njegova ekipa pomerila z Argentino.

To pa ni prvič, da Dawsona pesti huda poškodba. Leta 2018 je zaradi udarca s hokejsko palico na igrah Commonwealtha skoraj izgubil oko. Kljub temu mu je uspelo igrati in ekipa je osvojila zlato. 

Avstralska moška reprezentanca v hokeju na travi je sicer edina avstralska ekipa v kateremkoli športu, ki je prejela medalje na šestih zaporednih poletnih olimpijskih igrah. Z olimpijskih iger v Tokiu leta 2020 so odnesli srebrno medaljo.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dolgi
26. 07. 2024 15.40
+3
In če ne zmagajo se prijavi na paraolimpijske. Samo reži.
flojdi
26. 07. 2024 15.27
.se en buxl./..ce je en% moznosti se vztraja.(ampak ta ma raj medaljo k Svoj prst..
mackon08
26. 07. 2024 15.22
+2
Eni izgleda niste članka sploh prebrali. Če bi se odločil za operacijo obstaja velika možnost, ds prst ne bo funkcionalen in bo prej ovira kot korist. Odločitev je ba mestu.
Nace Štremljasti
26. 07. 2024 14.40
+4
janezov uč
26. 07. 2024 14.23
+0
ta si da prst stran, da lahko nastopi na OI, Pogačar je pa mal utrujen in gre raj mal počivat
dolgi
26. 07. 2024 15.39
+3
Tale pac ni osvojil že gira in toura letos.
Koyoujebs
26. 07. 2024 14.22
+6
Bravo? se mi zdi? čudna poteza