Tujina

Ameriški volilni sistem: daleč od vizije ustanovnih očetov

Washington, 22. 10. 2024 07.11 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
63

Ameriški volilni sistem je bizarno unikaten. Zasnovan z namenom, da bi preprečil krivice pri koncentraciji politične moči, v resnici prav to omogoča in je pravzaprav daleč od neposredne demokracije. Tako je možno, da kandidat, ki na volitvah zbere največ glasov, na koncu ni zmagovalec. Ameriškega predsednika namreč ne izberejo neposredno volivci, pač pa ima škarje in platno v rokah t. i. elektorski kolegij. Tako je v najmočnejši demokraciji na svetu dva od zadnjih štirih predsednikov izbrala manjšina volivcev. Za spremembe, ki jih sicer podpira 58 odstotkov Američanov, bi bilo treba poseči v ustavo.

Večina Američanov bo na predsedniških volitvah 5. novembra oddala glas bodisi demokratki Kamali Harris bodisi republikancu Donaldu Trumpu. Toda ti glasovi ne bodo neposredno odločili, kdo zmaga.

Bizarni ameriški mehanizem za izbiranje stanovalca Bele hiše namreč ne omogoča, da zmagovalec postane tisti, ki dobi največ glasov. Namesto tega kandidata tekmujeta za zmago v 50 zveznih državah in Zveznem okrožju Kolumbija. Ne gre torej za glas približno 244 milijonov Američanov, kolikor jih ima volilno pravico, pač pa so pisci ameriške ustave leta 1787 iznašli sistem elektorjev, ki volijo v imenu svoje zvezne države.

Kamala Harris in Donald Trump
Kamala Harris in Donald Trump FOTO: Shutterstock

Kako deluje elektorski kolegij?

Vsaka zvezna država ima takšno število elektorjev, kot je njenih članov v predstavniškem domu – to je določeno s popisom prebivalstva, plus dva senatorja. Ameriška ustava ne določa, kako naj zvezne države določijo elektorje, tako da ima vsaka svoj proces. Skozi zgodovino se je oblikovala praksa, da jih v mnogih izvolijo na zborovanju vsake posamezne stranke, ponekod jih še vedno izbere strankarsko vodstvo. Nabor zmagovalne stranke je nato uradno potrjen za vlogo elektorjev. 

Največ elektorjev, 54, ima Kalifornija, po zgolj tri elektorje (kar je tudi najmanj) pa ima šest najmanj poseljenih držav – Severna Dakota, Južna Dakota, Wyoming, Vermont, Delaware in Aljaska. To pomeni, da en elektorski glas v najmanj poseljenem Wyomingu predstavlja glas 192.000 ljudi, medtem ko en elektorski glas v Teksasu, enem najbolj poseljenih, predstavlja glas 730.000 ljudi. Tudi Zvezno okrožje Kolumbija, ki ni zvezna država in nima volilnega predstavnika v kongresu, ima tri elektorske glasove. Skupaj je na voljo 538 elektorskih glasov, zmagovalec pa je kandidat, ki osvoji večino, to je 270 ali več glasov. 

Teoretično ima volilno pravico vsak ameriški državljan, starejši od 18 let. A za sodelovanje na volitvah se je treba prej registrirati. Ponekod so ti postopki precej zapleteni, kar pomembno vpliva na dejansko volilno udeležbo.

Vse zvezne države, razen Maina in Nebraske, imajo pravilo "zmagovalec pobere vse", kar pomeni, da predsedniška glasovnica, ki dobi največ glasov, prejme vse elektorske glasove tiste zvezne države. Posledica tega sistema pa je, da lahko kandidat dobi na nacionalni ravni večino glasov, vendar na volitvah izgubi. Tako je leta 2016 Donald Trump premagal Hillary Clinton, čeprav je prejel skoraj tri milijone glasov manj. Leta 2000 je George W. Bush premagal Ala Gora, čeprav je demokratski kandidat dobil dobrih pol milijona glasov več.

V večini zveznih držav elektorji oddajo svoje glasove tako, kakor je glasovala večina volivcev v njihovi zvezni državi, ni pa to obvezno. Če elektor glasuje proti izbiri svoje države, ga označijo za nezvestega. To se sicer redko zgodi, a leta 2016 je bilo na ta način oddanih sedem glasov elektorskega kolegija – več elektorjev je poskušalo glasovati proti Donaldu Trumpu, a jim kljub temu ni uspelo spremeniti volilnega izida. V državah, kot so Kalifornija, Kolorado, Teksas, Florida, Georgia, Michigan in Minnesota, so lahko "nezvesti" elektorji denarno kaznovani in celo sodno preganjani.

