Tujina

Ali segrevanje oceanov prinaša več srečanj z morskimi psi na Novi Zelandiji?

Wellington, 02. 09. 2022 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Znanstveniki raziskujejo porast videnj velikega belega morskega psa na priljubljeni novozelandski počitniški točki Bay of Plenty. Z vsako novo interakcijo med ljudmi in tem morskim plenilcem pa se zdi, da se strah in tesnoba povečujeta, so zapisali v izjavi Univerze Waikato, ki izvaja raziskavo. "Veselimo se, da bomo izvedeli več o njihovem vedenju in številu ter razblinili nekatere mite o njih," je dejal Reon Tuanau iz Otawhiwhi Marae. Raziskava bo sicer povezala znanstvenike in tudi maorsko skupnost, prav tako pa raziskovalci zagotavljajo, da nobena aktivnost projekta ne bo škodljiva za te morske plenilce.

Zadnji napad velikega belega morskega psa s smrtnim izidom v državi se je zgodil januarja 2021 na severu regije, poroča The Guardian. Od takrat je bilo videnj še več, zgodil pa se je tudi pobeg s srečnim koncem, ko so se deskarji na plaži Mount Maunganui komaj izognili "več kot tri metre veliki pošasti".

Skupina strokovnjakov za morske pse je zdaj začela s projektom za raziskovanje porasta velikih belih morskih psov v novozelandskih vodah Bay of Plenty. Število opažanj tega morskega plenilca v enem najbolj priljubljenih obalnih počitniških krajev Nove Zelandije namreč narašča. A zakaj?

Veliki beli morski pes
Veliki beli morski pes FOTO: Shutterstock

Vodja projekta in morski biolog Phil Ross z univerze Waikato pravi, da ekipa upa, da jim bo raziskava dala odgovore na njihova vprašanja. Poglavitno jih zanima, ali je morskih psov na tem območju tudi zares poraslo ali če razlog za pogostejša opažanja morebiti leži v povečanju števila kopalcev. Ekipa bo ob tem preučevala tudi, kakšno vlogo bi pri navadah in migracijskih vzorcih živali lahko igralo segrevanje oceanov.

Ekipa sicer še vedno dokončuje podrobnosti projekta. Za opazovanje teh morskih plenilcev bi lahko uporabili tudi kamere GoPro, ki bi jih namestili na morsko dno blizu posod z vabo, je dejal Ross. "To metodo uporabljamo že leta, z njo pa smo opazili tudi velike bele morske pse," je dodal.

Ross je dejal, da bosta pri raziskavi sodelovali tudi z dve novozelandski podplemeni. "Na tem področju imajo namreč veliko znanja. Sami nimamo nobenih podatkov za preteklo desetletje ali pa nekaj desetletij, vendar pa bi nam ustna zgodovina lahko povedala, kako so se stvari spremenile v veliko daljšem časovnem obdobju," je pojasnil.

Oblikovali pa bodo tudi poseben portal, na katerem bodo lahko tudi drugi naložili videoposnetke, fotografije ali le poročila o videnjih ter tako pomagali znanstvenikom.

Eden od ciljev projekta je tudi pomagati skupnosti, da bi bolje cenila in razumela morske pse. Ob tem pa seveda tudi, da bi lahko oblasti ohranjale varne vode. A kot poudarjajo, čeprav obstaja očitna zaskrbljenost nad povečanim številom opažanj, pa je pomembno, da morskih psov ne demoniziramo. "Oceani so naravni dom morskih psov in so sestavni del našega okolja. Ljudje so prestrašeni zaradi pomanjkanja informacij, ki pa so ključne za znanje," je dejal Reon Tuanau iz Otawhiwhi marae, ki je hvaležen, da je del projekta, ki bo znanost povezal z maorsko kulturo.

"Veselimo se, da bomo izvedeli več o njihovem vedenju in številu razblinili nekatere mite, dobili resnične odgovore in jih posredovali našim skupnostim," je po poročanju medija RNZ še dejal Tuanau.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anakin Skywalker
02. 09. 2022 16.35
+0
Višja temperatura= manj kisika v oceanih= manj rib kot so morski psi. Tko da ne.
sabotaža
02. 09. 2022 17.31
-1
Narava bo našla svojo pot. Bodo pa katere druge vrste rib in se bodo prilagodili. To kvazi globalno segrevanje bo ubilo samo nas, narava bo preživela.
Kimberley Echo
02. 09. 2022 14.44
+0
V zalivu Bay of Plenty so od vedno prisotni morski psi, sploh niso redki. Zaliv je tudi znan po nenadnih visokih valovih. Se je pa boljše odpeljati bolj proti severu, kjer so napr. Great Exhibition Bay, Rangauno, DoubtlessBay, kjer je toplejše morje in subtropska klima.
sabotaža
02. 09. 2022 14.25
+2
Jutri gremo. Ko bomo šli, se bomo peljali in potem čez nekaj časa prispeli. Vožnja bo dolga in utrujajoča, ker se bomo morali voziti. Ko bo ura odbila polno uro bomo verjetno že šli. Prispeli bomo takrat, ko bomo nabrali dovolj kilometrov, tudi če bo to pomenilo, da moramo ubrati bližnjico. Mogoče gremo skupaj mogoče posebej, ampak če nas bo več bo verjetno tudi več prtljage. Vem, da se sliši dolgočasno, ampak res ni mogoče bi pa vseeno moglo bit. Tale text ima enako vsebino kot tist zgoraj, je nima. Hvala lp.
sabotaža
02. 09. 2022 14.16
+2
Zelo pomembna informacija, pravzaprav sploh ne informacija, ker nisem zvedel popolnoma nič.