Tujina

Na ukrajinski fronti naj bi se bojevalo okoli 50 tisoč pripadnikov skupnosti LGBT

Kijev, 04. 07. 2023 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V vojni se v prvih bojnih vrstah borijo tudi istospolno usmerjeni vojaki in vojakinje, ki pa opozarjajo, da zaradi nepriznavanja zakonske zveze med dvema ženskama ali moškima v Ukrajini v primeru, da bi se enemu od partnerjev kaj zgodilo, o tem sploh ne bi bili obveščeni. "Ko nekomu pomagaš kot zdravnik in si gej ali lezbijka, te ljudje ne prosijo, da se ustaviš, da bodo počakali na drugega zdravnika," razlaga 36-letna vojakinja.

Natančnih podatkov o tem, koliko oseb skupnosti LGBT je na fronti, ni.
Natančnih podatkov o tem, koliko oseb skupnosti LGBT je na fronti, ni. FOTO: AP

Pred kratkim je Estonija kot prva država nekdanje Sovjetske zveze uzakonila istospolne poroke, ukrajinski pripadniki skupnosti LGBT pa sedaj upajo, da bo njihova država naslednja. 

Med njimi je tudi 36-letna vojakinja Alina Sarnatska, ki se bori v Donbasu. "Če bi v vojni umrla, moja partnerica ne bi dobila nobenih informacij o meni, ker ni moja žena," je povedala za The Sunday Telegraph. 

Osebe o svoji spolni usmerjenosti lažje odkrito spregovorijo tudi zaradi dogajanja v Rusiji, kjer je "homofobija postala tradicionalna ruska vrednota", pa meni 27-letni Boris, ki je partnerja spoznal prek aplikacije za zmenke, med vojno pa sta se prvič srečala v Kijevu, kjer je bil nameščen.

Med vidnejšimi predstavniki LGBT skupnosti v vojni je Američanka Sarah Ashton-Cirillo, ki se je ukrajinski vojski pridružila oktobra 2022, pred tem pa je sodelovala z nevladnimi organizacijami in delala kot vojna poročevalka za novičarsko mrežo  LGBTQ Nation. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sprememba zakona bi omogočila tudi pokop žrtev v skladu z željami svojcev

Natančnih podatkov o tem, koliko oseb skupnosti LGBT je na fronti, ni, ukrajinska nevladna organizacija LGBT Military sicer ocenjuje, da jih je okoli 50 tisoč. Sarnatska sicer meni, da je vojna pospešila sprejemanje te skupnosti v Ukrajini. "Ko nekomu pomagaš kot zdravnik in si gej, te ljudje ne prosijo, da se ustaviš, da bodo počakali na drugega zdravnika," še meni Sarnatska, ki dodaja, da v vojni ni pomembno, kdo je gej ali lezbijka, vsi hočejo le preživeti. 

Ukrajinskemu parlamentu je sicer bil predložen osnutek zakona o partnerski zvezi, ki bi uzakonil istospolne partnerske zveze, in zdi se, da je vojna ta vprašanja zopet postavila v ospredje.  

Sprememba zakona bi sicer istospolnim parom omogočila, da bi lahko sprejeli določene zdravstvene odločitve in pokop v skladu z željami svojcev.