Ameriški volilni sistem – zasnovan z namenom, da bi preprečil krivice pri koncentraciji politične moči, v resnici prav to omogoča in je pravzaprav daleč od neposredne demokracije.
Ameriški volilni sistem – zasnovan z namenom, da bi preprečil krivice pri koncentraciji politične moči, v resnici prav to omogoča in je pravzaprav daleč od neposredne demokracije. FOTO: Profimedia

Karte v rokah ima na koncu le peščica držav

Države, ki že leta štejejo kot trdnjave republikancev, so Teksas, Oklahoma, Kansas, Alabama, Mississippi, Tennessee, West Virginia,  Wyoming, Idaho in Utah. Na drugi strani za trdno demokratske veljajo Kalifornija, New York, Illinois, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Connecticut, Washington, Oregon in Havaji. 

Ker zvezne države z izjemo nekaterih, ki so v preteklosti zamenjale modro barvo za rdečo in obratno, na vseh volitvah glasujejo za isto stranko, o zmagovalcu na koncu odločajo t. i. swing statesi. Tam se volilno telo včasih nagne na eno, včasih na drugo stran, običajno pa vse do zaključka volitev ni jasno, kakšen bo rezultat.

Letos so to po raziskavah Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Severna Karolina, Pennsylvania in Wisconsin. To so torej države, kjer bosta Trump in Harrisova iskala pot do 270 elektorskih glasov. 

Kaj se zgodi, če je rezultat pretesen?

Če se slučajno zgodi, da kandidat zmago doseže s tesnim volilnim izidom, le tega izpodbijajo, glasove pa ponovno preštejejo. Najbolj znano ponovno štetje se je zgodilo na Floridi leta 2000, ko sta se merila George W. Bush in Al Gore. Zmaga je na koncu po odločitvi vrhovnega sodišča pripadla Bushu mlajšemu. Tudi leta 2020 je zaradi tesnih razlik ponovno štetje izvedlo več zveznih držav. V Georgii je ponovno štetje potrdilo zmago Joeja Bidna.

Če pa večinskega zmagovalca na volitvah ni, če torej noben kandidat ne zbere 270 elektorskih glasov, o predsedniku glasuje predstavniški dom Kongresa ZDA. To se je sicer zgodilo le enkrat, leta 1824, ko nihče od štirih kandidatov ni dobil večine. Glede na trenutno prevlado republikanske in demokratske stranke je danes zelo malo verjetno, da bi se to zgodilo. 

Zmagovalec volitev je običajno razglašen že na noč volitev, leta 2020 pa je, tudi zaradi pandemije koronavirusa in Trumpovih obtoževanj o prirejenih volitvah, trajalo kar nekaj dni, da so prešteli vse glasove.

Elektorji se nato sestanejo 17. decembra, uradno oddajo svoje glasove in rezultate pošljejo v Kongres ZDA. Kongres glasove običajno sešteje 6. januarja, novi predsednik pa priseže na inavguraciji 20. januarja prihodnje leto.

Teoretično ima volilno pravico vsak ameriški državljan, starejši od 18 let. A za sodelovanje na volitvah se je treba prej registrirati.
Teoretično ima volilno pravico vsak ameriški državljan, starejši od 18 let. A za sodelovanje na volitvah se je treba prej registrirati. FOTO: Shutterstock

236 let star sistem, ki je daleč od vizije ustanovnih očetov

Ameriški volilni sistem je nastal iz kompromisa med snovalci ustave, ki so želeli, da državljani neposredno volijo predsednika, in tistimi, ki so želeli, da ga izbere kongres. Odločili so se ustanoviti začasno, vmesno telo med volivci in izvoljenimi uradniki, ki bo odločalo. Ob ustanovitvi demokracije v ZDA ni bilo političnih strank in prvotni sistem je predsedovanje predal tistemu, ki je pridobil največ glasov, mesto podpredsednika pa drugouvrščenemu. Z 12. amandmajem so ustavo leta 1804 spremenili tako, da sta bila predsednik in podpredsednik izvoljena skupaj.

