Tujina

Skoraj 50 let po 'grozljivem' umoru Avstralk v Italiji aretirali 65-letnika

Melbourne/Rim, 21. 09. 2024 14.59 | Posodobljeno pred 40 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralska policija bo zahtevala nalog za izročitev 65-letnika, ki so ga v četrtek aretirali na letališču v italijanski prestolnici. Izročitev moškega zahtevajo zaradi umora Suzanne Armstrong in Susan Bartlett, ki so ju leta 1977 našli mrtvi na njunem domu v Melbournu. Glavni policijski komisar v Avstraliji je primer opisal kot "popolnoma grozljiv".

Trupli 27-letne Suzanne Armstrong in 28-letne Susan Bartlett so po poročanju Guardiana našli 13. januarja 1977, tri dni po tem, ko so ju nazadnje videli živi. Kot je takrat sporočila avstralska policija, sta bili ženski večkrat zabodeni.

A v času umora Armstrongova in Bartlettova v najeti hiši v Collingwoodu nista bili sami. V eni od sob je namreč spal tudi 16-mesečni sin 27-letnice. Ob odkritju trupel je bil malček sicer nepoškodovan, a dehidriran.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Primer, ki so ga pozneje poimenovali umora na ulici Easyy Street, je bil eden najbolj odmevnih nerešenih primerov v Melbournu. Nerešen je ostal več desetletij, v tem času pa je postal tudi tema številnih podcastov in knjig. 

Leta 2017 so pristojni za kakršne koli nove informacije, ki bi lahko vodile do aretacije in obsodbe odgovornih za umora, ponudili nagrado v višini milijon dolarjev (dobrih 608 tisoč evrov).

Dolga pot, ki je vodila do aretacije

Glavni policijski komisar policije v Viktoriji Shane Patton je primer opisal kot "popolnoma grozljiv". Policija je več let iskala moškega, ki je predstavljal morebitnega osumljenca za grozodejstvo, ki se je zgodilo pred skoraj pol stoletja. Vendar pa zaradi 20-letnega zastaralnega roka, ki velja po grški zakonodaji za vložitev obtožb za umor, slednjega v Grčiji niso mogli narediti.

Namesto tega so oblasti zanj razpisale Interpolovo rdečo tiralico. In prav ta je naposled privedla do aretacije 65-letnika, ki ima tako grško kot avstralsko državljanstvo. Ubežnika so aretirali na rimskem letališču v Italiji.

Preiskava še poteka, a Patton je aretacijo že označil za pomemben preboj v primeru. "Več kot 47 let so detektivi z oddelka za umore neumorno delali, da bi ugotovili, kdo je odgovoren za smrt Suzanne Armstrong in Susan Bartlett," je dejal ter dodal, da je veliko ljudi opravilo ogromno količino dela, da so lahko prišli do točke, kjer so sedaj. "To je bil zločin, ki je zadel v srce naše skupnosti. Umorjeni sta bili dve ženski in to v lastnem domu, kjer bi se morali počutiti najvarnejši."

Patton je ob tem dejal, da bo časovnica za izročitev odvisna od italijanskih oblasti. Pričakuje pa, da bo minil vsaj mesec dni, preden bo avstralska policija odpotovala v Italijo, kjer bo podala dokaze, ki bi upravičili izročitev.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

štajerc65
21. 09. 2024 17.03
Bravo. Mi še tatov pridelkov ne dobimo.
CelyCely
21. 09. 2024 16.43
-2
Policaji vedno nakladajo, kako so desetletja 'delali' na primeru. Vložili so tiralico in naslednja desetletja delali druge reči.
misekmali
21. 09. 2024 16.28
+7
Vsa čast organom pregona!