Tujina

71-letnik prvič pričal in priznal: 'Sem posiljevalec'

Pariz, 17. 09. 2024 12.08 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

71-letni Dominique Pelicot, ki je svojo ženo več kot desetletje omamljal, nato pa v njuno stanovanje vodil moške, da so jo posiljevali, je v svojem prvem pričanju na sodišču priznal vse obtožbe. "Sem posiljevalec," je zatrdil.

71-letni dedek in oče je na sodišču danes govoril o svojih travmatičnih izkušnjah iz otroštva in razkril, da ga je pri devetih letih zlorabila medicinska sestra. 

Glede 50 soobtoženih moških, ki so posilili zdaj že njegovo bivšo ženo, je Pelicot dejal: "Sem posiljevalec, tako kot vsi drugi v tej sobi. Vsi so vedeli, ne morejo trditi nasprotno". 

Poudaril je, da si žena "ni zaslužila", kar ji je storil, in da je bil z njo srečen. Kljub temu je razmišljal o samomoru, ko je izvedel, da ga je prevarala. Razkril je, da se je nameraval z avtomobilom zaleteti v drevo, a mu je zmanjkalo poguma. "Mogoče pa bi moral," je komentiral. 

"Neizmerno sem jo imel rad in jo imam še vedno. 40 let sem jo ljubil prav in 10 let narobe," je nadaljeval. Med pričanjem so ga povprašali tudi o tisočih posnetkih, ki jih je posnel, in na katerih tuji moški zlorabljajo njegovo nezavestno ženo. Dominique Pelicot je priznal, da jih je posnel delno iz "zadovoljstva", delno pa tudi, da bi se "zavaroval" in da bi našli ljudi, ki so pri tem sodelovali. 

Gisele Pelicot na poti na sodišče.
Gisele Pelicot na poti na sodišče. FOTO: Profimedia

Na sodišču je danes spregovorila tudi Gisele Pelicot in poudarila, da je stežka poslušala pričanje svojega nekdanjega moža. "50 let sem živela z moškim, za katerega si nikoli ne bi predstavljala, da je sposoben česa takega. Zaupala sem mu popolnoma," je dejala. 

Čeprav na sodišču niso dovoljene kamere, je sojenje na željo Pelicotove, ki se je že na začetku odpovedala pravici do anonimnosti, odprto za javnost. Njena pravna ekipa je namreč poudarila, da bi moralo biti sram njenega nekdanjega moža, ne pa nje. 

Pelicot, ki so mu diagnosticirali okužbo ledvic in ledvične kamne, je bil skoraj teden dni odsoten s sojenja zaradi zdravljenja. Po načrtu bo pričal cel današnji dan z vmesnimi premori.