Danes sistem deluje povsem drugače od zamišljenega in dokaj nedemokratično, saj omogoča, da pravi zmagovalec lahko izgubi volitve, prav tako daje preveč moči v roke tako imenovanih "swing statesov". Za ocenjevanje kakovosti volitev po vsem svetu je bil leta 2012 kot neodvisen raziskovalni projekt ustanovljen Electoral Integrity Project (EIP) na univerzah Harvard in Sydney. Rezultati so pokazali, da so strokovnjaki ameriške volitve ocenili kot najslabše med vsemi zahodnimi demokracijami. Brez reform lahko to na dolgi rok škodi legitimnosti ameriških volitev – dodatno oslabi zaupanje javnosti v politične stranke, kongres in vlado ZDA, zniža volilno udeležbo in poveča tveganje za množične proteste, ocenjujejo poznavalci.

"Snovalci ameriške ustave so si zamislili neodvisno skupino ljudi, ki bi lahko sama presojala. A prvotni namen so pokvarile države, ki so zahtevale povezavo med elektorskimi glasovi in kandidatom, ki zmaga v tej državi. Glede na število prebivalcev in volilne vzorce bi morali demokrati precej hitro zmagati na večini predsedniških volitev," za The Independent ugotavlja Costas Panagopoulos, profesor politologije na univerzi v Bostonu. "Možnost, da nekatere zvezne države zakonsko določijo, da morajo njihovi elektorji glasovati za kandidata, ki je zbral največ glasov, pa lahko na koncu privede do tega, da v Belo hišo pride kandidat, ki je v skupnem seštevku zbral manj glasov."

Zakaj torej ZDA 235 let po ustavni konvenciji še vedno uporabljajo takšen volilni sistem? Panagopoulos pravi, da preprosto ni soglasja o boljši alternativi. Poleg tega Američani preprosto ne marajo dvomiti o tem, kar je zapisano v ustavi. Po njegovih besedah tudi funkcija "zmagovalec vzame vse" sploh ni zapisana v ustavi, pač pa so se tega domislile države. Bi bilo pa brez te funkcije kateremu koli predsedniškemu kandidatu težje priti do 270 elektorskih glasov, opozarja. "In če jih nihče ne doseže 270, se volitve preselijo v predstavniški dom ameriškega kongresa, kjer vsaka zvezna država dobi en glas, kar bi lahko trdili, da je celo manj demokratično od posrednega sistema volilnega kolegija, ki ga imamo."

Ali se bo torej ameriški volilni sistem kdaj spremenil? Panagopoulos verjame, da to je mogoče: "Zdi se mi, da je sprememba vse bolj verjetna, vendar govorimo o procesu, ki bo najverjetneje nastajal še desetletja."

Ameriški kongres je v preteklih letih poskušal odpraviti napake, ki so se pokazale po volitvah leta 2020, ko je Trump lažno razglasil zmago. Tožilci so povedali, da je pritiskal na državne uradnike in poskušal razveljaviti rezultat. Leta 2022 je Kongres zato sprejel zakon, po katerem mora guverner vsake zvezne države rezultate volitev potrditi, še preden so ti predloženi Kongresu. Zakon določa tudi obvezni rok za potrditev rezultatov, ki daje državam po volitvah 36 dni časa za dokončanje ponovnega štetja in morebitnih sodnih postopkov.

Večina volivcev si želi neposrednih volitev

Tudi septembrska raziskave agencije Gallup je pokazala, da 58 odstotkov odraslih Američanov podpira neposredne predsedniške volitve in je naklonjenih spremembi ustave, medtem ko jih 39 odstotkov želi, da bi se ohranil sedanji elektorski sistem.

Vse od začetka opravljanja raziskave leta 2000 so demokrati pogosteje kot republikanci in neodvisni volivci naklonjeni spremembi ustave, kar ni presenetljivo, saj so njihovi kandidati samo v tem stoletju že dvakrat ostali praznih rok, čeprav so zbrali več glasov od tekmeca. V letošnjem letu si tega želi 82 odstotkov demokratov. Medtem pa se 66 odstotkov republikancev zavzema, da bi sedanji sistem ohranili.

Če bi odločala navadna večina Američanov, bi torej ustavo spremenili tako, da bi predsednika volili na volitvah po vsej državi. Toda sedanja ustava elektorjem v vsaki zvezni državi izrecno daje nalogo, da izvolijo predsednika, ustavne spremembe pa so bile v zgodovini ZDA zelo redke. Postopek spreminjanja je namreč zahteven in zahteva znatno soglasje za uveljavitev sprememb. 

Ameriška ustava je bila od ratifikacije leta 1788 sicer spremenjena 27-krat.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dejgasrat
22. 10. 2024 09.32
Dokler se da goljufat nebojo nic spreminjali.. in dokler lahko uvazajo volilce v swing states tudi ne.. za 750% se je povecalo stevilo nelegalnih volilcev v teh drzavah. Zato se je pq za vprqsat zakaj nekaterim ljudem tolko pomoci, tudi ce nimajo dokumentov.. zato da si od njih izborijo glas.. in tako bo ce letod ne zmaga Trump verjetno od sedaj naprej stalno zmagovala levica
testosteron
22. 10. 2024 09.26
+1
Pa saj se že vnaprej ve kdo bo zmagovalec - vse ostalo je pesek v oči za butaste ljudi,...
Glavni_Baja
22. 10. 2024 09.32
jank
22. 10. 2024 09.24
-1
Če si kdo zaželi kaj butastega, naj gre v ZDA. To, da je zadnjem obdobje dvakrat izgubil kandidat, ki je prejel več glasov, je očitno mogoče samo tam. To sta bila Al Gore in Hilary Clinton. Trump je zmagal, čeprav je dobil več kot 2 milijona manj glasov od Hilary Clinton.
Julijann
22. 10. 2024 09.26
+1
Če bi poznal sistem, bi vedel, da na koncu zmaga tisti, ki prejme več elektorskih glasov.
IskraLJ
22. 10. 2024 09.22
+6
Pri nas v EU še tega ni, ursula nam vlada brez enega samega glasu ljudstva.
Julijann
22. 10. 2024 09.28
+1
No ja, najprej so jo mogli potrditi voditelji vseh 27 članic. S tem je njena kandidatura postala uradna. Kot veš, ji je Golob dal svoj glas. Potem jo je potrdil dokončno pa EU parlament. Tam sedi 720 predstavnikov evropskega ljudstva.
skuripanda burns
22. 10. 2024 09.20
+4
Urša Zupan najbrž tudi smatra, da socializem deluje, in da je to, da dokazano ni deloval niti v eni državi, v kateri je bil vzpostavljen, čisti slučaj, ker "še nikjer niso vzpostavili tisti pravi socializem".
Razmisljajoc
22. 10. 2024 09.17
Hmmmmm , zelo zanimivi komentarji , kaj pa pri nas doma , se vam zdi vse v najboljsem redu ?!
jozefStefan
22. 10. 2024 09.15
+4
Dajmo se obrnit v naš sistem.. v parlamentu imamo ljudi, ki niso s svojo stranko prebili praga za v parlament, torej niso bili izvoljeni. Naknadna združitev strank pa jih je pripeljala v parlament. Zakaj nimamo pravila, da po volitvah ni možno menjati stranke, oz. če jo ne pomeni, da si v parlamentu. V parlament vodijo zgolj glasovi ljudstva ne pa veze.
jank
22. 10. 2024 09.27
Ja, uvedimo preferenčni glas. Kdo je proti. Janša, ki je Logarju vrgel pod nos, da ga je dal v izvoljiv volilni okraj.
Julijann
22. 10. 2024 09.12
-1
Pri nas ne bo nobene spremembe volilnega sistema. Narod je zastonj hodil na referendume. Glede na to, da vlada nima časa za kaj takega in da so vsi skregani med sabo, bi težko bila tudi podpora vsaj 60 glasov, kolikor se jih potrebuje za spremembo. In naslednjič, bo to kmalu ali čez leto in 4 mesece bomo spet volili po starem.
Balki36
22. 10. 2024 09.10
+2
Če 1 kandidat v zvezni drzavi dobi samo 1 glas vec od protikandidata...dobi vse elektorske glasove te drzave....kalifornijo bo zagotovo dobila kamala....texas pa trump....pa to
medŠihtom
22. 10. 2024 09.06
+3
pri nas pa je rdeči režim še kako v viziji ustanovnih očetov. "Samo nesrečniki postanejo komunisti, zato mi moramo ustvariti nesrečo in množice spraviti v obup. Mi smo smrtni sovražniki vsake blaginje, reda in miru..."
zdravkob
22. 10. 2024 09.06
+1
Tak članek v Sloveniji, kjer narod ne ve niti kaj je republika. Vsa desnica so ahistorični fantazisti, ki znajo štet in temu rečejo demokracija. Ta tema je znanstvena fantazija celo za novinarja, kaj šele za narod.
joper
22. 10. 2024 09.05
+4
Aja, tako kot so letos izbrali Kamalo Harris? Dejte noooo
Julijann
22. 10. 2024 09.03
+1
ZDA imajo bolj posredne volitve. Imajo še elektorje, jih je nekaj čez 500 vsega skupaj. Vsaka država jih ima določeno število. In pogosto se zgodi, da elektorji ne spoštujejo voljo ostalih volivcev in se oni odločijo drugače. Zmaga lahko tisti kandidat, ki navsezadnje dobi več elektorskih glasov kot pa glasov neposredno od ljudi.
nebel
22. 10. 2024 09.12
+2
Je pa kombiniran z volitvami glede na razmerja med volilci in volilnimi okraji znotraj vsake posamezne države, to razmerje se prenese na elektorske glasove za posamezno državo. Preko teh volilnih izidov dobijo senatorje in kongresnike iz vsake države.
Julijann
22. 10. 2024 09.29
Že, ampak v eni državi potem več pomeni odločitev elektorjev kot ljudstva.
Uporabnik1804794
22. 10. 2024 08.59
+5
Urša, elektorski sistem je TOČNO vizija ustanovnih očetov! S takšnim sistemom ne morejo milijonska mesta kar povoziti voljo podeželja. Seveda gre to vam levičarjem v nos.
zdravkob
22. 10. 2024 08.57
+5
O Bog, a levičarji bi sedaj celo volilni sistem spreminjali, da bi prišli do zmage. Pripeljali ste 10 milijonov migrantov, pa bi zdaj proporcionalni sistem?! Tale wokeizem je moderno šolstvo je smrt za narod.
nebel
22. 10. 2024 08.58
+2
rCharles
22. 10. 2024 08.55
+7
a imajo prebivalci eu glede na svoj briokratski fasizzem sploh pravico komentirati tuje demokracije, to je sedaj vprasanje...
nebel
22. 10. 2024 08.59
+1
Točno, EU vodstvo je delegirano iz skupin v ozadju in ne voljeno od prebivalcev.
nebel
22. 10. 2024 08.55
+5
Ja že prenašate enostranske traparije. ZDA so republika. Namenoma so določili ekektoratski sistem, da bi imele vse, tudi najmanjše države kak glas pri upravljanju. Brez tega bi takoj prevladala na primer Kalifornija nad vsemi, najmanjši sploh ne bi imeli nobene možnosti več. Namenoma demokracija nastopi šele na drugem nivoju, ko volijo predstavnike v senat in kongres. Če bi imela bivša juga tak sistem kot ga predlagajo demokrati in Kalifornija, bi imela skoraj vse glasove Srbija in za njo Hrvaška, Makedonija in Slovenija pa skoraj nič. Ne bi bilo nobene možnosti enakopravnega udeležavanja vseh, vse škarje in platno bi bilo v Srbskih in delno Hrvaških rokah. Na tem sloni tole sedanje stokanje spremembe ustave demokratov. 360 milijonsko državo bi tako vodila 70 milijonska država, ostali pa brez resnih možnosti.
natmat
22. 10. 2024 08.52
-5
Se pravi da precednika ne izbira ljudstvo,ampak elita bogatunov....
Uporabnik1804794
22. 10. 2024 09.03
+4
Ne, se pravi da imajo pri izbiri predsednika svoj glas tudi tisto pravo, delavno, razmišljunoče ljudstvo iz podeželja in ne samo woke levičarski lenuhi iz mest, ki sledijo črednemu nagonu.
avgustina
22. 10. 2024 08.48
+9
Torej bi bilo po vaše bolj fer da New York in California ki sta ultra woke, nareka ta kako bo živela cela ZDA.
rCharles
22. 10. 2024 08.41
+9
amerika je zveza drzav, ne zveza ljudi v unitarno drzavo, to naj bi bilo jasno vsem
DominusMaximuz
22. 10. 2024 08.44
+7
Kako pa naj bo levićarjem to jasno, ko pa še ne znajo definirati kaj je "ženska"
rCharles
22. 10. 2024 08.46
+9
Zivo
22. 10. 2024 08.46
-8
Desničarji pa ne znajo definirati, kaj je to demokracija. Pojem demokracija jim je nerazumljiv.
rCharles
22. 10. 2024 08.51
+5
problem je ker ne locujete med obliko drzavne ureditve, vladavine in politicnega sistema... ko to razdelate boste ugotovili da si lahko zvezna drzava z elektorskim sisteom, ob tem pa tudi demokraticna republika... 3 razlicne stvari